СПЦ прославља Дјурдјевдан

Српска православна црква прославља данас Светог Великомученика Георгија - Ђурђевдан, у спомен на дан када је овај светитељ пострадао 290. године нове ере.

Република Српска 06.05.2017 | 08:57
СПЦ прославља Дјурдјевдан

Георгије је рођен у другој половини Трећег вијека у Малој Азији и као веома млад постао је војвода у војсци римског императора Диоклецијана.

Бранећи хришћанску вјеру и противећи се прогонима хришћана, Диоклецијан је бацио Георгија у тамницу и осудио га на најтеже муке.

Видјевши да муке не моге да сломе ни тијело ни Георгијеву вјеру, Диоклецијан је одлучио да га помилује под условом да принесе жртву римским божанствима.

Георгије је на кипу, којем је требало да принесе жртву, начинио крсни знак, након чега се статуа многобожачког идола распрснула. Видјевши ово, Диоклецијанова жена Александра је узвикнула: "И ја верујем у Георгијевог Бога!", на шта Диоклецијан нареди да им буде одрубљена глава, што је и учињено.

Осим Ђурђевдана, овом светитељу се чини помен и 16. новембра - на Ђурђиц, дан преноса моштију у цркву у Лидији, Георгијевом родном мјесту.

На иконама Свети Ђорђе се представља у војводској одежди на коњу/Ђурђевдан/ или стојећи /Ђурђиц/, како убија аждају, са женским ликом у позадини.

Ђурђевдан је у српском народу празник са највише обичаја, који се разликују по садржини од региона до региона.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ПОСАВАЦ

06.05.2017 08:07

Свим добрим домацинима који славе срецна крсна слава и велики Бозији благослов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин Православац Републике Српске.

06.05.2017 08:39

Свим Православним Србима Русима Грцима И Бјелорусима Срецан И Богом Благосовен Празник Великомуценик Свети Георгије.брацо Срби Исестре Српкиње Некавије Са Срецом Свети Георгије Дадонесе Мир Слогу И КЉубав Медјубрацу.Поздрав Срби Православци Срецно И Дуговеко .АМИН...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вец пијан

06.05.2017 09:38

Свима који данас славе (без мене) нек им је срецна и весела слава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

06.05.2017 11:44

Свим борцима за Слободу СРБског Народа и Слободу свих поробљених Народа на свјету зелимо срецну и од Бога благословену њихови Крсну Славу Светог Великомуценика Дјордја Побједоносца - Дјурдјевдан. Свети Дјурадј је вјековима био и остао заститник СРБски хајдука и ускока и свих бораца за Слободу СРБског народа. Дјурдјев данак је био и остап хајдуцки састанка. Данас висе нема хајдука и ускока нити пуно бораца за Слободу СРБства. Комунистицки резим ЈБ Тита се пласио окупљања Слободарског СРБског народа на Дјурдјевдан. Због тога су комунисти перфидно укинули у СРБском Народу Дјурдјевдански Уранак, али комунисти никада нису могли да укину у СРБском Народу и његови љубави према Истини, Правди Слободи. Уводеци насилно умјесто Дјурдјевданског Уранка Први Мај као Дан окупљања Народа у природни комунисти су само показали са тиме да они слузе своме оцу дјаволу а не Богу и СРБском Народу. Сви безбозници који су у прослости против Бога ратовали су свога копља поломили и рат изгубили. Тако је био и са комунистима у Југославији. Они су вољом сРБског Народа уз Бозију помоц и подрску Светог Георгија бацени на дјубристе историје на коме заврсавају све идеју које умјесто мира сире немир, умјесто Истине Христове и Правде Бозије лаз и неправду. Зато нек' је срецно Свију СРБа славље цувај БОЗЕ Свето Православље! Ради молитви Св. Велико Муценика Дјордја Побједоносца подари Господе и побједу Твоме напаценом СРБском Роду у рату над сваком неправдом у овом свјету, да се СРБи Светог Саве сто прије обозе, слозе и умнозе! Амин!

ОДГОВОРИТЕ