Glasali Makron i Le Penova

U drugom krugu francuskih predsedničkih izbora danas do podne danas izašlo je 28,23 odsto birača što je skoro na istom nivou kao u prvom krugu pre dve nedelje.

Svijet 07.05.2017 | 13:16
Glasali Makron i Le Penova
U prvom krugu 23. aprila do podne je glasalo 28,54 odsto birača, što je gotovo isti odziv kao danas.

Odziv glasača danas je nešto niži nego u drugom krugu na prethodnim izborima 2012. godine, kada je bio dva procentna poena više, odnosno 30,66 odsto.

Predsednik se u Francuskoj bira neposrednim glasanjem, a danas će glasači birati između kandidata centra Emanuela Makrona i ekstremne desnice Marin Le Pen.

Predsednički kandidat francuske krajnje desnice Marin Le Pen glasala je danas u Enen Bomonu, malom gradu na severu Francuske.

Tokom glasanja Le Penove nije bilo incidenata, jer je policija dva sta ranije uhapsila aktivistkinje feminističkog pokreta, koje su okačile veliki transparent protiv Le Penove na lokalnu crkvu, preneo je AP.



Kandidat centra u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj Emanuel Makron glasao je nekoliko minuta pre 11.00 u biračkom mestu u priobalnom gradu Le Tuke u departmanu Pa de Kale na severu Francuske.

Makron je glasao u pratnji supruge Brižit Makron, a ispred njegove kuće i ispred birališta dočekao ga je veliki broj pristalica, javili su francuski mediji.

Odlazeći francuski predsednik Frasoa Oland glasao je danas u drugom krugu predsedničkih izbora u Tulu na jugozapadu Francuske.



Oland, koji je prema rezultatima anketa, najnepopularniji predsednik u modernoj istoriji Francuske, doneo je odluku da se neće kandidovati za drugi mandat.

On je pozvao glasače da podrže Makrona.

Predsednički izbori u Francuskoj mogli bi da budu odlučujući za budućnost Evrope, navodi AP.

Izbore obezbeđuje 50.000 policajaca i žandarma, među kojima 12.000 na području Pariza.

Prvi zvanični rezultati biće dostupno po zavaranju birališta u 20.00. Izbori su počeli juče u prekomorskim francuskim teritorijama.

Šef države se bira za mandat od pet godina, koji može samo jednom da se ponovi.

Policija i vojnici pojačali su mere bezbednosti oko znamenitosti širom Pariza, gde će večeras budući francuski predsednik proslaviti pobedu.

Makron je u slučaju pobede odabrao Esplanad di Luvr, prostor kod čuvenog muzeja u Parizu. Njegov protivkandidat Marin Le Pen planira da pobedu proslavi u velikom parku u istočnom delu Pariza.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar