Merkelova ljuta na Junkera

Njemački kancelar Angela Merkel ljuta je na predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera jer je dozvolila da se detalji večere sa britanskim premijerom Terezom Mej pojave u javnosti, piše njemački dnevnik "Špigl".

Svijet 06.05.2017 | 15:06
Merkelova ljuta na Junkera
Junker je bio na večeri sa Mejovom 26. aprila tokom koje su razgovarali o Brexitu i detalji su od tada objavljeni u javnosti što je dovelo do pogoršanja odnosa između Britanije i Brisela. 

Mej je optužila Brisel da je dozvoljeno curenje informacija kako bi što više uticali na predstojeće izbore u Britaniji. 

Prema medijskim izvještajima, večera je protekla katastrofalno i ukazala je na duboke podjele između dvoje lidera oko pitanja poput britanskih finansijskih obaveza i trgovinskog sporazuma nakon Brexita. 

Objavljivanje detalja večere u javnosti izazvalo je diplomatski spor i Mejova je optužila Brisel da pokušava da se umiješa u izbore u Britaniji i Junker je juče istakao da engleski jezik gubi na važnosti u Evropi. 

"Špigl" piše da zvaničnici u Berlinu pretpostavljaju da su detalji o večeri procurili iz samog vrha Evropske komisije. 

"Odlazim iz Dauning strita 10 mnogo skeptičniji nego što sam bio", prenosi njemački dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung" posljednje riječi Junkera upućene Mejovoj nakon večere što je izazvalo bojazan da su predstojeći pregovori o Brexitu osuđeni na propast.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar