Француска: Сутра коначна одлука

Становници француских прекоморских територија почели су данас са гласањем у другом кругу гласања за предсједничке изборе и суочени су са избором између два кандидата Емануела Макрона и Марин Ле Пен.

Свијет 06.05.2017 | 17:07
Француска: Сутра коначна одлука
Предизборна кампања у Француској окончана је синоћ у поноћ чиме је означен почетак предизборне тишине у медијима. Према француском Закону, забрањено је извјештавање о кандидатима до затварања гласачких мјеста сутра у 20.00 часова.

Гласање је данас почело у Сен-Пјеру и Микелону код обала Канаде и сат касније у Француској Гвајани у Јужној Америци. Данас се у иностранству изјашњава око 1,3 милиона француских држављана.

Биралишта се у Француској сутра отварају у 8.00 часова. У Француској је регистровано 47 милиона гласача.

Двобој између либерала Емануела Макрона и  Лепенове није историјска одлука само за Француску, стрепе и европски сусједи. Према посљедњим анкетама нестраначки кандидат Макрон води са 60 према 40 одсто.

Али, може ли бити изненађења? Политиколози и демоскопи су опрезни.

"Пресудан ће бити одзив бирача", сматра Вивиен Пертусо из Француског института за међународне односе у Паризу. Ако одзив буде мањи, од тога би могла профитирати Марине Лепен, јер иза ње стоји организована странка. Макрон зависи од гласова конзервативаца, социјалдемократа и љевичара.

Сви ранији кандидати осим старог комунисте Меленшона, који је у првом кругу био на трећем мјесту, позвали су на подршку Макрону. Меленшон каже да је наравно, против Лепен, али да није ни за Макрона. То би могло да значи да многи Французи неће бирати ни њега ни њу.

Француско друштво је узнемирено, каже Пертусо: "Сигурно смо у стању пометње. Види се гдје то води. То показује потпуно поларизовано друштво, гдје већ дуго имамо добитнике и губитнике. Политички естаблишмент је готово заборавио губитнике. Они сад изражавају своје захтјеве и желе да промјене свој положај."

Критику мора прихватити и католичка црква јер није позвала да се гласа за Макрона. 2002. кад је отац Лепенове ушао у други круг, бискупи су се јасно изјаснили против њега. Католичке новине су критиковале бискупе због млаког држања. Представници јевреја, муслимана и евангелиста су се дистанцирали од Лепенове.

У краткој и оштрој предизборној кампањи кандидати се једно другом свашта пребацивали. Макрон је рекао да Лепенова шири страх и тако манипулише бирачима. Она је узвратила: "Увек исте литаније. Ви сте споља млади, али сте изнутра стари. Ваши аргументи су барем двоструко старији од Вас", рекла је челница Националног фронта Макрону приликом једног сучељавања на телевизији.

Макрон, који се представља као либерални реформатор привреде, друштва и Европске уније, пребацио јој је да шири мржњу против муслимана. "Борба против терориста не смије водити у њихову клопку. Та клопка значи грађански рат и подјеле, које Ви ширите земљом. Ви позивате на то тиме што вређате Французе због њихове вјере или порекла. То ја никад нећу чинити, никад", поручио је Макрон.

Посљедња истраживања јавног мњења дају предност Макрону од око 62 одсто гласова, у оносу на и Марин Ле Пен са око 38 одсто.

Инаугурација новог предсједника требало би да буде прије 14. маја, када званично истиче мандат садашњем, социјалистичком предсједнику Оланду, који се није кандидовао за други мандат.

Изборе ће обезбјеђивати 50.000 полицајаца и жандарма као и 7.000 војника.

Избори се први пут одржавају у Француској док је на снази ванредно стање, уведено послије терористичких напада 2015.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар