Случај "Мунтари": Да ли то Италија подржава расизам?!

Углед италијанског фудбала је угрожен после случаја "Сули Мунтари", рекла је саветница за антирасизам у Фудбалском савезу Италије (ФИГЦ).

Фудбал 05.05.2017 | 14:20
Случај "Мунтари": Да ли то Италија подржава расизам?!
Фиона Меј истакла је да је казном за везисту Пескаре, који је после расистичких увреда напустио терен, као и никаквом санкцијом за навијаче, италијански фудбал послао лошу поруку.

Некадашња британска атлетичарка истакла је да би она ступила у штрајк да је на месту фудбалера.

"Фрустрирана сам и шокирана", рекла је Меј.

Гартх Крукс, фудбалски новинар на ББЦ и повереник за борбу против дискримације у организацији "Кицк Ит Оут", позвао је фудбалере у Италији да започну протест због опхођења према Мунтарију и нечињења ничега у вези са одговорним навијачима.

"Да сам била на његовом месту, учинила бих исто. Да нисам део фудбалског савеза, застала бих и запитала се: ‘Само мало, шта се овде дешава? Мислим да би сви фудбалери требало да размисле о овој ситуацији, како би се солидарисали са Мунтаријем", истакла је Фиона, коју је ФИГЦ ангажовао 2014. године.

Везиста из Гане био је жртва расистичких увреда на гостовању Каљарију, због чега се жалио судији, а када овај није реаговао, одлучио је да напусти терен. Због тога је кажњен једном утакмицом неиграња, Пескара се жалила, али је дисциплинска комисија дала веома чудно објашњење.

Наиме, према извештају с утакмице, расистичке повике Мунтарију упутило је десетак навијача, што није ни 1% пристуних навијача тог дана (2000 их је било на стадиону), па су се повици чули само зато што је на стадиону владала тишина.

"Не можете одредити број оних који смеју да вређају играча на терену. Како неко може да одреди њихов број? Нису смели то да кажу – небитно је да ли једна или 100 особа, то нема никакве везе. Расистичким повицима се мора стати на пути", истакла је уз критику судије Данијелеа Минелија, за којег каже да је требало да прекине утакмицу и саслуша о чему је реч.

"Ово неће помоћи да се побољша слика италијанског фудбала широм света".

Годфред Донса, Мунтаријев сународник и везиста Болоње, рекао је да је "100% спреман да ступи у штрајк", у знак солидарности са колегом Сулијем.

Меј истиче да би штрајк можда била претерана реакција, али да "нешто дефинитивно мора да се мења".

"Овај догађај показује колико је расизам много дубље утемељен него што је свако од нас мислио, иако смо уложили много у образовни рад. И даље има много посла", закључила је Меј.



Мунтаријев начин борбе...

Иако је без икакве дилеме био жртва на стадиону Каљарија, Мунтари је направио потез вредан дивљења, у жељи да се на свој начин бори против расизма.

"Дао сам му свој дрес, да бих га научио да такве ствари нису дозвољене. Морао сам да му дам пример како би, када одрасте, био добро васпитан и знао шта је исправно", рекао је пошто је дрес предао једном дечаку који се налазио у групи навијача која га је вређала на расној основи.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар