СЛС: Вождовац шокирао Звезду на Ђурђевдан!

Титула у рукама Партизана! Екипа Вождовца шокирала је Црвену звезду на крову тржног центра 'Стадион' у мечу 34. кола Суперлиге и можда решила питање шампиона Србије – 3:2 (2:0)! Одлични Вождовац нокаутирао лошу Звезду и лансирао Партизан ка титули! Шампион више не зависи од себе. Сам је крив. . . !

Фудбал 06.05.2017 | 21:29
СЛС: Вождовац шокирао Звезду на Ђурђевдан!
Актуелни шампион је тако три кола пре краја трке препустио прво место вечитом ривалу Партизану, који је у петак славио против Јавора у Ивањици (2:1).

Црно-бели имају 49 бодова, три више од црвено-белих, а за 27. титулу у клупској историји, којом би се по броју трофеја поново изједначили са Звездом, теоретски им је потребно седам бодова, у случају да вечити ривал упише три славља до краја.

Звезда ће до краја сезоне дочекати Младост из Лучана и нишки Раднички у последњем колу, гостоваће Јавору, док ће Партизан најпре бити домаћин Вождовцу, потом иде Радничком у Ниш, а сезону затвара у Хумској са Лучанцима

С друге стране, екипа Илије Столице стигла је до првог тријумфа у плеј-офу, али је и даље превише далеко од места које води у Европу.

Ипак, велико је питање како би се меч одвијао да је Ненад Милијаш већ у 45. секунди искористио невероватну прилику – Џон Руис је савршено центрирао са десног бока, али је Зоран Поповић маестрално интервенисао и на линији зауставио лопту.

Наставили су црвено-бели да прете, али је први шок уследио у 14. минуту. Душан Анђелковић је у безопасној ситуацији стигао до лопте пре колеге Александра Луковића и одлучио да је врати голману, међутим – није видео да је Филип Манојловић изашао и затресао је сопствену мрежу.

Нису гости могли неколико минута да се опораве, а нови 'ударац' уследио је после промашаја Руиса на идентичан начин као и приликом покушаја Милијаша, уз нову феноменалну интервенцију Поповића.

Само 120 секунди касније било је 2:0 за 'Змајеве', Абрахам Фримпонг је погрешио, да би у наставку акције прелако допустио да га Стефан Дражић, иначе бивши омладинац Звезде, обиђе и превари Манојловића.

Екипа Миодрага Божовића, који је у истом минуту извршио све три измене, наставила је са нападима и у преосталих десетак минута првог дела игре, додатно је појачала притисак и у наставку, али никако није успевала да стигне до гола.

То им је пошто за ногом тек у 72. минуту, када је Саша Ивковић закаснио са стартом и направио пенал над Предрагом Сикимићем, а Александар Луковић био сигуран реализатор.

Ипак, то је било све што су гости успели да ураде – у међувремену су Марко Полетановић и Мичел Доналд промашили веома добре прилике, пре него што је Никола Срећковић и дефинитивно ставио тачку у 88. минуту, после стрпљивог напада своје екипе.

Коначан резултат сусрета поставио је Полетановић лепим ударцем из слободног ударца у трећем минуту надокнаде, али ће то бити слаба утеха за црвено-беле који су се овим поразом вероватно опростили од титуле.

Црвена звезда није издржала притисак и пукла је! Психолошки и резултатски. Онда када је било најважније. Преокрете које је правила против Чукаричког или Војводине, данас није успела да направи, Вождовац је заслужено, бољом и мудријом игром савладао шампиона 3:2. И на тај начин три кола пре краја донео смену на врху табеле. Сада је Партизан господар шампионске трке и зависи само од себе, а Звезда је пред капитулацијом и зна како је било црно-белима претходних недеља и месеци... 

Сјајни голман Поповић, сигурна одбрана и брзоноги офанзивци су донели Вождовцу велику победу над Звездом која је имала проблеме у свакој линији тима. Високо постављена и несигурна одбрана, велики кикс Анђелковића и промашени зицери су Звезду скупо коштали на крову ТЦ Стадион. 

Када је Милијаш у 40. секунди промашио зицер, није могла Звезда ни да наслути шта јој се спрема. Већ у том првом минуту је упознала човека који ће бити један од криваца ако изгуби титулу до краја првенствене трке. Голман Зоран Поповић је страшном одбраном зауставио ударац Милијаша главом са три метра. И најавио да ће данас вадити душу на памук јаловој Звезди.

Звезда је првих неколико минута провела у тоталној офанзиви, покушавала углавном преко леве стране и Плавшића, а Вождовац скоро да није прелазио центар и стрпљиво је чекао шансу. А онда поклон изненада за домаће и почетак хорора за госте! Један од најискуснијих у Звездином тиму, Душан Анђелковић је направио почетничку грешку, није видео где се налази Манојловић и из намере да врати лопту голману постигао невероватан аутогол који би на крају могао да реши питање првака Србије.

Од тог момента, нека зебња и сигурност су се увукли у Звездину игру. Поготово у последњу линију. Анђелковић је покушавао да се искупи константним убацивањима по левој страни, лепо сарађивао са Плавшићем, али остатак Звездиног тима се понашао као на летњем распусту. Вождовцу је срећан гол дао крила да се мало тргне и да озбиљније почне да прети Звезди.

Посла 34 минута игре, Звезда је дочекала идеалну шансу за изједначење. Опет су гости пробили по левом крилу, Плавшић је сјајно центрирао, Боаћи промашио лопту, а Руиз са два метра успео некако да уместо празног гола погоди чудесног голмана Поповића који се ту одједном створио и новом невероватном интервенцијом зауставио Звезду.

И опет је казна Вождовца била сурова. Фримпонг је полако изгубио лопту која је дошла до Дражића. Нападач Вождовца је шмекерским лажњаком бацио Фримпонга у супротну страну, а онда рутински издржао дуел са млаким Марком Петковићем и маниром расног стрелца, ударцем по земљи преварио Манојловића за великих 2:0.

Други примљени гол је потпуно бацио Звезду у нокдаун. Шампион до одласка на полувреме није успео да створи иоле озбиљнију шансу.

После великог одмора, Вождовац је изабрао рецепт да брани предност и из контра вреба продстор који је остављала несигурна и високо постављена одбрана Звезде. Био је то паметан избор тренера Столице, јер је Дражић већ на почетку другог полувремена имао зицер за 3:0, али је Манојловић спасао живот Звезди у ситуациији један на један.

Последњи трзај Звездине клупе да нешто промени је био трострука измена после сат времена игре. Замењени су бескорисни Руиз, неубедљиви Боаћи који је у првом полувремени имао жесток судар главом и најагилнији појединац у тиму Срђан Плавшић. Звездине три наде са клупе су били Сикимић, Полетановић и Вујаклија. Сва тројица, играчи ван форме који нису донели дамар на средини терена где су се Милијаш, Ле Талек и Доналд мучили са растарчаним Змајевима који су добили већину дуела.

Одмах после троструке измене, умало тоталани нокаут. Севнула је контра Змајева „два на један“, Фримпонг није могао ништа, Манојловић је већ легао, али је Ћирковић промашио цео гол са петерца и кандидовао се за најгори потез шампионата! Био је то дар са неба за Звезду која је у последњих двадесетак минута кренула на све или ништа. Уследила је опсада гола домаћина и из тог притиска се изродио пенал за госте! Ивковић је срушио Сикимића, а судија Лукић оправдано показао на белу тачку. Капитен Луковић је био сигуран извођач најсторже казне која је госте вратила у игру за тотални преокрет.

Уследили су напади Звезде у таласима, али је огроман простор остављен Змајевима. Коначно је домаћи тим у 88. минуту искористио један од бројних контранапада и Срећковићје ударцем искоса кроз ноге Манојловићу ставио тачку на Звездине наде.

Гол Полетановића у надокнади времена је дошао превише касно за Звезду, Вождовац је заслужено савладао шампиона Србије. И можда промовисао новог? 

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар