Најбоља храна за почетак дана на разним меридијанима

Нутриционисти откривају најбоље традиционалне намирнице које можете доручковати на различитим меридијанима.

Здравље 05.05.2017 | 12:00
Најбоља храна за почетак дана на разним меридијанима
Стручњаци кажу да је тајна здравог доручка у томе да га испуните што је могуће већим бројем нутријената.

У идеалним околностима, требало би да садржи интегралне житарице, неки извор протеина, поврће и воће. Количина зависи од ваше висине, тежине, пола и нивоа активности.

Најгоре што можете да урадите је да прескочите доручак, јер су велике шансе да ћете посегнути за нечим нездравим када огладните око поднева.

Ово су предлози за здрав доручак у разним земљама света:

Јужноафричка Република
Јужноафриканци доручкују неку врсту каше коју зову путу пап. Она се прави од кукуруза, али и од других житарица. Једе се с млеком и богата је влакнима. Одличан је избор ако не намеравате да дан започнете пресланим или преслатким оброком.

Индија
У Индији се једе прилично зачињен доручак, обично уз бесквасни (роти) хлеб, са умацима на бази јогурта или воћа. Пошто су врло ароматични, брзо ћете се заситити.

Јужна Кореја
Доручак у Кореји се не разликује од других оброка у току дана, па је сасвим уобичајено да се за доручак поједе супа и комад рибе са пиринчем. Намирнице су обично немасне, али богате протеинима, па вас дуже чине ситим.

Исланд
Чинија овсене каше је нејачешћи доручак на Исланду. Овас вам пружа драгоцена влакна која су важна за здравље дигестивног тракта и снижавање холестерола.

Средоземље
Медитеранска дијета је доказано добра за здравље, а у земљама Средоземља за доручак се обично једе воће, поврће, интегралне житарице, маслиново уље и риба. Добар пример је шпански доручак - пан цон томате (хлеб са парадајзом). Реч је о намазу од парадајза који се наноси на тостиран хлеб. То је далеко здравији избор од било ког џема, а пружа вам и антиоксидансе попут ликопена.

Традиционални Енглески
Можда неком традиционални енглески доручак делује преобилно, али је заправо добар начин да започнете дан. У тањиру би у том случају требало да вам се нађе - једна кришка мање масне сланине, кобасица, гриловани парадајз и печурке и поширано јаје са чашом свеже цеђеног сока од поморанџе и тостом.

Из таквог оброка добићете прегршт нутријената, витамина А, Б и Ц, гвожђе, цинк... Уз то, таква комбинација ће вас дуго држати ситим.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар