U SDA ima ozbiljnih problema

Delegat u Domu naroda BiH ispred SDA Safet Softić je u jutarnjem programu N1 komentarisao dnevno-političku situaciju kao i prašinu koja se podigla u vezi sa prijedlozima o izmjenama izbornog zakona BiH.

Bosna i Hercegovina 06.05.2017 | 11:48
U SDA ima ozbiljnih problema
Softić je objasnio zašto je Klub Bošnjaka pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa nakon prijedloga HDZ-a o izmjenama izbornog zakona BiH.

"Mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa je pokrenut jer je prijedlog zakona predložilo pet političara pod pokroviteljstvom HNS-a koji nije u poziciji da predlaže zakone. To je bila lista želja. Klub Bošnjaka u Domu naroda je iskoristio ovo prosto da bi Ustavni sud kazao šta je ovim izmjenama u skladu sa Ustavom, šta nije", kazao je i dodao:

"Izmjene su konstrukcija onoga što HDZ vidi i kako želi da uredi hrvatski status. Prijedlog SDA ne ide k tome da SDA predlaže ustavno rješenje. Više od pet godina čekamo provođenje presude Sejdić - Finci. To je osnovni razlog zašto smo pokrenuli vitalni nacionalni interes. Oko takvih stvari se ne može trgovati i reći mi to želimo, to ne želimo".

Softić smatra da se prvo moraju riješiti presude Evropskog suda pravde.

"Moramo krenuti od toga da prvo riješavamo presude Evropskog suda i u sklopu toga pozabaviti se presudama Ustavnog suda BiH. To se može riješiti u jednom paketu. Polaz za rješenje je presuda Evropskog suda. Čak i HDZ zna da je njihov prijedlog neprihvatljiv, ne samo nama".

"Izborno zakonodavstvo nije pitanje dvije stranke ni dva naroda. To je pitanje svih političkih stranaka koje imaju mandat od građana. To je krucijalno pitanje jednog društva kada je u pitanju izmjena izbornog zakonodavstva. Da je HDZ u izmjenama izbornog zakona načeo bilo šta što se tiče Republike Srpske, vidjeli biste galamu i buku", istakao je Softić.

Posljednje pitanje tokom gostovanja je bilo "Kakvo je stanje trenutno u SDA?", na što je Softić kratko odgovorio: "U SDA ima ozbiljnih problema".

(N1)

Komentari / 0

Ostavite komentar