У СДА има озбиљних проблема

Делегат у Дому народа БиХ испред СДА Сафет Софтић је у јутарњем програму Н1 коментарисао дневно-политичку ситуацију као и прашину која се подигла у вези са приједлозима о измјенама изборног закона БиХ.

Босна и Херцеговина 06.05.2017 | 11:48
У СДА има озбиљних проблема
Софтић је објаснио зашто је Клуб Бошњака покренуо питање виталног националног интереса након приједлога ХДЗ-а о измјенама изборног закона БиХ.

"Механизам заштите виталног националног интереса је покренут јер је приједлог закона предложило пет политичара под покровитељством ХНС-а који није у позицији да предлаже законе. То је била листа жеља. Клуб Бошњака у Дому народа је искористио ово просто да би Уставни суд казао шта је овим измјенама у складу са Уставом, шта није", казао је и додао:

"Измјене су конструкција онога што ХДЗ види и како жели да уреди хрватски статус. Приједлог СДА не иде к томе да СДА предлаже уставно рјешење. Више од пет година чекамо провођење пресуде Сејдић - Финци. То је основни разлог зашто смо покренули витални национални интерес. Око таквих ствари се не може трговати и рећи ми то желимо, то не желимо".

Софтић сматра да се прво морају ријешити пресуде Европског суда правде.

"Морамо кренути од тога да прво ријешавамо пресуде Европског суда и у склопу тога позабавити се пресудама Уставног суда БиХ. То се може ријешити у једном пакету. Полаз за рјешење је пресуда Европског суда. Чак и ХДЗ зна да је њихов приједлог неприхватљив, не само нама".

"Изборно законодавство није питање двије странке ни два народа. То је питање свих политичких странака које имају мандат од грађана. То је круцијално питање једног друштва када је у питању измјена изборног законодавства. Да је ХДЗ у измјенама изборног закона начео било шта што се тиче Републике Српске, видјели бисте галаму и буку", истакао је Софтић.

Посљедње питање током гостовања је било "Какво је стање тренутно у СДА?", на што је Софтић кратко одговорио: "У СДА има озбиљних проблема".

(Н1)

Коментари / 0

Оставите коментар