За зелени картон - пет милиона КМ

Док возачи из ЕУ и већине земаља окружења без проблема прелазе границе, возачи из БиХ и даље имају обавезу да покажу зелени картон.

Босна и Херцеговина 06.05.2017 | 18:47
За зелени картон - пет милиона КМ
Овај комад папира којим доказују да је возило регистровано и осигурано, грађани БиХ осигуравајућим кућама при регистрацији плаћају пет КМ.

То је годишње скоро пет милиона КМ, узме ли се у обзир да у БиХ има регистровано око милион возила.

С друге стране, за возаче из Србије и Хрватске регистарске таблице су сасвим довољан доказ да им је возило осигурано и не морају да то додатно доказују.

Разлог неравноправног положаја је то што у БиХ према проценама Савета бироа - међународне асоцијације за осигурање аутомобила, има много нерегистрованих возила - више од 15 одсто.

Да би зелени картони били укинути, БиХ мора да смањи квоту нерегистрованих возила и након тога потпише међународни “МГА” споразум, који би званично омогућио нашим возачима да прелазе границу без наведеног документа.



- Потписивањем овог споразума подразумева се и гарантује да возило које прелази границу има осигурање за штету коју може да причини у саобраћају у другој земљи - каже Милија Радовић, директор Агенције за безбедност саобраћаја РС.

Председник Скупштине осигуравајућих друштава РС Миломир Дурмић каже да за укидање зеленог картона број нерегистрованих возила у БиХ мора да буде смањен испод три одсто.

- То је главни услов, а до тада ће зелени картон морати да служи као доказ да је возило осигурано - каже Дурмић.

Он је додао да од наплате зелених картона осигуравајуће куће немају зараде, јер све оде на трошкове њихове израде и штампе.

Прошле године формирана је радна група на нивоу БиХ састављена од представника надлежних ентитетских институција, министарстава, осигуравајућих друштава те Бироа зелене карте БиХ, која је направила акциони план за смањење возила без регистрације. Када ће план бити реализован још није познато.

Миленко Јаћимовић, стручњак за саобраћај из Бањалуке, каже да је од увођења зеленог картона у ЕУ и окружењу дошло до промене прописа када је у питању наплата штете оштећених страна које нису у матичној држави.

- Зато у сваком случају треба испитати оправданост зеленог картона. Не треба подржавати било какво оптерећење за грађане, ако није потребно - каже Јаћимовић.

Тешко наплатити штету

Милија Радовић наглашава да нерегистрована возила представљају потенцијалну опасност за безбедан саобраћај.



- Возачи који возе нерегистровано возило крше прописе и на све начине покушавају да избегну полицију. Осим тога, тешко је наплатити штету у случају да возило које учествује у саобраћајној несрећи нема осигурање - наводи Радовић.

(Блиц)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

ГАСТАРБЕИТЕР

06.05.2017 17:02

ВЕЦ ДВА ПУТА САМ ПЛАТИО ПО 50 км ЗА ЗАБОРАВЉЕНИ зелени картон приликом уласка у БиХ иако имам уредно осигурање и ко је овде у праву а ко није ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Елвис

07.05.2017 08:19

Ххехехехех долазим сваке године из Сведске и на граници сваке године исто питање .... " Имас ли саоброцајну и зелени картон " ..... и ја једне годне нисам припремио на дохват руке па ја њему само моменат да надзем гдје је ... Кад господин подје да се дере како ја то нисам вец припремио ... као да то негдје писе да требам обавезно припремити уз пасосе ... Био сам уморан и нерасполозен за расправу али некад стварно претјерују... А ја ко луд само гледас да предзес и додзес у БЛ На један леден НЕКТАР ..... Позз људи и зивили

Name

Свериге

08.05.2017 15:21

Елвисе брате, мало правопис да обновиш не би било на одмет."Доџеш","преџеш" једноставно не иде.

Name

Ј

06.05.2017 17:02

Мени тразу увјек кад улазим у босну само наси тразе нико други. Возим са њемацким таблама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО5

07.05.2017 01:30

И мени увијек тразе, ко да постоји у њемацкој возило сто није осигурано. Цим има таблице, осигурано је, јер немозе се ауто регистровати без осигурања. То на БиХ границама је само малтретирање! И ја мислим да тај зелени лист само тразе у БиХ

Name

вирус

07.05.2017 04:14

Па и у Италији је носење зеленог картона обавезно.

Name

комсија

06.05.2017 17:52

То је брука и срамота кад нисмо у стању цак ни копирати како раде друге земље. Одузети и склонити сва возила без Осигурања. Увести Марке за Возила која имају Осигурање видљива на таблицама. Али нама је вазније 10КМ мита и нек влада хаос на путевима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ммммм

06.05.2017 21:43

Овај цланак писе неистине сваке недијеље прелазим границе хр-сло- аустрије и никад ми нико нетрази зелени картон с бх таблицама а два пута сам са аустриским табл.. улазио у бих и оба пута су тразили и једном нисам имо и наплатили ми које проблем ми наса стока...... поздрав нормалним људима.

Name

ко

07.05.2017 07:54

То знаци Ауслäндери треба да плате прије него сто стигну куци.

Name

Ја

06.05.2017 22:26

како рекоше све паре одлазе на израду зеленог картона значи неко нас купа хладном водом

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАКО

07.05.2017 07:52

У БиХ велика потразња за зеленом бојом без обзира на цијене!!!!

Name

@Како

08.05.2017 17:49

Па јел' има љепше боје од зелене?

Name

ос

07.05.2017 07:38

Корупција, негативна селекција и организовани криминал су све унистили у Босни и Херцеговини. Становници БиХ би требали замолити становнике неке друге дрзаве да гласају умјесто њих. Ако нико неце, онда би требали повести стоку да гласа умјесто њих, бољу власт би и стока изгласала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

07.05.2017 14:06

А ко је намјестио осигурању Аура да издаје зелене картоне (који важе само за БиХ) возачима са страним таблицама? 5КМ годину дана за БиХ возаче, а на граничном прелазу наплаћају 23€ седам дана за возаче са страним таблама. И које ту сад неравноправан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марио

07.05.2017 15:40

Добар дан саобраћајну и зелени картон ал баш сваки пута како им не додије ко папгају цак сам једном реко полицајцу да сам прошо пола еуропе и да нигдје не траже осим у босни каже па није босна у еуропи реко колико ја географију и карте познајем босна је у еуропи њутито је вратио папире ваљда је видио да је неписмен и несколован границни прелаз орасје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Монопилисти

10.05.2017 17:12

Овдје није никакво појашњење, да је зелени картнон потребан због ''превеликог броја нерегистрованих возила'', већ због лобија у осигурању и осталим браншама. За цијелу Европу не треба зелени картон, када идеш у Србију треба и обратно возачима из Србије треба у БиХ. Ко је овдје луд, ја који прихватам чињеницу коју ови ''стручњаци'' износе или ''они''.

ОДГОВОРИТЕ