Гласали Макрон и Ле Пенова

У другом кругу француских председничких избора данас до подне данас изашло је 28,23 одсто бирача што је скоро на истом нивоу као у првом кругу пре две недеље.

Свијет 07.05.2017 | 13:16
Гласали Макрон и Ле Пенова
У првом кругу 23. априла до подне је гласало 28,54 одсто бирача, што је готово исти одзив као данас.

Одзив гласача данас је нешто нижи него у другом кругу на претходним изборима 2012. године, када је био два процентна поена више, односно 30,66 одсто.

Председник се у Француској бира непосредним гласањем, а данас ће гласачи бирати између кандидата центра Емануела Макрона и екстремне деснице Марин Ле Пен.

Председнички кандидат француске крајње деснице Марин Ле Пен гласала је данас у Енен Бомону, малом граду на северу Француске.

Током гласања Ле Пенове није било инцидената, јер је полиција два ста раније ухапсила активисткиње феминистичког покрета, које су окачиле велики транспарент против Ле Пенове на локалну цркву, пренео је АП.



Кандидат центра у другом кругу председничких избора у Француској Емануел Макрон гласао је неколико минута пре 11.00 у бирачком месту у приобалном граду Ле Туке у департману Па де Кале на северу Француске.

Макрон је гласао у пратњи супруге Брижит Макрон, а испред његове куће и испред биралишта дочекао га је велики број присталица, јавили су француски медији.

Одлазећи француски председник Фрасоа Оланд гласао је данас у другом кругу председничких избора у Тулу на југозападу Француске.



Оланд, који је према резултатима анкета, најнепопуларнији председник у модерној историји Француске, донео је одлуку да се неће кандидовати за други мандат.

Он је позвао гласаче да подрже Макрона.

Председнички избори у Француској могли би да буду одлучујући за будуц́ност Европе, наводи АП.

Изборе обезбеђује 50.000 полицајаца и жандарма, међу којима 12.000 на подручју Париза.

Први званични резултати биће доступно по заварању биралишта у 20.00. Избори су почели јуче у прекоморским француским територијама.

Шеф државе се бира за мандат од пет година, који може само једном да се понови.

Полиција и војници појачали су мере безбедности око знаменитости широм Париза, где ће вечерас будући француски председник прославити победу.

Макрон је у случају победе одабрао Еспланад ди Лувр, простор код чувеног музеја у Паризу. Његов противкандидат Марин Ле Пен планира да победу прослави у великом парку у источном делу Париза.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар