Мектић одговорио Тужилаштву БиХ

Министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић, одржао је ванредну прес-конференцију поводом демантија које је упутило Тужилаштво БиХ, а након јучерашњих његових изјава о раду ове институције. Мектић је и данас поновио да правосудне организације не раде скоро ништа на коруптивним предметима.

Босна и Херцеговина 05.05.2017 | 15:32
Мектић одговорио Тужилаштву БиХ
Из Тужилаштва БиХ су у јутрошњем реаговању навели су да је Мектић "изнио неистините тврдње којима обмањује јавност у циљу наношења штете тој институцији, те да је изнио нетачне податке о Тужилаштву БиХ и вршиоцу дужности главне тужитељке Гордани Тадић,

"Данас ме Тужилаштво БиХ демантовало па сам хтио поново да реагујем, да вам презентујем документе на основу којих сам јуче давао изјаве. Парламент БиХ је 18. јануара затражио од Савјета министара да се достави информација о стању у правосуђу у БиХ с посебним освртом на борбу против организираног криминала и корупције. Парламент је донио одлуку да ће се о томе расправљати на посебној заједничкој сједници оба дома", казао је Мектић.

Како је навео, Савјет министара БиХ је јуче расправљао о овој информацији која ће бити упућена и разматрана на посебној сједници оба дома Парламента.

"Ја код себе имам ову информацију коју смо расправљали, а коју смо добили путем Министарства правде и ВСТВ-а. Читава информација садржава 17 страна. Ни у Финској није боље. Тужилаштво БиХ је у периоду од 2014. до 31. 12. 2016. године донијело укупно 140 наредби за неспровођење истраге, 90 нареби за провођење истраге", додао је Мектић.

"Демантују мене што избацују сва кривична дјела по којима су они поступали, ратне злочине, кривична дјела током рата, одузимање резаног дувана. Ја говорим о корупцији. 35 оптужници за кривична дјела корупције. Не говорим о дувану и шуми. То су вам резултати које ја презентујем. Не знам ко онда лаже. Идем корак даље и код суда анализирам пресуде за корупцију, од 2013. до 2015. Овај документ демантује оно о чему они причају", поручио је Мектић.

Како каже, у јучерашњем излагању он је говорио само о коруптивним дјелима.

"На основу тога, кажу, ја рушим морални дигнитет Тужилаштва. Позивам их да не руше и урушавају ментални дигнитет грађана БиХ који желе да се отвори борба против корупције, да одговорни за пљачку и сиромаштво сносе одговорност. Што нису доставили структуру дјела па да видимо која су то дјела? Што нису навели у 35 оптужница колика је материјална штета? Не, него вјешто закамуфлирај, као да смо ми ретардирани. Немају никаквих резултата, овдје нема никаквог озбиљног дјела. Гдје су двије милијарде из Управе за индиректно опорезивање? Има пријава и истрага које су отворене 2006. године, прије 11 година. О каквој борби против организованог криминала говоримо?", пита се Мектић.

Мектић каже да стоји иза свега реченог позивајући се на информације које су достављене Савјету министара БиХ.

"Ниједан проблем није код њих и до њих. Не, да ми ударамо на дигнитет суда, немојте ударати на дигнитет грађана. Знамо добро шта је лоповлук, крађе, пљачке. Ја вас не демантујем господо из Тужилаштва БиХ, демантује вас информација коју сте доставили. Ови подаци о којима сам говорио ће се понављати и у Парламенту. Настојите да нам баците прашину у очи шумским крађама, резаним дуваном, ЦД-овима... То је покушај још једне обмане Тужилаштва БиХ, грађана и свих народа у БиХ због неспособности и нерада, властите корупције коју имају у својим редовима", казао је Мектић на крају данашње ванредне прес-конференције.

(Н1)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Фармланд

05.05.2017 13:39

Ниси ни ти бољи од тих лопова,сваки сељак Лијевца поља зна за милионе покрадене преко фармланда и робних резерви,са непосредним изврсиоцима Васиљевиц,Дјукиц,Сандара,Згоњанин...али ви из сип-е ниста не знате...у овој дрзави нема постених изгледа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.05.2017 17:23

Он мозе бити најгори цовјек на планети Земљи али ја колико видим он једини свом снагом стизце да се висе једном казе доста, и сад ти мратис празну сламу, крив ти Мектиц за Фармленд а ниси ти крив сто си радио мјесецима без плате и ниси дизо страјк кад су ти пред оцима крали

Name

Брод

05.05.2017 13:40

Браво министре, највећи криминал има заштиту тужилаштва и суда и то неможе нико да демантује , нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селман-КРИМИ

05.05.2017 15:11

Заштита криминала на нивоу БиХ - 50 %, заштита на нивоу РС са попустом 30 %. Понуда вриједи осим љетног периода када сам на одмору у каменој вили са базеном у Истри.

Name

ник

05.05.2017 15:38

Па господине Мектићу шта ти ради директор Сипе кога си ти поставио!???? Не ради ништа, Сипом не управља он а тај који управља спрецава борбу против корупције а он се бави корупцијом, распитај се мало!!!

Name

ХЕРЦ

05.05.2017 13:41

Ти си КРАЉ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

05.05.2017 13:47

Свака цаст господине Мектицу,све прозвати и процесуирати нико не треба бити изнад закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

05.05.2017 14:02

Ово је колективно лудило које је заузело све поре друства, то је болест којој нема лијека довијека.

Name

Деско

05.05.2017 13:49

Ма оцисти испред своје куце у свом министарству у дирејцији ти стотине хилхада км покрадисе на превозу а ти прицас о корупцији.како те нијx стид

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

05.05.2017 13:49

Тако је министре. нека је једном неко изасао и јавно поцео да прица о корупцији и криминалу. политицки сам неутралан,али цу од сада само за мектица гласати,па нека и он проневјери народ када буде имао апсолутну власт. мада мислим да неце,јос једном свака цаст министре..

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

05.05.2017 14:33

Мектицу не вриједи врх управља судом а сви су коруптивни ама кога то брига за градјане до избора је година и висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар М.

05.05.2017 14:37

Г. Мектицу. Требало би погледати стуктуру и и тих оптузница. Тврдим да трецина оптузених а која има ознаку КТК/ кор.дјела/ су оптузнице за они који би границном полицајцу или циринику понудили 10 или 20£ а овим то мало па их пријаве за давање мита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕЕ

05.05.2017 15:56

Тих 35 оптузница је ко зна каквих,највјероватније против оних који су пријављивали кривицна дјела.Јер су тако радили мени да би ме запласили и усуткали.Ма нема, ово је тотална пропаст.Толико су увезани, да тај лоби нико не мозе разбити.Предуго смо цутали, а сада нека нам ја Бог на помоци! Мектиц јесте постен и упоран, али без медународне помоци, ниста неце моци урадити.Врана врани оци не вади!

Name

Абцд

05.05.2017 17:51

Изалуд мекетање, јаци су нерадници.

Name

Ама

05.05.2017 17:55

Недопустиво је да се то у вијестима третира као Мектицев соу са правосудјем, па ста то треба да знаци, да ститимо корупцију?

Name

браво браво

05.05.2017 17:34

Свака цаст господине дрзи банду бог ти помого једини си министар који говори истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

..гаврило

05.05.2017 17:41

Драгане,све си у праву!Ови нам ваљају шибице од оснивања.Истина,на ентитетском нивоу је још горе.Само,вријеме је да се Сипа покрене.Активирај људе типа Ранка Виловића Стаже....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

05.05.2017 20:42

И тако је наш министар одржао још једну конференцију за штампу. Браво, браво, браво. Следећа је сутра или прексутра?

ОДГОВОРИТЕ