Град направио хаос сељанима

Град величине јајета, који је падао прекјуче поподне у Азбуковици, највећу штету је направио у брдско-планинским селима попут Горње Љубовиђе, Горње и Доње Оровице, Савковића, Оровичке планине, баш у оном делу љубовијске општине где су годинама најбољи засади малине, купине, јабука и крушака, али и поврћа.

Србија 05.05.2017 | 15:50
Град направио хаос сељанима
Прво је, како нам сведочи Славка Мићић, домаћица из Горње Љубовиђе, падао град, а онда је услиједила киша, па олуја. Призор је, према њеним речима, био раван онима из хорора.

"Никад се није догодило у нашем крају да град пада пре Ђурђевдана, па је ово стварно било по оној народној - виде јада изненада", прича времешна Славкина свекрва Стана.



Ова породица има више од хектар малине и купине, а штете су огромне.

"Мучимо се, радимо, гледамо у небо; удари снијег недавно, сад град, снажна киша и олуја, па не знам има ли још каквог чемера да нас није посјетио", жали се Славка Мићић.

Милован Ковачевић, предсједник општине Љубовија, каже да је локална власт купила 50 ракета, да плаћа пола накнаде "стрелцима" и да управо спремају јавну набавку за нових 50.



"Путем који је ионако лош текла је бујица воде", прича нам Владан Матић из Азбуковице, показујући да су лоше прошле и крушке, а не само јагодичасто воће. "Сав наш породични труд и мука су сада уништени. Ово је за тугу до неба, али морамо даље, нема нам друге. Бар кад би нам направили пут."

Цвета Мићић из Горње Љубовиђе, коју сусрећемо на сеоском путу, кренула је да напаса овце. Није, вели, могла више да гледа како је све опустошено. Имали су планове да од јагодичастог воћа штошта ураде.

"Ово је ђаволски рад", јада се Божидарка Радосављевић, док очајно хода воћњаком и показује да је мраз осушио дијелове воћки, снијег оштетио, а град дотукао. "Уложили смо све што је потребно да берићет буде што бољи и у купињацима и малињацима на којима радимо као црви, али нас задеси овај јад од кога ћемо се тешко опоравити."

И у овом крају посљедњих мјесеци разни откупљивачи су говорили да малину неће да плаћају више од 100 динара, да купину неће ни откупљивати, а да ће килограм вишње да плаћају највише 100 динара, јер тако могу због велике понуде.

Због временских неприлика, профит од воћњака ће бити и за 70 процената мањи од очекиваног.

(БН/В. Митрић)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Цудно

05.05.2017 14:19

Засто на овој вијести нема коментара?Ми смо у стању расправљати о Додиковом,Бакировом или Човицевом прдезу,а тудја мука нас не занима.Јебла вас висе сва тројица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб

05.05.2017 15:16

Колико видим ти их први спомену и овде...

Name

Усорац

05.05.2017 15:38

Ова тројка је крива за све па и заневријеме у смислу надокнаде стете. У свим нормалним дрзавама се стета намијери у неком проценту ал у овој дрзави народ се сналази како зна.

Name

Вијест

05.05.2017 20:11

је из Србије, ова тројка (слику су имали некада на Вотки) немају везе са Србијом.

Name

Зоки

05.05.2017 17:03

Опет су крива сва троица,јер није обезбједјен одредјен број против градних ракета.

ОДГОВОРИТЕ