Зотов планира узети 600 милиона КМ?

У Народној скупштини Републике Српске јуче је одржано јавно саслушање везано за приједлог Владе Републике Српске да се за цијену од 92 милиона КМ прода 64,99 одсто државног капитала у Руднику жељезне руде (РЖР) Љубија компанији Исраели Инвестмент Гроуп Балкан.

Босна и Херцеговина 05.05.2017 | 11:40
Зотов планира узети 600 милиона КМ?
Ово питање дубоко је подијелило јавност у Републици Српској. Милорад Додик и његов СНСД отворено подржавају продају оптужујући Арцелор Миттал за монополистички положај. С друге стране, СНСД-ов савезник у власти, странка ДНС (Демократски народни савез), која има јаку гласачку базу у Приједору, противи се овој продаји. Опозиционе партије се такође жестоко противе наведеном приједлогу Владе Републике Српске.

Кључна тачка спорења је неискуство Исраели Инвестмент Гроуп Балкан у рударству, као и сумњива власничка структура ове фирме.

Према писању медија, сувласници фирме Исраели Инвестмент Гроуп Балкан (ИИГБ) са сједиштем у Бањалуци су кћерка Ариа Ливнеа, пријатеља и савјетника предсједника Републике Српске Милорада Додика и лакташки бизнисмен Бошко Шушњар.

Тајни план Израелаца

Оно што међутим до сада није откривено тиче се тајног плана ИИГБ-а да кроз ревизију пословања предузећа Арцелор Миттал Приједор д.о.о, у којој су сувласници Арцелор Миттал Холдинг из Швајцарске са 51 одсто, те Рудници жељезне руде Љубија Приједор са 49 посто, индијску корпорацију присиле да плати чак 700 милиона КМ. Основа за овај потез би биле наводне оптужбе о трансферним цијенама на основу којих је избјегнуто приказивање прихода.

Фактор је ексклузивно дошао у посјед понуде Исраели Инвестмент Гроуп Балкан из јула 2016. адресиране на Петра Ђокића, министра индустрије, енергетике и рударства у Влади Републике Српске. Ова понуда писана на лошем енглеском, чије одредбе су ушле и у понуду коју је Влада Републике Српске недавно прихватила и упутила НС Републике Српске на усвајање, садрже низ пажљиво објашњених ставки о намјери да се изврши ревизија пословања Арцелор Миттала у Приједору те се износе оптужбе како је индијска корпорација један од највећих утајивача пореза у БиХ.



"Поштовани господине Ђокићу, прије свега желимо Вама и јавности у Републици Српској рећи да намјера наше понуде о преузимању РЖР Љубија није сама куповина, већ и рјешавање негативних појава попут трансферних цијена, неплаћања дивиденди и слично. То су појаве које су у овом сектору у Републици Српској биле редовна појава посљедњих пар година", стоји на почетку понуде ИИГБ-а коју потписује директор Евгенy Зотов, а коју можете погледати у фотогалерији.

Најављена и акција Пореске управе Републике Српске

Након што преузму државни капитал, Зотов пише да ће ИИГБ моментално покренути комплетну ревизију пословања Арцелор Миттала Приједор д.о.о. за период од 2004. до 2015. године. За ту сврху су већ, како стоји у понуди, добили понуду од реномиране америчке консултантске куће МцКинсеy.

Након што се заврши овај корак, истичу да ће тада на сцену ступити Пореска управа која ће извршити додатну контролу Арцелор Митталовог пословања.

"Процјењујемо да ће се провјерама установити да је у периоду од 2004. до 2015. Арцелор Миттал Приједор д.о.о. прикрио приход од око 400 милиона америчких долара, односно 700 милиона КМ. То значи да ће се буџету Републике Српске морати уплатити 70 милиона КМ на име пореза на приходе (мисли се на порез на добит, оп. а.), те да ће се 630 милиона КМ вратити заједничком предузећу Арцелор Миттал Приједор д.о.о.

Из заједничког предузећа ће након тога 49 одсто пристиглог новца односно 315 милиона КМ, бити уплаћено на рачун РЖР Љубија као сувласнику. Од те цифре, 65 одсто односно 205 милиона КМ ће бити уплаћено Влади Републике Српске, а 110 милиона КМ малим дионичарима РЖР Љубије", пише у “пакленом“ плану израелског инвеститора.

Зотов у обећањима Влади Републике Српске изричито наводи да ће поред новца за државни капитал, Република Српска дефинитивно добити и 275 милиона КМ од новца који ће Арцелор Миттал морати уплатити у буџет када се открије прикривање 700 милиона КМ прихода.

Нетачни подаци Зотова

План Зотова за инкриминацију руководства фирме Арцелор Миттал Приједор д.о.о. неизводив је из низа разлога. Као прво, подаци којима Зотов располаже су спорни, и то ако не узмемо у обзир стално мијешање термина приход и добит, односно непостојећег пореза на приходе и пореза на добит.

Према подацима до којих је дошао Фактор, Арцелор Миттал је извршио подјелу профита за период од 2007. до 2013. у износу од 14,24 милиона КМ и уплатио на рачун РЖР Љубија 49 одсто наведеног износа. Питање даље подјеле према акционарима је у надлежности РЖР-а.



Кумулирана, а нераспоређена добит, за период од 2004. износи 69,35 милиона КМ. Истовремено инвестиције у отварање површинског копа Бувач и улагање у одржавање производње и модернизације од 2004. износила су 97,6 милиона КМ што значи да је добит преусмјеравана на инвестирање.

Инвестиције су биле предмет и садржај годишњих планова који је управни одбор Арцелор Миттала Приједор доносио сваке године уз сагласност оснивача у које спада и РЖР Љубија чијег представника у заједничком предузећу мора одобрити и представник државног капитала.



Уз то, од 2004. до данас Арцелор Миттал Приједор функционише без сталне дозволе за рад јер нема концесиони уговор, а истовремено плаћа уредно концесију у износу од 3,6 одсто на продају руде и по том основу је од 2004. уплаћено око 35 милиона КМ. Фирма је прихватила све приједлоге концесионог уговора, али предмет и даље стоји у Ђокићевом министарству индустрије, рударства и енергетике.

Посљедице на ФБиХ

Иако је проблематика продаје РЖР Љубија неинтересантна јавности у ФБиХ, све су прилике да то не би требао бити случај. Наиме, зеничка жељезара којом управља Арцелор Миттал руду добија из површинског копа Бувач у Омарској којим управља Арцелор Миттал Приједор д.о.о.

Руда из овог копа има низак ниво жељеза (Фе) од 52 одсто услијед чега Арцелор Миттал својом опремом обогаћује руду да би могла бити употребљива у зеничком погону.

Годишње се произведе између 1,7 до 2,1 милиона тона жељезне руде коју у Зеницу превозе између осталог и вагони Жељезнице ФБиХ. Процјене су да уговор са Арцелор Митталом Жељезницама ФБиХ доноси око 40 одсто промета, а у погонима у Зеници индијска фирма запошљава 2.400 радника те сарађује са неколико стотина локалних добављача.

Митталов погон у Приједору запошљава око 850 радника. Фирма Арцелор Миттал д.о.о. Зеница је само током 2015. остварила извоз од 408 милиона КМ.

Проблеми у Приједору би прекинули ланац снабдијевања жељезном рудом, а што би се директно одразило на стабилност пословања зеничке жељезаре која је већ сада у проблемима због ниских цијена челика на свјетским берзама усљед “поплаве“ кинеског челика.



Такође, зеничка жељезара је у преговорима са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) за кредит од 60 милиона евра с циљем куповине нове високе пећи.

У пословном плану који се мора доставити ЕБРД-у једна од важних тачака је и тачка о континуитету снабдијевања рудом који је угрожен евентуалним уласком израелских инвеститора и њиховим плановима за ревизијом пословања Арцелор Миттала Приједор.

Отворено низ питања

Још један од планова Исраели Инвестмент Гроуп Балкан је да изврши ревитализацију старих копова у Љубији и Томашици. Оно што су инвеститори “сметнули“ с ума је чињеница да је квалитет жељезне руде, односно концентрација жељеза у овим коповима нижа од 30 одсто чиме постаје неисплатива њихова експлоатација и продаја. Израелци не посједују властиту опрему за обогаћивање руде.

Јасно је да је основни циљ израелских инвеститора које подржава Додик и СНСД ревизија пословања Арцелор МИттала Приједор иза којег су стали и радници несигурни у намјере ИИГБ-а, а не санација и покретање производње у неактивним коповима.

Стога се отвара низ логичних питања о искрености намјера ИИГБ-а. Као прво, гдје ће управа ове фирме зарадити новац који улаже и који ће запослити нових 320 радника? Да ли ће ти радници радити на ревизији пословања Арцелор Миттала?

Друго питање је ко изузев непознатог Евгенyа Зотова чини менаџмент инвеститора?

Које су референце у рударству и експлоатацији жељезне руде? Како мисле продавати руду жељезари у Смедереву када квалитет руде није задовољавајућа?

Под претпоставком да ИИГБ изврши санацију и покрене производњу руде из копова у Љубији и Томашици, да ли ће и гдје вршити процес обогаћивања руде?

Оваква питања, али и низ других, нису нашла одговор у понуди коју је израелска фирма доставила Додику иако је јасно да се ради о продаји предузећа које је од стратешке важности не само за Републику Српску и Приједор, већ и за ФБиХ а тиме и читаву БиХ.

На крају, Арцелор Миттал је глобална корпорација и "битка" са локалним моћницима јој није страна.

За очекивати је да уколико Република Српска прекрши одредбе уговора, индијска фирма ће покренути међународни спор против Владе Републике Српске, а што може изазвати несагледиве посљедице по раднике рудника у Приједору, њихове пословне партнере, жељезару у Зеници, али и привреду читаве БиХ.

Да ли ће Додик због својих планова жртвовати све наведено, ускоро ћемо сазнати када се о продаји треба изјаснити и Народна скупштина Републике Српске.

ПОНУДА Исраели Инвестмент Гроуп Балкан из јула 2016.









Извор: Фактор.ба

Коментари / 61

Оставите коментар
Name

ннн

05.05.2017 09:55

Засто се прави отпор да се несто прода за вецу цијену него сто неко други нуди. Треба прихватити вецу понуду и то је то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

05.05.2017 10:15

Браво , вјероватно треба питати Павића и Чавића. Павић има лични интерес а Чавић? Можда и он?

Name

патриот

05.05.2017 10:44

НИЈЕ БИТНА ЈАВНА ПОНУДА : ВЕЦ КОЛИКО ДОБИЈАЈУ КОРУПТЕРИ И КУМОВИ ИСПОД ТЕЗГЕ !!!

Name

Цомплете

05.05.2017 10:49

Треба онда направити комплетну калкулацију, не само почетна цијена да буде параметар. Неко купи скупљи ауто да би имао већу сигурност, мању потрошњу горива, дуготрајност...не гледа се само цијена куповине, већ калкулација од почетка до краја.

Name

н

05.05.2017 11:13

Продајте дабогда све продали,само припремите паре за изборе,народ који нема пашче за што ујести треба да наплати глас хиљаду еура,па изволте преврћите те милионе...

Name

Миладин

05.05.2017 12:08

Зар сад РС не може да испита утаје и да ту разлику наплати а не да је јевреји извлаче !?

Name

Бојан Нишевић

05.05.2017 12:14

Чавић и Павић одавно веома тјесно сарађују. Па Чавићеви полтрони су подржали Павића у локалној власти у ПД.

Name

Џаба мозак

05.05.2017 12:21

Најбоље је све продати, а најбоље памет оних који кажу да рудник треба продати. Умјесто да сами вадимо руду (што смо до 92 сами радили)), да се договоримо са Зеницом и ту руду заједно прерадимо (што смо до 92 такође сами радили) и продамо на тржишту, да запослимо људе и у РС-у и у ФБиХ, да од тог новца који зарадимо напунимо буџете, да вратимо дугове, да изградимо болнице, школе, фабрике од тог новца. Не, ви сте прихватили причу окупатора и њихових марионета како смо ми неспособни, глупи, прљави, некултурни и како све треба други да ради за нас. Они ће са скидају кајмак а ми ћемо да (из)умиремо.

Name

П

05.05.2017 12:32

Снсд-Руско-Жидовска мафија!

Name

ре ннн

05.05.2017 13:42

Ти си јаране или будала или црвени кмер.

Name

оља

05.05.2017 09:56

Додик са својим лоповима све покраде.Срам их било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зотов је само параван хазарског лобија

05.05.2017 11:04

А, Додик им овим аранзманом треба вратити услугу сто су га 1998. силом довели на власт.

Name

Цука

05.05.2017 10:00

Јебала мара зандара!? У преводу знаци не зна се ни ко пије,а ни ко плаца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдсовавц

05.05.2017 23:17

Зна се све само кад се покрене питање за пореску е ту це бити 0 јер је то све вец ресетовано реце да су улагали у развој бла бла а нико никад неце видјети податке из порескке јер тих пара свеједно нема и да је уплацено несто миле и зељкица су то пребацили за пензије и кредите не мозе он сам себи судити ко мозе уци у ревизију у пореску осим њега самог и цао глупави народе

Name

днк

07.05.2017 20:16

ОВОМ ЗОТОВУ НА ЧЕЛУ ПИШЕ ДА ЈЕ КРИМИНАЛАЦ!

Name

кмкок

05.05.2017 10:02

Овај Зотов, ко да га је Додик правио...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

05.05.2017 11:04

Мислим да је овај Зотов го ко црквени мис..Све око њега је фарса.Пробајте га наци на интернету..

Name

Славко

05.05.2017 10:14

Супер 14 милиона добити за 7 година. Мале фирме у РС-у, а доста њих са мање од 30 запослених су имали већу добит. Ако причамо о гиганту о толикој количини руде , о толиком броју радника , о толикој инвестивији , схватљиво је да се ради о превари. Ако видимо бројке које говоре о добити , онда се питамо како да је тако огромна компанија ушла у тако непрофитабилан посао , и како је могуће да ће требати још бар 20 година да се инвестиција исплати. Сви знамо да је добит далеко већа, или нам ипак помажу, добри неки људи , воле баш србе, или воле Павића а он нас .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хафиз

05.05.2017 11:01

Јест, јест у Миталу се Павиц уградио и то момацки па сад брани сопствени интерес њега заболи то што сад га коалициони партнер притиснуо боље рецено истиснуо из бизниса јер су нањусили огромну лову па је оцигледно да це коалиција да пукне а богами и радници који су овдје колатерална стета.Шта це сад бити видјеце се убрзо.

Name

КОМЕНТАТОР

05.05.2017 10:22

Ма види види кћерка ливнеа ..................... ха ха ха коме није јасно нека се сам самоубије

ОДГОВОРИТЕ
Name

раки

05.05.2017 10:27

Миле - Бобар, Миле - Бирац, Миле - Љубија, Миле - Дедиње, Миле -Павловиц -Миле - Ливне, Миле - Цормарцк, Миле - Хеликоптер, Миле -Диско, Миле - Крусковаца,Миле, Миле, Милееееееее.............

ОДГОВОРИТЕ
Name

има јос

05.05.2017 10:47

Миле - Цомсар Енергy Угљевик, Миле - Проинтер, Миле - Ланацо, Миле - Суме РС, Миле - Папци....

Name

Вуки

05.05.2017 10:48

Миле - Банка Српске, Миле - агенција за банкарство, Миле - ИРБРС, Миле - Бакир, Миле - Нова Банка, Миле - екњизица....

Name

Само то?

05.05.2017 10:50

М:тел, Гранд траде, Финанц, Моја апотека, Агапе, Проинтер, Боска, Рафинерија, Оптима, Итд.

Name

Има јос јос

05.05.2017 10:55

Миле-распакивање Дејтона и протеривање Срба из РС

Name

СРЛЕ БЛ

05.05.2017 11:01

Миле воцњак, Миле хидроелектране, Миле новоматиц, Миле игокеа...

Name

ре

05.05.2017 11:06

Брод-оптима-трансферне цијене. То нико не чешља?

Name

Буки

05.05.2017 11:08

Миле - Богданиц (Линдер-Марковиц инвест, КБЦ, Бања Вруцица, укидање здравственог осигурања за старије од 65 година итд.)

Name

Дуро

05.05.2017 11:37

О трансферним цијенама за Брод и Оптиму никоне сме да зуцне јер би им руски "медо" шапом одеро кожу ...

Name

@..

05.05.2017 11:50

Миле црна листа.

Name

БАЊАЛУКА

05.05.2017 12:42

Миле јел више доста хај разгули више

Name

баки

05.05.2017 13:45

Електрицно српско Ауто си заборавио и директора који је нестао са око 2 милиона нецега.ДР .ВУЦКО

Name

Кноw

05.05.2017 21:59

Миле аиродроми у требињу и сокоцу

Name

Игокеа

07.05.2017 05:36

Напријед напријед Игоси але але!Не чују се више навијачи Игокеа групица дјеце под именом Игоси

Name

куки

07.05.2017 19:51

Миле трактор, Миле Ронхил, па онда све остало

Name

милана

05.05.2017 11:08

Господе мој Боже,народ који би ваљда требао бити макар и дио државе нема за што пашче ујести,а они само причају о милионима,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

05.05.2017 11:23

Највећи проблем је Марко Павић, а не ДНС, који је узео АКОНТАЦИЈУ од МИТАЛ-а и који је све ово заталасао. Остало су само нагађања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ти?

07.05.2017 07:46

А ти не нагађаш, него БАШ ЗНАШ?

Name

Приједорчанин

07.05.2017 18:55

Павић је највеће зло у рс.

Name

Е сваста

05.05.2017 11:31

А овај Боско Сусњар је син Владимира Сусњара власника Еко бела, Мора да је зарадио силне паре хватајуци змије и стакоре по куцама.Уносан посао нема ста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потпуна лудост

05.05.2017 11:48

Стварно скуп идиота расправља о економији.Какве теансферне цијене.Па све и једна свјетска корпорација користи такве цијене у пословамју њених унутрасних субјеката.Друго.Ста Зотов има да гања дуг Митала.Није он институција Републике Српске.Ако су утврди дуг онда нека га гањају институције РС а не Зотов.Па ста је ово испасце да је то дуг њему, с не нама.Ко је Милораде висе луд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

упалите мало мозак

05.05.2017 11:55

1. засто влада сама не направи ревизију не узме комплетан дуг умјесто сто це овако узети 35%, 2. без обзира на тих релативно смијесних 14 милиона добити израцунајте колико је митал на основу доприноса на солидне плате радника уплатио пореза и доприноса и намјерава и даље уплациват. исплатили се клат вола рад киле меса? 3. мислите ли да це митал након свега наставит куповат руду од исраелија? неце јер му је неисплативо, у преводу 1000 радника мање, 1000 плата мање, 1000 доприноса и пореза на плате мање. 4. и на крају јел неко мисли да је митал постао свјетски гигант зато сто су будале и сто пустају да их ј... како ко хоце?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

05.05.2017 12:17

ОБИЧНИ ЉУДИ БОЉЕ ЗНАЈУ ОД МЕДИЈА И ПОЛИТИЧАРА САМО СУ НЕ МОЋНИ ЗНАМ САМО ЈЕДНО ШТО СЕ ТИЧЕ МИТАЛА ПЛАТЕ РЕДОВНЕ РЕГРЕС РЕДОВАН АЛИ ТИ УНУТАР МИТАЛА ЗА КРАТКО ВРИЈЕМЕ СУ СЕ ОБОГАТИЛИ ШТО ЧОВЈЕК У ШВИЦАРСКОЈ НЕ МОЖЕ ОСТВАРИТИ ЗА СВОГ ВЈЕКА А ВИ РАЗМИСЛИТЕ КО СУ ОНИ САМО ДА ЗНАТЕ ДА НИШТА НИСУ ИМАЛИ РЕПУБ. СРПСКА ЈЕ МАЛА ОД ТРЕБИЊА ДО НОВОГ ГРАДА СВЕ СЕ ЗНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криминалци

05.05.2017 12:22

Од Републике Српске су направили колонију да би добили свој проценат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ДОДИК !?

05.05.2017 12:41

Има ли ту ДОДИКА, по оној "народној" ИМАЛИ МЕНЕ ТУ (ИМТ)?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купусар

05.05.2017 13:01

Миле само ради пп плануАВ и Кинеза . Све развалити отјерати Митал , затворити Зеницу а онда Смедерево ради као сингерица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крвмар

05.05.2017 13:28

А ста це реци Ујка Сам? Неција коза це на шиљак, јер зна се ко је овдје биг бос.

Name

питање

05.05.2017 13:57

А због чега се треба продати ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.05.2017 14:09

Па неце се Кредити сами врацати....

Name

Баја

05.05.2017 15:24

Једино је јасно да је Република Српска профитерска лакташка прћија. Од Ронхила преко нафте, кубика, мегавата до рударства. Свугдје лопова има. Под истим именом и презименом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

питам се

05.05.2017 17:07

ДАЛ НЕКО МОЗЕ ПРЕДПОСТАВИТИ КАД ЦЕ МО ПРОДАТИ НАС ЕНТИТЕТ ДА БИ МОГЛИ ВРАЦАТИ КРЕДИТЕ КОЈЕ САД ТРОСИМО

ОДГОВОРИТЕ
Name

лав

05.05.2017 20:13

Прави инвеститори нас заобилазе у широком луку. А ове компаније са називима држава основане прије 15 дана све говоре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудник Варес

05.05.2017 22:05

Има прице да би се митал могао пребацити На Варес рудник, могли би са 60 милиона покренути производњу. Федерација би им све дала да сацувају Зеницу И да озиве Варес који заостаје у развоју у односу На остатак Федерације

ОДГОВОРИТЕ
Name

ако је паметан

06.05.2017 07:31

Ако је паметан и пребацице се. У РС никако на зелену грану са оваквим политицарима.

Name

У име народа

05.05.2017 22:22

А ста СИПА на то све казе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

цуце се

06.05.2017 07:32

Оцекују се или тузбе за криминал или за клевету. Једно од то двоје би требало да буде.

Name

Ретардирани

05.05.2017 22:24

Ал нас браца пљацкају. А ми узивамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАРКО

06.05.2017 06:27

Ништа Павић није бољи од Дудука само је још гори Павић је уништио и Приједор и рудник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нелогично

06.05.2017 07:20

Ако он планира узети 600 што му онда продајемо за 90?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Песимиста са разлогом

06.05.2017 12:21

Овдје су Израелци руског имена. У Бирачу бијаху Литванци руског имена. И какав ефекат очекивати..??!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

а ја мислила

07.05.2017 10:10

Да су браца Руси постени плацеееееем