Slučaj "Muntari": Da li to Italija podržava rasizam?!

Ugled italijanskog fudbala je ugrožen posle slučaja "Suli Muntari", rekla je savetnica za antirasizam u Fudbalskom savezu Italije (FIGC).

Fudbal 05.05.2017 | 14:20
Slučaj "Muntari": Da li to Italija podržava rasizam?!
Fiona Mej istakla je da je kaznom za vezistu Peskare, koji je posle rasističkih uvreda napustio teren, kao i nikakvom sankcijom za navijače, italijanski fudbal poslao lošu poruku.

Nekadašnja britanska atletičarka istakla je da bi ona stupila u štrajk da je na mestu fudbalera.

"Frustrirana sam i šokirana", rekla je Mej.

Garth Kruks, fudbalski novinar na BBC i poverenik za borbu protiv diskrimacije u organizaciji "Kick It Out", pozvao je fudbalere u Italiji da započnu protest zbog ophođenja prema Muntariju i nečinjenja ničega u vezi sa odgovornim navijačima.

"Da sam bila na njegovom mestu, učinila bih isto. Da nisam deo fudbalskog saveza, zastala bih i zapitala se: ‘Samo malo, šta se ovde dešava? Mislim da bi svi fudbaleri trebalo da razmisle o ovoj situaciji, kako bi se solidarisali sa Muntarijem", istakla je Fiona, koju je FIGC angažovao 2014. godine.

Vezista iz Gane bio je žrtva rasističkih uvreda na gostovanju Kaljariju, zbog čega se žalio sudiji, a kada ovaj nije reagovao, odlučio je da napusti teren. Zbog toga je kažnjen jednom utakmicom neigranja, Peskara se žalila, ali je disciplinska komisija dala veoma čudno objašnjenje.

Naime, prema izveštaju s utakmice, rasističke povike Muntariju uputilo je desetak navijača, što nije ni 1% pristunih navijača tog dana (2000 ih je bilo na stadionu), pa su se povici čuli samo zato što je na stadionu vladala tišina.

"Ne možete odrediti broj onih koji smeju da vređaju igrača na terenu. Kako neko može da odredi njihov broj? Nisu smeli to da kažu – nebitno je da li jedna ili 100 osoba, to nema nikakve veze. Rasističkim povicima se mora stati na puti", istakla je uz kritiku sudije Danijelea Minelija, za kojeg kaže da je trebalo da prekine utakmicu i sasluša o čemu je reč.

"Ovo neće pomoći da se poboljša slika italijanskog fudbala širom sveta".

Godfred Donsa, Muntarijev sunarodnik i vezista Bolonje, rekao je da je "100% spreman da stupi u štrajk", u znak solidarnosti sa kolegom Sulijem.

Mej ističe da bi štrajk možda bila preterana reakcija, ali da "nešto definitivno mora da se menja".

"Ovaj događaj pokazuje koliko je rasizam mnogo dublje utemeljen nego što je svako od nas mislio, iako smo uložili mnogo u obrazovni rad. I dalje ima mnogo posla", zaključila je Mej.



Muntarijev način borbe...

Iako je bez ikakve dileme bio žrtva na stadionu Kaljarija, Muntari je napravio potez vredan divljenja, u želji da se na svoj način bori protiv rasizma.

"Dao sam mu svoj dres, da bih ga naučio da takve stvari nisu dozvoljene. Morao sam da mu dam primer kako bi, kada odraste, bio dobro vaspitan i znao šta je ispravno", rekao je pošto je dres predao jednom dečaku koji se nalazio u grupi navijača koja ga je vređala na rasnoj osnovi.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar