SPC proslavlja Djurdjevdan

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog Velikomučenika Georgija - Đurđevdan, u spomen na dan kada je ovaj svetitelj postradao 290. godine nove ere.

Republika Srpska 06.05.2017 | 08:57
SPC proslavlja Djurdjevdan

Georgije je rođen u drugoj polovini Trećeg vijeka u Maloj Aziji i kao veoma mlad postao je vojvoda u vojsci rimskog imperatora Dioklecijana.

Braneći hrišćansku vjeru i protiveći se progonima hrišćana, Dioklecijan je bacio Georgija u tamnicu i osudio ga na najteže muke.

Vidjevši da muke ne moge da slome ni tijelo ni Georgijevu vjeru, Dioklecijan je odlučio da ga pomiluje pod uslovom da prinese žrtvu rimskim božanstvima.

Georgije je na kipu, kojem je trebalo da prinese žrtvu, načinio krsni znak, nakon čega se statua mnogobožačkog idola rasprsnula. Vidjevši ovo, Dioklecijanova žena Aleksandra je uzviknula: "I ja verujem u Georgijevog Boga!", na šta Dioklecijan naredi da im bude odrubljena glava, što je i učinjeno.

Osim Đurđevdana, ovom svetitelju se čini pomen i 16. novembra - na Đurđic, dan prenosa moštiju u crkvu u Lidiji, Georgijevom rodnom mjestu.

Na ikonama Sveti Đorđe se predstavlja u vojvodskoj odeždi na konju/Đurđevdan/ ili stojeći /Đurđic/, kako ubija aždaju, sa ženskim likom u pozadini.

Đurđevdan je u srpskom narodu praznik sa najviše običaja, koji se razlikuju po sadržini od regiona do regiona.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

POSAVAC

06.05.2017 08:07

Svim dobrim domacinima koji slave srecna krsna slava i veliki Boziji blagoslov.

ODGOVORITE
Name

Srbin Pravoslavac Republike Srpske.

06.05.2017 08:39

Svim Pravoslavnim Srbima Rusima Grcima I Bjelorusima Srecan I Bogom Blagosoven Praznik Velikomucenik Sveti Georgije.braco Srbi Isestre Srpkinje Nekavije Sa Srecom Sveti Georgije Dadonese Mir Slogu I KLjubav Medjubracu.Pozdrav Srbi Pravoslavci Srecno I Dugoveko .AMIN...

ODGOVORITE
Name

Vec pijan

06.05.2017 09:38

Svima koji danas slave (bez mene) nek im je srecna i vesela slava.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

06.05.2017 11:44

Svim borcima za Slobodu SRBskog Naroda i Slobodu svih porobljenih Naroda na svjetu zelimo srecnu i od Boga blagoslovenu njihovi Krsnu Slavu Svetog Velikomucenika Djordja Pobjedonosca - Djurdjevdan. Sveti Djuradj je vjekovima bio i ostao zastitnik SRBski hajduka i uskoka i svih boraca za Slobodu SRBskog naroda. Djurdjev danak je bio i ostap hajducki sastanka. Danas vise nema hajduka i uskoka niti puno boraca za Slobodu SRBstva. Komunisticki rezim JB Tita se plasio okupljanja Slobodarskog SRBskog naroda na Djurdjevdan. Zbog toga su komunisti perfidno ukinuli u SRBskom Narodu Djurdjevdanski Uranak, ali komunisti nikada nisu mogli da ukinu u SRBskom Narodu i njegovi ljubavi prema Istini, Pravdi Slobodi. Uvodeci nasilno umjesto Djurdjevdanskog Uranka Prvi Maj kao Dan okupljanja Naroda u prirodni komunisti su samo pokazali sa time da oni sluze svome ocu djavolu a ne Bogu i SRBskom Narodu. Svi bezboznici koji su u proslosti protiv Boga ratovali su svoga koplja polomili i rat izgubili. Tako je bio i sa komunistima u Jugoslaviji. Oni su voljom sRBskog Naroda uz Boziju pomoc i podrsku Svetog Georgija baceni na djubriste istorije na kome zavrsavaju sve ideju koje umjesto mira sire nemir, umjesto Istine Hristove i Pravde Bozije laz i nepravdu. Zato nek' je srecno Sviju SRBa slavlje cuvaj BOZE Sveto Pravoslavlje! Radi molitvi Sv. Veliko Mucenika Djordja Pobjedonosca podari Gospode i pobjedu Tvome napacenom SRBskom Rodu u ratu nad svakom nepravdom u ovom svjetu, da se SRBi Svetog Save sto prije oboze, sloze i umnoze! Amin!

ODGOVORITE