Grad napravio haos seljanima

Grad veličine jajeta, koji je padao prekjuče popodne u Azbukovici, najveću štetu je napravio u brdsko-planinskim selima poput Gornje Ljuboviđe, Gornje i Donje Orovice, Savkovića, Orovičke planine, baš u onom delu ljubovijske opštine gde su godinama najbolji zasadi maline, kupine, jabuka i krušaka, ali i povrća.

Srbija 05.05.2017 | 15:50
Grad napravio haos seljanima
Prvo je, kako nam svedoči Slavka Mićić, domaćica iz Gornje Ljuboviđe, padao grad, a onda je uslijedila kiša, pa oluja. Prizor je, prema njenim rečima, bio ravan onima iz horora.

"Nikad se nije dogodilo u našem kraju da grad pada pre Đurđevdana, pa je ovo stvarno bilo po onoj narodnoj - vide jada iznenada", priča vremešna Slavkina svekrva Stana.



Ova porodica ima više od hektar maline i kupine, a štete su ogromne.

"Mučimo se, radimo, gledamo u nebo; udari snijeg nedavno, sad grad, snažna kiša i oluja, pa ne znam ima li još kakvog čemera da nas nije posjetio", žali se Slavka Mićić.

Milovan Kovačević, predsjednik opštine LJubovija, kaže da je lokalna vlast kupila 50 raketa, da plaća pola naknade "strelcima" i da upravo spremaju javnu nabavku za novih 50.



"Putem koji je ionako loš tekla je bujica vode", priča nam Vladan Matić iz Azbukovice, pokazujući da su loše prošle i kruške, a ne samo jagodičasto voće. "Sav naš porodični trud i muka su sada uništeni. Ovo je za tugu do neba, ali moramo dalje, nema nam druge. Bar kad bi nam napravili put."

Cveta Mićić iz Gornje Ljuboviđe, koju susrećemo na seoskom putu, krenula je da napasa ovce. Nije, veli, mogla više da gleda kako je sve opustošeno. Imali su planove da od jagodičastog voća štošta urade.

"Ovo je đavolski rad", jada se Božidarka Radosavljević, dok očajno hoda voćnjakom i pokazuje da je mraz osušio dijelove voćki, snijeg oštetio, a grad dotukao. "Uložili smo sve što je potrebno da berićet bude što bolji i u kupinjacima i malinjacima na kojima radimo kao crvi, ali nas zadesi ovaj jad od koga ćemo se teško oporaviti."

I u ovom kraju posljednjih mjeseci razni otkupljivači su govorili da malinu neće da plaćaju više od 100 dinara, da kupinu neće ni otkupljivati, a da će kilogram višnje da plaćaju najviše 100 dinara, jer tako mogu zbog velike ponude.

Zbog vremenskih neprilika, profit od voćnjaka će biti i za 70 procenata manji od očekivanog.

(BN/V. Mitrić)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Cudno

05.05.2017 14:19

Zasto na ovoj vijesti nema komentara?Mi smo u stanju raspravljati o Dodikovom,Bakirovom ili Čovicevom prdezu,a tudja muka nas ne zanima.Jebla vas vise sva trojica.

ODGOVORITE
Name

Srb

05.05.2017 15:16

Koliko vidim ti ih prvi spomenu i ovde...

Name

Usorac

05.05.2017 15:38

Ova trojka je kriva za sve pa i zanevrijeme u smislu nadoknade stete. U svim normalnim drzavama se steta namijeri u nekom procentu al u ovoj drzavi narod se snalazi kako zna.

Name

Vijest

05.05.2017 20:11

je iz Srbije, ova trojka (sliku su imali nekada na Votki) nemaju veze sa Srbijom.

Name

Zoki

05.05.2017 17:03

Opet su kriva sva troica,jer nije obezbjedjen odredjen broj protiv gradnih raketa.

ODGOVORITE