Za zeleni karton - pet miliona KM

Dok vozači iz EU i većine zemalja okruženja bez problema prelaze granice, vozači iz BiH i dalje imaju obavezu da pokažu zeleni karton.

Bosna i Hercegovina 06.05.2017 | 18:47
Za zeleni karton - pet miliona KM
Ovaj komad papira kojim dokazuju da je vozilo registrovano i osigurano, građani BiH osiguravajućim kućama pri registraciji plaćaju pet KM.

To je godišnje skoro pet miliona KM, uzme li se u obzir da u BiH ima registrovano oko milion vozila.

S druge strane, za vozače iz Srbije i Hrvatske registarske tablice su sasvim dovoljan dokaz da im je vozilo osigurano i ne moraju da to dodatno dokazuju.

Razlog neravnopravnog položaja je to što u BiH prema procenama Saveta biroa - međunarodne asocijacije za osiguranje automobila, ima mnogo neregistrovanih vozila - više od 15 odsto.

Da bi zeleni kartoni bili ukinuti, BiH mora da smanji kvotu neregistrovanih vozila i nakon toga potpiše međunarodni “MGA” sporazum, koji bi zvanično omogućio našim vozačima da prelaze granicu bez navedenog dokumenta.



- Potpisivanjem ovog sporazuma podrazumeva se i garantuje da vozilo koje prelazi granicu ima osiguranje za štetu koju može da pričini u saobraćaju u drugoj zemlji - kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja RS.

Predsednik Skupštine osiguravajućih društava RS Milomir Durmić kaže da za ukidanje zelenog kartona broj neregistrovanih vozila u BiH mora da bude smanjen ispod tri odsto.

- To je glavni uslov, a do tada će zeleni karton morati da služi kao dokaz da je vozilo osigurano - kaže Durmić.

On je dodao da od naplate zelenih kartona osiguravajuće kuće nemaju zarade, jer sve ode na troškove njihove izrade i štampe.

Prošle godine formirana je radna grupa na nivou BiH sastavljena od predstavnika nadležnih entitetskih institucija, ministarstava, osiguravajućih društava te Biroa zelene karte BiH, koja je napravila akcioni plan za smanjenje vozila bez registracije. Kada će plan biti realizovan još nije poznato.

Milenko Jaćimović, stručnjak za saobraćaj iz Banjaluke, kaže da je od uvođenja zelenog kartona u EU i okruženju došlo do promene propisa kada je u pitanju naplata štete oštećenih strana koje nisu u matičnoj državi.

- Zato u svakom slučaju treba ispitati opravdanost zelenog kartona. Ne treba podržavati bilo kakvo opterećenje za građane, ako nije potrebno - kaže Jaćimović.

Teško naplatiti štetu

Milija Radović naglašava da neregistrovana vozila predstavljaju potencijalnu opasnost za bezbedan saobraćaj.



- Vozači koji voze neregistrovano vozilo krše propise i na sve načine pokušavaju da izbegnu policiju. Osim toga, teško je naplatiti štetu u slučaju da vozilo koje učestvuje u saobraćajnoj nesreći nema osiguranje - navodi Radović.

(Blic)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

GASTARBEITER

06.05.2017 17:02

VEC DVA PUTA SAM PLATIO PO 50 km ZA ZABORAVLJENI zeleni karton prilikom ulaska u BiH iako imam uredno osiguranje i ko je ovde u pravu a ko nije ???

ODGOVORITE
Name

Elvis

07.05.2017 08:19

Hheheheheh dolazim svake godine iz Svedske i na granici svake godine isto pitanje .... " Imas li saobrocajnu i zeleni karton " ..... i ja jedne godne nisam pripremio na dohvat ruke pa ja njemu samo momenat da nadzem gdje je ... Kad gospodin podje da se dere kako ja to nisam vec pripremio ... kao da to negdje pise da trebam obavezno pripremiti uz pasose ... Bio sam umoran i neraspolozen za raspravu ali nekad stvarno pretjeruju... A ja ko lud samo gledas da predzes i dodzes u BL Na jedan leden NEKTAR ..... Pozz ljudi i zivili

Name

Sverige

08.05.2017 15:21

Elvise brate, malo pravopis da obnoviš ne bi bilo na odmet."Dodžeš","predžeš" jednostavno ne ide.

Name

J

06.05.2017 17:02

Meni trazu uvjek kad ulazim u bosnu samo nasi traze niko drugi. Vozim sa njemackim tablama.

ODGOVORITE
Name

OO5

07.05.2017 01:30

I meni uvijek traze, ko da postoji u njemackoj vozilo sto nije osigurano. Cim ima tablice, osigurano je, jer nemoze se auto registrovati bez osiguranja. To na BiH granicama je samo maltretiranje! I ja mislim da taj zeleni list samo traze u BiH

Name

virus

07.05.2017 04:14

Pa i u Italiji je nosenje zelenog kartona obavezno.

Name

komsija

06.05.2017 17:52

To je bruka i sramota kad nismo u stanju cak ni kopirati kako rade druge zemlje. Oduzeti i skloniti sva vozila bez Osiguranja. Uvesti Marke za Vozila koja imaju Osiguranje vidljiva na tablicama. Ali nama je vaznije 10KM mita i nek vlada haos na putevima.

ODGOVORITE
Name

Mmmmm

06.05.2017 21:43

Ovaj clanak pise neistine svake nedijelje prelazim granice hr-slo- austrije i nikad mi niko netrazi zeleni karton s bh tablicama a dva puta sam sa austriskim tabl.. ulazio u bih i oba puta su trazili i jednom nisam imo i naplatili mi koje problem mi nasa stoka...... pozdrav normalnim ljudima.

Name

ko

07.05.2017 07:54

To znaci Ausländeri treba da plate prije nego sto stignu kuci.

Name

Ja

06.05.2017 22:26

kako rekoše sve pare odlaze na izradu zelenog kartona znači neko nas kupa hladnom vodom

ODGOVORITE
Name

KAKO

07.05.2017 07:52

U BiH velika potraznja za zelenom bojom bez obzira na cijene!!!!

Name

@Kako

08.05.2017 17:49

Pa jel' ima ljepše boje od zelene?

Name

os

07.05.2017 07:38

Korupcija, negativna selekcija i organizovani kriminal su sve unistili u Bosni i Hercegovini. Stanovnici BiH bi trebali zamoliti stanovnike neke druge drzave da glasaju umjesto njih. Ako niko nece, onda bi trebali povesti stoku da glasa umjesto njih, bolju vlast bi i stoka izglasala.

ODGOVORITE
Name

Bojan Nišević

07.05.2017 14:06

A ko je namjestio osiguranju Aura da izdaje zelene kartone (koji važe samo za BiH) vozačima sa stranim tablicama? 5KM godinu dana za BiH vozače, a na graničnom prelazu naplaćaju 23€ sedam dana za vozače sa stranim tablama. I koje tu sad neravnopravan?

ODGOVORITE
Name

Mario

07.05.2017 15:40

Dobar dan saobraćajnu i zeleni karton al baš svaki puta kako im ne dodije ko papgaju cak sam jednom reko policajcu da sam prošo pola europe i da nigdje ne traže osim u bosni kaže pa nije bosna u europi reko koliko ja geografiju i karte poznajem bosna je u europi njutito je vratio papire valjda je vidio da je nepismen i neskolovan granicni prelaz orasje

ODGOVORITE
Name

Monopilisti

10.05.2017 17:12

Ovdje nije nikakvo pojašnjenje, da je zeleni kartnon potreban zbog ''prevelikog broja neregistrovanih vozila'', već zbog lobija u osiguranju i ostalim branšama. Za cijelu Evropu ne treba zeleni karton, kada ideš u Srbiju treba i obratno vozačima iz Srbije treba u BiH. Ko je ovdje lud, ja koji prihvatam činjenicu koju ovi ''stručnjaci'' iznose ili ''oni''.

ODGOVORITE