Mektić odgovorio Tužilaštvu BiH

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, održao je vanrednu pres-konferenciju povodom demantija koje je uputilo Tužilaštvo BiH, a nakon jučerašnjih njegovih izjava o radu ove institucije. Mektić je i danas ponovio da pravosudne organizacije ne rade skoro ništa na koruptivnim predmetima.

Bosna i Hercegovina 05.05.2017 | 15:32
Mektić odgovorio Tužilaštvu BiH
Iz Tužilaštva BiH su u jutrošnjem reagovanju naveli su da je Mektić "iznio neistinite tvrdnje kojima obmanjuje javnost u cilju nanošenja štete toj instituciji, te da je iznio netačne podatke o Tužilaštvu BiH i vršiocu dužnosti glavne tužiteljke Gordani Tadić,

"Danas me Tužilaštvo BiH demantovalo pa sam htio ponovo da reagujem, da vam prezentujem dokumente na osnovu kojih sam juče davao izjave. Parlament BiH je 18. januara zatražio od Savjeta ministara da se dostavi informacija o stanju u pravosuđu u BiH s posebnim osvrtom na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Parlament je donio odluku da će se o tome raspravljati na posebnoj zajedničkoj sjednici oba doma", kazao je Mektić.

Kako je naveo, Savjet ministara BiH je juče raspravljao o ovoj informaciji koja će biti upućena i razmatrana na posebnoj sjednici oba doma Parlamenta.

"Ja kod sebe imam ovu informaciju koju smo raspravljali, a koju smo dobili putem Ministarstva pravde i VSTV-a. Čitava informacija sadržava 17 strana. Ni u Finskoj nije bolje. Tužilaštvo BiH je u periodu od 2014. do 31. 12. 2016. godine donijelo ukupno 140 naredbi za nesprovođenje istrage, 90 narebi za provođenje istrage", dodao je Mektić.

"Demantuju mene što izbacuju sva krivična djela po kojima su oni postupali, ratne zločine, krivična djela tokom rata, oduzimanje rezanog duvana. Ja govorim o korupciji. 35 optužnici za krivična djela korupcije. Ne govorim o duvanu i šumi. To su vam rezultati koje ja prezentujem. Ne znam ko onda laže. Idem korak dalje i kod suda analiziram presude za korupciju, od 2013. do 2015. Ovaj dokument demantuje ono o čemu oni pričaju", poručio je Mektić.

Kako kaže, u jučerašnjem izlaganju on je govorio samo o koruptivnim djelima.

"Na osnovu toga, kažu, ja rušim moralni dignitet Tužilaštva. Pozivam ih da ne ruše i urušavaju mentalni dignitet građana BiH koji žele da se otvori borba protiv korupcije, da odgovorni za pljačku i siromaštvo snose odgovornost. Što nisu dostavili strukturu djela pa da vidimo koja su to djela? Što nisu naveli u 35 optužnica kolika je materijalna šteta? Ne, nego vješto zakamufliraj, kao da smo mi retardirani. Nemaju nikakvih rezultata, ovdje nema nikakvog ozbiljnog djela. Gdje su dvije milijarde iz Uprave za indirektno oporezivanje? Ima prijava i istraga koje su otvorene 2006. godine, prije 11 godina. O kakvoj borbi protiv organizovanog kriminala govorimo?", pita se Mektić.

Mektić kaže da stoji iza svega rečenog pozivajući se na informacije koje su dostavljene Savjetu ministara BiH.

"Nijedan problem nije kod njih i do njih. Ne, da mi udaramo na dignitet suda, nemojte udarati na dignitet građana. Znamo dobro šta je lopovluk, krađe, pljačke. Ja vas ne demantujem gospodo iz Tužilaštva BiH, demantuje vas informacija koju ste dostavili. Ovi podaci o kojima sam govorio će se ponavljati i u Parlamentu. Nastojite da nam bacite prašinu u oči šumskim krađama, rezanim duvanom, CD-ovima... To je pokušaj još jedne obmane Tužilaštva BiH, građana i svih naroda u BiH zbog nesposobnosti i nerada, vlastite korupcije koju imaju u svojim redovima", kazao je Mektić na kraju današnje vanredne pres-konferencije.

(N1)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Farmland

05.05.2017 13:39

Nisi ni ti bolji od tih lopova,svaki seljak Lijevca polja zna za milione pokradene preko farmlanda i robnih rezervi,sa neposrednim izvrsiocima Vasiljevic,Djukic,Sandara,Zgonjanin...ali vi iz sip-e nista ne znate...u ovoj drzavi nema postenih izgleda...

ODGOVORITE
Name

Re

05.05.2017 17:23

On moze biti najgori covjek na planeti Zemlji ali ja koliko vidim on jedini svom snagom stizce da se vise jednom kaze dosta, i sad ti mratis praznu slamu, kriv ti Mektic za Farmlend a nisi ti kriv sto si radio mjesecima bez plate i nisi dizo strajk kad su ti pred ocima krali

Name

Brod

05.05.2017 13:40

Bravo ministre, najveći kriminal ima zaštitu tužilaštva i suda i to nemože niko da demantuje , nažalost.

ODGOVORITE
Name

Selman-KRIMI

05.05.2017 15:11

Zaštita kriminala na nivou BiH - 50 %, zaštita na nivou RS sa popustom 30 %. Ponuda vrijedi osim ljetnog perioda kada sam na odmoru u kamenoj vili sa bazenom u Istri.

Name

nik

05.05.2017 15:38

Pa gospodine Mektiću šta ti radi direktor Sipe koga si ti postavio!???? Ne radi ništa, Sipom ne upravlja on a taj koji upravlja sprecava borbu protiv korupcije a on se bavi korupcijom, raspitaj se malo!!!

Name

HERC

05.05.2017 13:41

Ti si KRALJ .

ODGOVORITE
Name

BL

05.05.2017 13:47

Svaka cast gospodine Mekticu,sve prozvati i procesuirati niko ne treba biti iznad zakona.

ODGOVORITE
Name

Ma

05.05.2017 14:02

Ovo je kolektivno ludilo koje je zauzelo sve pore drustva, to je bolest kojoj nema lijeka dovijeka.

Name

Desko

05.05.2017 13:49

Ma ocisti ispred svoje kuce u svom ministarstvu u direjciji ti stotine hilhada km pokradise na prevozu a ti pricas o korupciji.kako te nijx stid

ODGOVORITE
Name

mm

05.05.2017 13:49

Tako je ministre. neka je jednom neko izasao i javno poceo da prica o korupciji i kriminalu. politicki sam neutralan,ali cu od sada samo za mektica glasati,pa neka i on pronevjeri narod kada bude imao apsolutnu vlast. mada mislim da nece,jos jednom svaka cast ministre..

ODGOVORITE
Name

borac

05.05.2017 14:33

Mekticu ne vrijedi vrh upravlja sudom a svi su koruptivni ama koga to briga za gradjane do izbora je godina i vise.

ODGOVORITE
Name

Mitar M.

05.05.2017 14:37

G. Mekticu. Trebalo bi pogledati stukturu i i tih optuznica. Tvrdim da trecina optuzenih a koja ima oznaku KTK/ kor.djela/ su optuznice za oni koji bi granicnom policajcu ili ciriniku ponudili 10 ili 20£ a ovim to malo pa ih prijave za davanje mita.

ODGOVORITE
Name

EE

05.05.2017 15:56

Tih 35 optuznica je ko zna kakvih,najvjerovatnije protiv onih koji su prijavljivali krivicna djela.Jer su tako radili meni da bi me zaplasili i usutkali.Ma nema, ovo je totalna propast.Toliko su uvezani, da taj lobi niko ne moze razbiti.Predugo smo cutali, a sada neka nam ja Bog na pomoci! Mektic jeste posten i uporan, ali bez medunarodne pomoci, nista nece moci uraditi.Vrana vrani oci ne vadi!

Name

Abcd

05.05.2017 17:51

Izalud meketanje, jaci su neradnici.

Name

Ama

05.05.2017 17:55

Nedopustivo je da se to u vijestima tretira kao Mekticev sou sa pravosudjem, pa sta to treba da znaci, da stitimo korupciju?

Name

bravo bravo

05.05.2017 17:34

Svaka cast gospodine drzi bandu bog ti pomogo jedini si ministar koji govori istinu.

ODGOVORITE
Name

..gavrilo

05.05.2017 17:41

Dragane,sve si u pravu!Ovi nam valjaju šibice od osnivanja.Istina,na entitetskom nivou je još gore.Samo,vrijeme je da se Sipa pokrene.Aktiviraj ljude tipa Ranka Vilovića Staže....

ODGOVORITE
Name

Haha

05.05.2017 20:42

I tako je naš ministar održao još jednu konferenciju za štampu. Bravo, bravo, bravo. Sledeća je sutra ili preksutra?

ODGOVORITE