SLS: Voždovac šokirao Zvezdu na Đurđevdan!

Titula u rukama Partizana! Ekipa Voždovca šokirala je Crvenu zvezdu na krovu tržnog centra 'Stadion' u meču 34. kola Superlige i možda rešila pitanje šampiona Srbije – 3:2 (2:0)! Odlični Voždovac nokautirao lošu Zvezdu i lansirao Partizan ka tituli! Šampion više ne zavisi od sebe. Sam je kriv. . . !

Fudbal 06.05.2017 | 21:29
SLS: Voždovac šokirao Zvezdu na Đurđevdan!
Aktuelni šampion je tako tri kola pre kraja trke prepustio prvo mesto večitom rivalu Partizanu, koji je u petak slavio protiv Javora u Ivanjici (2:1).

Crno-beli imaju 49 bodova, tri više od crveno-belih, a za 27. titulu u klupskoj istoriji, kojom bi se po broju trofeja ponovo izjednačili sa Zvezdom, teoretski im je potrebno sedam bodova, u slučaju da večiti rival upiše tri slavlja do kraja.

Zvezda će do kraja sezone dočekati Mladost iz Lučana i niški Radnički u poslednjem kolu, gostovaće Javoru, dok će Partizan najpre biti domaćin Voždovcu, potom ide Radničkom u Niš, a sezonu zatvara u Humskoj sa Lučancima

S druge strane, ekipa Ilije Stolice stigla je do prvog trijumfa u plej-ofu, ali je i dalje previše daleko od mesta koje vodi u Evropu.

Ipak, veliko je pitanje kako bi se meč odvijao da je Nenad Milijaš već u 45. sekundi iskoristio neverovatnu priliku – Džon Ruis je savršeno centrirao sa desnog boka, ali je Zoran Popović maestralno intervenisao i na liniji zaustavio loptu.

Nastavili su crveno-beli da prete, ali je prvi šok usledio u 14. minutu. Dušan Anđelković je u bezopasnoj situaciji stigao do lopte pre kolege Aleksandra Lukovića i odlučio da je vrati golmanu, međutim – nije video da je Filip Manojlović izašao i zatresao je sopstvenu mrežu.

Nisu gosti mogli nekoliko minuta da se oporave, a novi 'udarac' usledio je posle promašaja Ruisa na identičan način kao i prilikom pokušaja Milijaša, uz novu fenomenalnu intervenciju Popovića.

Samo 120 sekundi kasnije bilo je 2:0 za 'Zmajeve', Abraham Frimpong je pogrešio, da bi u nastavku akcije prelako dopustio da ga Stefan Dražić, inače bivši omladinac Zvezde, obiđe i prevari Manojlovića.

Ekipa Miodraga Božovića, koji je u istom minutu izvršio sve tri izmene, nastavila je sa napadima i u preostalih desetak minuta prvog dela igre, dodatno je pojačala pritisak i u nastavku, ali nikako nije uspevala da stigne do gola.

To im je pošto za nogom tek u 72. minutu, kada je Saša Ivković zakasnio sa startom i napravio penal nad Predragom Sikimićem, a Aleksandar Luković bio siguran realizator.

Ipak, to je bilo sve što su gosti uspeli da urade – u međuvremenu su Marko Poletanović i Mičel Donald promašili veoma dobre prilike, pre nego što je Nikola Srećković i definitivno stavio tačku u 88. minutu, posle strpljivog napada svoje ekipe.

Konačan rezultat susreta postavio je Poletanović lepim udarcem iz slobodnog udarca u trećem minutu nadoknade, ali će to biti slaba uteha za crveno-bele koji su se ovim porazom verovatno oprostili od titule.

Crvena zvezda nije izdržala pritisak i pukla je! Psihološki i rezultatski. Onda kada je bilo najvažnije. Preokrete koje je pravila protiv Čukaričkog ili Vojvodine, danas nije uspela da napravi, Voždovac je zasluženo, boljom i mudrijom igrom savladao šampiona 3:2. I na taj način tri kola pre kraja doneo smenu na vrhu tabele. Sada je Partizan gospodar šampionske trke i zavisi samo od sebe, a Zvezda je pred kapitulacijom i zna kako je bilo crno-belima prethodnih nedelja i meseci... 

Sjajni golman Popović, sigurna odbrana i brzonogi ofanzivci su doneli Voždovcu veliku pobedu nad Zvezdom koja je imala probleme u svakoj liniji tima. Visoko postavljena i nesigurna odbrana, veliki kiks Anđelkovića i promašeni ziceri su Zvezdu skupo koštali na krovu TC Stadion. 

Kada je Milijaš u 40. sekundi promašio zicer, nije mogla Zvezda ni da nasluti šta joj se sprema. Već u tom prvom minutu je upoznala čoveka koji će biti jedan od krivaca ako izgubi titulu do kraja prvenstvene trke. Golman Zoran Popović je strašnom odbranom zaustavio udarac Milijaša glavom sa tri metra. I najavio da će danas vaditi dušu na pamuk jalovoj Zvezdi.

Zvezda je prvih nekoliko minuta provela u totalnoj ofanzivi, pokušavala uglavnom preko leve strane i Plavšića, a Voždovac skoro da nije prelazio centar i strpljivo je čekao šansu. A onda poklon iznenada za domaće i početak horora za goste! Jedan od najiskusnijih u Zvezdinom timu, Dušan Anđelković je napravio početničku grešku, nije video gde se nalazi Manojlović i iz namere da vrati loptu golmanu postigao neverovatan autogol koji bi na kraju mogao da reši pitanje prvaka Srbije.

Od tog momenta, neka zebnja i sigurnost su se uvukli u Zvezdinu igru. Pogotovo u poslednju liniju. Anđelković je pokušavao da se iskupi konstantnim ubacivanjima po levoj strani, lepo sarađivao sa Plavšićem, ali ostatak Zvezdinog tima se ponašao kao na letnjem raspustu. Voždovcu je srećan gol dao krila da se malo trgne i da ozbiljnije počne da preti Zvezdi.

Posla 34 minuta igre, Zvezda je dočekala idealnu šansu za izjednačenje. Opet su gosti probili po levom krilu, Plavšić je sjajno centrirao, Boaći promašio loptu, a Ruiz sa dva metra uspeo nekako da umesto praznog gola pogodi čudesnog golmana Popovića koji se tu odjednom stvorio i novom neverovatnom intervencijom zaustavio Zvezdu.

I opet je kazna Voždovca bila surova. Frimpong je polako izgubio loptu koja je došla do Dražića. Napadač Voždovca je šmekerskim lažnjakom bacio Frimponga u suprotnu stranu, a onda rutinski izdržao duel sa mlakim Markom Petkovićem i manirom rasnog strelca, udarcem po zemlji prevario Manojlovića za velikih 2:0.

Drugi primljeni gol je potpuno bacio Zvezdu u nokdaun. Šampion do odlaska na poluvreme nije uspeo da stvori iole ozbiljniju šansu.

Posle velikog odmora, Voždovac je izabrao recept da brani prednost i iz kontra vreba prodstor koji je ostavljala nesigurna i visoko postavljena odbrana Zvezde. Bio je to pametan izbor trenera Stolice, jer je Dražić već na početku drugog poluvremena imao zicer za 3:0, ali je Manojlović spasao život Zvezdi u situaciiji jedan na jedan.

Poslednji trzaj Zvezdine klupe da nešto promeni je bio trostruka izmena posle sat vremena igre. Zamenjeni su beskorisni Ruiz, neubedljivi Boaći koji je u prvom poluvremeni imao žestok sudar glavom i najagilniji pojedinac u timu Srđan Plavšić. Zvezdine tri nade sa klupe su bili Sikimić, Poletanović i Vujaklija. Sva trojica, igrači van forme koji nisu doneli damar na sredini terena gde su se Milijaš, Le Talek i Donald mučili sa rastarčanim Zmajevima koji su dobili većinu duela.

Odmah posle trostruke izmene, umalo totalani nokaut. Sevnula je kontra Zmajeva „dva na jedan“, Frimpong nije mogao ništa, Manojlović je već legao, ali je Ćirković promašio ceo gol sa peterca i kandidovao se za najgori potez šampionata! Bio je to dar sa neba za Zvezdu koja je u poslednjih dvadesetak minuta krenula na sve ili ništa. Usledila je opsada gola domaćina i iz tog pritiska se izrodio penal za goste! Ivković je srušio Sikimića, a sudija Lukić opravdano pokazao na belu tačku. Kapiten Luković je bio siguran izvođač najstorže kazne koja je goste vratila u igru za totalni preokret.

Usledili su napadi Zvezde u talasima, ali je ogroman prostor ostavljen Zmajevima. Konačno je domaći tim u 88. minutu iskoristio jedan od brojnih kontranapada i Srećkovićje udarcem iskosa kroz noge Manojloviću stavio tačku na Zvezdine nade.

Gol Poletanovića u nadoknadi vremena je došao previše kasno za Zvezdu, Voždovac je zasluženo savladao šampiona Srbije. I možda promovisao novog? 

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar