Меркелова љута на Јункера

Њемачки канцелар Ангела Меркел љута је на предсједника Европске комисије Жан-Клод Јункера јер је дозволила да се детаљи вечере са британским премијером Терезом Меј појаве у јавности, пише њемачки дневник "Шпигл".

Свијет 06.05.2017 | 15:06
Меркелова љута на Јункера
Јункер је био на вечери са Мејовом 26. априла током које су разговарали о Бреxиту и детаљи су од тада објављени у јавности што је довело до погоршања односа између Британије и Брисела. 

Меј је оптужила Брисел да је дозвољено цурење информација како би што више утицали на предстојеће изборе у Британији. 

Према медијским извјештајима, вечера је протекла катастрофално и указала је на дубоке подјеле између двоје лидера око питања попут британских финансијских обавеза и трговинског споразума након Бреxита. 

Објављивање детаља вечере у јавности изазвало је дипломатски спор и Мејова је оптужила Брисел да покушава да се умијеша у изборе у Британији и Јункер је јуче истакао да енглески језик губи на важности у Европи. 

"Шпигл" пише да званичници у Берлину претпостављају да су детаљи о вечери процурили из самог врха Европске комисије. 

"Одлазим из Даунинг стрита 10 много скептичнији него што сам био", преноси њемачки дневник "Франкфуртер алгемајне цајтунг" посљедње ријечи Јункера упућене Мејовој након вечере што је изазвало бојазан да су предстојећи преговори о Бреxиту осуђени на пропаст.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар