Ko najviše skriva informacije?

Vlada Republike Srpske sve češće izbjegava da odgovori na pitanja novinara, narodnih poslanika i javnosti. Provjerili smo na koliko poslaničkih pitanja nikada nije stigao odgovor i ko najviše skriva informacije.

Republika Srpska 07.05.2017 | 19:44
Ko najviše skriva informacije?
Ćutolozi. Ta riječ najjednostavnije opisuje kabinet Željke Cvijanović. Neodgovaranje na pitanja poslanika, novinara i javnosti postala je ustaljena praksa izvršne vlasti. Vlada već mjesecima bježi da odgovori na 26 poslaničkih pitanja.

Pitanja je bilo – ali odgovora nije. Od 26 poslaničkih pitanja, resor Zorana Tegeltije nije odgovorio na čak 14. Koliko je novca zaradio u prošloj godini budući da je član nekoliko odbora i savjeta, to je pitanje na koje još niko nikad nije dobio odgovor. Zato institucije koje su pod okriljem istog Ministarstva odgovaraju, ali zaobilazeći istinu. Primjer Poreska uprava.

Budžetski korisnici - ministarstva i ostali budžetski korisnici koji se finansiraju iz Trezora Republike Srpske, nemaju neizmirenih obaveza po osnovu poreza i doprinosa dospjelih sa 31.12.2016. godine.

To nije tačno, potvrdio je Fond zdravstvenog osiguranja. Dug je kažu 103 i 778 hiljada maraka. Sa polaganjem računa javnosti – problema imaju i ostali ministri.

Ispostavlja se tako da Poslovnik Narodne skupštine ne služi ničemu. Vlada krši jasno propisane odredbe – sankcija nema.

Diplomatski odgovori – bez suštine. Magloviti izvještaji od nekoliko beznačajnih rečenica mjesecima se plasiraju u javnosti.

Pojedini ministri biraju kome će i kada dati izjavu.

Novinari BN televizije u posljednje vrijeme na bilo koju temu za koju je nadležno Ministarstvo trgovine i turizma ne mogu da nađu sagovornika. Resor Predraga Gluhakovića ignoriše pitanja BN televizije. Na više od 10 pitanja nikada nije stigao odgovor.

Kabinetu Željke Cvijanović primjer bi trebalo da budu vlade iz regiona. U Hrvatskoj su sjednice vlade transparentne i nesmetano mogu da se prate. U Srbiji gotovo identična slika. Aleksandar Vučić gotovo svakodnevno obavještava javnost o potezima Vlade.

Zato se u Srpskoj sjednice održavaju iza ztvorenih vrata. Na sajtu nema materijala koji se razmatraju. Ne zna se kako je koji ministar glasao na sjednici. Konferencije nakon sjednice prava su rijetkost, jer gotovo da ih i nema.



BN televizija

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Dumine

07.05.2017 17:52

To su nepismeni ljudi ukratko rularni tipovi koji su na talasima nacionalizma zasjeli na Vlast. Kradu otimaju i nikome ne polažu račune. Oni su ti koji su uništili RS.

ODGOVORITE
Name

nije to

07.05.2017 21:25

Nije to presudno, moze biti i nepismen i nestrucan ali ako je NEMORALAN, NEODGOVORAN, boli njega uvo / on nece da odgovori na pitanje To treba sankcionisati, od plate odbijate sve sto ne rade a placeni su da rade, pa i to davanje odgovora.

Name

P

08.05.2017 06:57

Zna se i zašto!U Srbiji premijer Vučić jednom sedmično uživo odgovara na SVA pitanja novinara!Toliko o normalnim državama i normalnim Vladama!

Name

Dragan

07.05.2017 18:00

Muljaža-princip vladanja.

ODGOVORITE
Name

Dr

07.05.2017 22:13

Bravo Dragutine tvij najlepsi komentar CESTITAM.

Name

Milorad

07.05.2017 18:37

Koliko suvisnih pitanja na koja odgovor znaju i vrapci na grani??!! Otudjena grupa beskicmenjaka, polupismrnih skorojevica i apsolutnih debila moze da radi apsolutno sta god hoce! Nema opozicije, nema morala, cojstva i junastva, nema naroda!! Vladaju STADOM, a stado u nadi da ce usicariti neki svoj najsitniji, egzistencijalni interes, ne smije pisnuti! Boje se svoje sjenke i vec su umislili da ih ova Crvena Kamarila sviju prati negdje sa satelita! Porazno je da su taj strah nametnuli apsolutni LUZERI, promaseni skorojevici koji su uspjeli u onome sto nisu smjeli ni sanjati!! Dno dna, sljam, ljudski otpad najnize kategorije danas sprovodi teror nad narodom, satire ga u misiju rupu i gazi nogama dok narod cuti i cuti i cuti!! Zasto da ZC i ZT odgovaraju na pitanja?? Kome??

ODGOVORITE
Name

LAKI

07.05.2017 19:49

TAKO JE DRUŽE, KAKAV NAROD TAKVA VLAST, BOLJE NISMO NI ZASLUŽILI

Name

RE Milorad - aa

07.05.2017 20:59

i šta... ništa i onako opozicija godinama ovoj vlasti ništa ne može jer bitnije je jesi li veliki srbin ili koliko imaš novca u džepu a dok god narod tako razmišlja i treba ga šišati.

Name

Buducnost

07.05.2017 21:02

Odlican komentar. Odlican opis ove bagre na vlasti, ponizenog naroda I drustva uopste.Bas je , nazalost, tako. Omladino, zasto se bar vi ne probudite, radi vaseg boljeg sutra.?

Name

modričanin

07.05.2017 18:47

Naša vlada je kao Hobotnica.Jedna glava misli (dodik),i upravlja pipcima (vlada,ministri,direktori,gradonačelnici,članstvo).Hobotnica sve guta pa će na kraju progutat i narod (umire,odlazi u inostranstvo).Samo će članove sekte ispljunit jer su svi ljigavci.

ODGOVORITE
Name

Najgora vlada

07.05.2017 19:29

Ne samo u istoriji Srpske, nego, vjerovatno u cijeloj istoriji. Jednostavno, zato jer je to skup ljigavaca i kriminalaca koji sjede tu samo da bi radili i glasali kako im je naredjeno.

ODGOVORITE
Name

BOBA

07.05.2017 19:33

KOLIKO JA VIDIM VEĆ DUGO NAROD SE BAVI ŠVERCOM BOGATI KOLIKO HOĆETE KUPUJU SE STANOVI KO NA TRACI VLADI DOBRO NAROD RADI ŠTA MU PRIJE PADNE NA PAMET SVE JE DOZVOLJENO JADNA TI JE OVAKVA REP. SRPSKA RADI KO ŠTA HOĆE NEMA ODGOVORNOSTI VARA SE KRADE SE MOLI SE BOGU SLAVE SE SLAVE NIKAD BOLJE BOŽE SAČUVAJ NAS OVOG DOBRA

ODGOVORITE
Name

Vrhunac

07.05.2017 20:55

Vrhunac demokratije.Nas sultan ne odgovara ni komisijama ni poslanickim odborima.Srednji vijek.

ODGOVORITE
Name

zeki

08.05.2017 06:38

Svaka budala zna da ova vlada ne odlucuje ni o cemu i nista se ne pita!!

ODGOVORITE