Zotov planira uzeti 600 miliona KM?

U Narodnoj skupštini Republike Srpske juče je održano javno saslušanje vezano za prijedlog Vlade Republike Srpske da se za cijenu od 92 miliona KM proda 64,99 odsto državnog kapitala u Rudniku željezne rude (RŽR) Ljubija kompaniji Israeli Investment Group Balkan.

Bosna i Hercegovina 05.05.2017 | 11:40
Zotov planira uzeti 600 miliona KM?
Ovo pitanje duboko je podijelilo javnost u Republici Srpskoj. Milorad Dodik i njegov SNSD otvoreno podržavaju prodaju optužujući Arcelor Mittal za monopolistički položaj. S druge strane, SNSD-ov saveznik u vlasti, stranka DNS (Demokratski narodni savez), koja ima jaku glasačku bazu u Prijedoru, protivi se ovoj prodaji. Opozicione partije se takođe žestoko protive navedenom prijedlogu Vlade Republike Srpske.

Ključna tačka sporenja je neiskustvo Israeli Investment Group Balkan u rudarstvu, kao i sumnjiva vlasnička struktura ove firme.

Prema pisanju medija, suvlasnici firme Israeli Investment Group Balkan (IIGB) sa sjedištem u Banjaluci su kćerka Aria Livnea, prijatelja i savjetnika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i laktaški biznismen Boško Šušnjar.

Tajni plan Izraelaca

Ono što međutim do sada nije otkriveno tiče se tajnog plana IIGB-a da kroz reviziju poslovanja preduzeća Arcelor Mittal Prijedor d.o.o, u kojoj su suvlasnici Arcelor Mittal Holding iz Švajcarske sa 51 odsto, te Rudnici željezne rude Ljubija Prijedor sa 49 posto, indijsku korporaciju prisile da plati čak 700 miliona KM. Osnova za ovaj potez bi bile navodne optužbe o transfernim cijenama na osnovu kojih je izbjegnuto prikazivanje prihoda.

Faktor je ekskluzivno došao u posjed ponude Israeli Investment Group Balkan iz jula 2016. adresirane na Petra Đokića, ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske. Ova ponuda pisana na lošem engleskom, čije odredbe su ušle i u ponudu koju je Vlada Republike Srpske nedavno prihvatila i uputila NS Republike Srpske na usvajanje, sadrže niz pažljivo objašnjenih stavki o namjeri da se izvrši revizija poslovanja Arcelor Mittala u Prijedoru te se iznose optužbe kako je indijska korporacija jedan od najvećih utajivača poreza u BiH."Poštovani gospodine Đokiću, prije svega želimo Vama i javnosti u Republici Srpskoj reći da namjera naše ponude o preuzimanju RŽR Ljubija nije sama kupovina, već i rješavanje negativnih pojava poput transfernih cijena, neplaćanja dividendi i slično. To su pojave koje su u ovom sektoru u Republici Srpskoj bile redovna pojava posljednjih par godina", stoji na početku ponude IIGB-a koju potpisuje direktor Evgeny Zotov, a koju možete pogledati u fotogaleriji.

Najavljena i akcija Poreske uprave Republike Srpske

Nakon što preuzmu državni kapital, Zotov piše da će IIGB momentalno pokrenuti kompletnu reviziju poslovanja Arcelor Mittala Prijedor d.o.o. za period od 2004. do 2015. godine. Za tu svrhu su već, kako stoji u ponudi, dobili ponudu od renomirane američke konsultantske kuće McKinsey.

Nakon što se završi ovaj korak, ističu da će tada na scenu stupiti Poreska uprava koja će izvršiti dodatnu kontrolu Arcelor Mittalovog poslovanja.

"Procjenjujemo da će se provjerama ustanoviti da je u periodu od 2004. do 2015. Arcelor Mittal Prijedor d.o.o. prikrio prihod od oko 400 miliona američkih dolara, odnosno 700 miliona KM. To znači da će se budžetu Republike Srpske morati uplatiti 70 miliona KM na ime poreza na prihode (misli se na porez na dobit, op. a.), te da će se 630 miliona KM vratiti zajedničkom preduzeću Arcelor Mittal Prijedor d.o.o.

Iz zajedničkog preduzeća će nakon toga 49 odsto pristiglog novca odnosno 315 miliona KM, biti uplaćeno na račun RŽR Ljubija kao suvlasniku. Od te cifre, 65 odsto odnosno 205 miliona KM će biti uplaćeno Vladi Republike Srpske, a 110 miliona KM malim dioničarima RŽR Ljubije", piše u “paklenom“ planu izraelskog investitora.

Zotov u obećanjima Vladi Republike Srpske izričito navodi da će pored novca za državni kapital, Republika Srpska definitivno dobiti i 275 miliona KM od novca koji će Arcelor Mittal morati uplatiti u budžet kada se otkrije prikrivanje 700 miliona KM prihoda.

Netačni podaci Zotova

Plan Zotova za inkriminaciju rukovodstva firme Arcelor Mittal Prijedor d.o.o. neizvodiv je iz niza razloga. Kao prvo, podaci kojima Zotov raspolaže su sporni, i to ako ne uzmemo u obzir stalno miješanje termina prihod i dobit, odnosno nepostojećeg poreza na prihode i poreza na dobit.

Prema podacima do kojih je došao Faktor, Arcelor Mittal je izvršio podjelu profita za period od 2007. do 2013. u iznosu od 14,24 miliona KM i uplatio na račun RŽR Ljubija 49 odsto navedenog iznosa. Pitanje dalje podjele prema akcionarima je u nadležnosti RŽR-a.Kumulirana, a neraspoređena dobit, za period od 2004. iznosi 69,35 miliona KM. Istovremeno investicije u otvaranje površinskog kopa Buvač i ulaganje u održavanje proizvodnje i modernizacije od 2004. iznosila su 97,6 miliona KM što znači da je dobit preusmjeravana na investiranje.

Investicije su bile predmet i sadržaj godišnjih planova koji je upravni odbor Arcelor Mittala Prijedor donosio svake godine uz saglasnost osnivača u koje spada i RŽR Ljubija čijeg predstavnika u zajedničkom preduzeću mora odobriti i predstavnik državnog kapitala.Uz to, od 2004. do danas Arcelor Mittal Prijedor funkcioniše bez stalne dozvole za rad jer nema koncesioni ugovor, a istovremeno plaća uredno koncesiju u iznosu od 3,6 odsto na prodaju rude i po tom osnovu je od 2004. uplaćeno oko 35 miliona KM. Firma je prihvatila sve prijedloge koncesionog ugovora, ali predmet i dalje stoji u Đokićevom ministarstvu industrije, rudarstva i energetike.

Posljedice na FBiH

Iako je problematika prodaje RŽR Ljubija neinteresantna javnosti u FBiH, sve su prilike da to ne bi trebao biti slučaj. Naime, zenička željezara kojom upravlja Arcelor Mittal rudu dobija iz površinskog kopa Buvač u Omarskoj kojim upravlja Arcelor Mittal Prijedor d.o.o.

Ruda iz ovog kopa ima nizak nivo željeza (Fe) od 52 odsto uslijed čega Arcelor Mittal svojom opremom obogaćuje rudu da bi mogla biti upotrebljiva u zeničkom pogonu.

Godišnje se proizvede između 1,7 do 2,1 miliona tona željezne rude koju u Zenicu prevoze između ostalog i vagoni Željeznice FBiH. Procjene su da ugovor sa Arcelor Mittalom Željeznicama FBiH donosi oko 40 odsto prometa, a u pogonima u Zenici indijska firma zapošljava 2.400 radnika te sarađuje sa nekoliko stotina lokalnih dobavljača.

Mittalov pogon u Prijedoru zapošljava oko 850 radnika. Firma Arcelor Mittal d.o.o. Zenica je samo tokom 2015. ostvarila izvoz od 408 miliona KM.

Problemi u Prijedoru bi prekinuli lanac snabdijevanja željeznom rudom, a što bi se direktno odrazilo na stabilnost poslovanja zeničke željezare koja je već sada u problemima zbog niskih cijena čelika na svjetskim berzama usljed “poplave“ kineskog čelika.Takođe, zenička željezara je u pregovorima sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za kredit od 60 miliona evra s ciljem kupovine nove visoke peći.

U poslovnom planu koji se mora dostaviti EBRD-u jedna od važnih tačaka je i tačka o kontinuitetu snabdijevanja rudom koji je ugrožen eventualnim ulaskom izraelskih investitora i njihovim planovima za revizijom poslovanja Arcelor Mittala Prijedor.

Otvoreno niz pitanja

Još jedan od planova Israeli Investment Group Balkan je da izvrši revitalizaciju starih kopova u Ljubiji i Tomašici. Ono što su investitori “smetnuli“ s uma je činjenica da je kvalitet željezne rude, odnosno koncentracija željeza u ovim kopovima niža od 30 odsto čime postaje neisplativa njihova eksploatacija i prodaja. Izraelci ne posjeduju vlastitu opremu za obogaćivanje rude.

Jasno je da je osnovni cilj izraelskih investitora koje podržava Dodik i SNSD revizija poslovanja Arcelor MIttala Prijedor iza kojeg su stali i radnici nesigurni u namjere IIGB-a, a ne sanacija i pokretanje proizvodnje u neaktivnim kopovima.

Stoga se otvara niz logičnih pitanja o iskrenosti namjera IIGB-a. Kao prvo, gdje će uprava ove firme zaraditi novac koji ulaže i koji će zaposliti novih 320 radnika? Da li će ti radnici raditi na reviziji poslovanja Arcelor Mittala?

Drugo pitanje je ko izuzev nepoznatog Evgenya Zotova čini menadžment investitora?

Koje su reference u rudarstvu i eksploataciji željezne rude? Kako misle prodavati rudu željezari u Smederevu kada kvalitet rude nije zadovoljavajuća?

Pod pretpostavkom da IIGB izvrši sanaciju i pokrene proizvodnju rude iz kopova u Ljubiji i Tomašici, da li će i gdje vršiti proces obogaćivanja rude?

Ovakva pitanja, ali i niz drugih, nisu našla odgovor u ponudi koju je izraelska firma dostavila Dodiku iako je jasno da se radi o prodaji preduzeća koje je od strateške važnosti ne samo za Republiku Srpsku i Prijedor, već i za FBiH a time i čitavu BiH.

Na kraju, Arcelor Mittal je globalna korporacija i "bitka" sa lokalnim moćnicima joj nije strana.

Za očekivati je da ukoliko Republika Srpska prekrši odredbe ugovora, indijska firma će pokrenuti međunarodni spor protiv Vlade Republike Srpske, a što može izazvati nesagledive posljedice po radnike rudnika u Prijedoru, njihove poslovne partnere, željezaru u Zenici, ali i privredu čitave BiH.

Da li će Dodik zbog svojih planova žrtvovati sve navedeno, uskoro ćemo saznati kada se o prodaji treba izjasniti i Narodna skupština Republike Srpske.

PONUDA Israeli Investment Group Balkan iz jula 2016.

Izvor: Faktor.ba

Komentari / 61

Ostavite komentar
Name

nnn

05.05.2017 11:55

Zasto se pravi otpor da se nesto proda za vecu cijenu nego sto neko drugi nudi. Treba prihvatiti vecu ponudu i to je to!

ODGOVORITE
Name

Slavko

05.05.2017 12:15

Bravo , vjerovatno treba pitati Pavića i Čavića. Pavić ima lični interes a Čavić? Možda i on?

Name

patriot

05.05.2017 12:44

NIJE BITNA JAVNA PONUDA : VEC KOLIKO DOBIJAJU KORUPTERI I KUMOVI ISPOD TEZGE !!!

Name

Complete

05.05.2017 12:49

Treba onda napraviti kompletnu kalkulaciju, ne samo početna cijena da bude parametar. Neko kupi skuplji auto da bi imao veću sigurnost, manju potrošnju goriva, dugotrajnost...ne gleda se samo cijena kupovine, već kalkulacija od početka do kraja.

Name

n

05.05.2017 13:13

Prodajte dabogda sve prodali,samo pripremite pare za izbore,narod koji nema pašče za što ujesti treba da naplati glas hiljadu eura,pa izvolte prevrćite te milione...

Name

Miladin

05.05.2017 14:08

Zar sad RS ne može da ispita utaje i da tu razliku naplati a ne da je jevreji izvlače !?

Name

Бојан Нишевић

05.05.2017 14:14

Чавић и Павић одавно веома тјесно сарађују. Па Чавићеви полтрони су подржали Павића у локалној власти у ПД.

Name

Džaba mozak

05.05.2017 14:21

Najbolje je sve prodati, a najbolje pamet onih koji kažu da rudnik treba prodati. Umjesto da sami vadimo rudu (što smo do 92 sami radili)), da se dogovorimo sa Zenicom i tu rudu zajedno preradimo (što smo do 92 takođe sami radili) i prodamo na tržištu, da zaposlimo ljude i u RS-u i u FBiH, da od tog novca koji zaradimo napunimo budžete, da vratimo dugove, da izgradimo bolnice, škole, fabrike od tog novca. Ne, vi ste prihvatili priču okupatora i njihovih marioneta kako smo mi nesposobni, glupi, prljavi, nekulturni i kako sve treba drugi da radi za nas. Oni će sa skidaju kajmak a mi ćemo da (iz)umiremo.

Name

P

05.05.2017 14:32

Snsd-Rusko-Židovska mafija!

Name

re nnn

05.05.2017 15:42

Ti si jarane ili budala ili crveni kmer.

Name

olja

05.05.2017 11:56

Dodik sa svojim lopovima sve pokrade.Sram ih bilo.

ODGOVORITE
Name

Zotov je samo paravan hazarskog lobija

05.05.2017 13:04

A, Dodik im ovim aranzmanom treba vratiti uslugu sto su ga 1998. silom doveli na vlast.

Name

Cuka

05.05.2017 12:00

Jebala mara zandara!? U prevodu znaci ne zna se ni ko pije,a ni ko placa!

ODGOVORITE
Name

sdsovavc

06.05.2017 01:17

Zna se sve samo kad se pokrene pitanje za poresku e tu ce biti 0 jer je to sve vec resetovano rece da su ulagali u razvoj bla bla a niko nikad nece vidjeti podatke iz poreskke jer tih para svejedno nema i da je uplaceno nesto mile i zeljkica su to prebacili za penzije i kredite ne moze on sam sebi suditi ko moze uci u reviziju u poresku osim njega samog i cao glupavi narode

Name

dnk

07.05.2017 22:16

OVOM ZOTOVU NA ČELU PIŠE DA JE KRIMINALAC!

Name

kmkok

05.05.2017 12:02

Ovaj Zotov, ko da ga je Dodik pravio...

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

05.05.2017 13:04

Mislim da je ovaj Zotov go ko crkveni mis..Sve oko njega je farsa.Probajte ga naci na internetu..

Name

Slavko

05.05.2017 12:14

Super 14 miliona dobiti za 7 godina. Male firme u RS-u, a dosta njih sa manje od 30 zaposlenih su imali veću dobit. Ako pričamo o gigantu o tolikoj količini rude , o tolikom broju radnika , o tolikoj investiviji , shvatljivo je da se radi o prevari. Ako vidimo brojke koje govore o dobiti , onda se pitamo kako da je tako ogromna kompanija ušla u tako neprofitabilan posao , i kako je moguće da će trebati još bar 20 godina da se investicija isplati. Svi znamo da je dobit daleko veća, ili nam ipak pomažu, dobri neki ljudi , vole baš srbe, ili vole Pavića a on nas .

ODGOVORITE
Name

Hafiz

05.05.2017 13:01

Jest, jest u Mitalu se Pavic ugradio i to momacki pa sad brani sopstveni interes njega zaboli to što sad ga koalicioni partner pritisnuo bolje receno istisnuo iz biznisa jer su nanjusili ogromnu lovu pa je ocigledno da ce koalicija da pukne a bogami i radnici koji su ovdje kolateralna steta.Šta ce sad biti vidjece se ubrzo.

Name

KOMENTATOR

05.05.2017 12:22

Ma vidi vidi kćerka livnea ..................... ha ha ha kome nije jasno neka se sam samoubije

ODGOVORITE
Name

raki

05.05.2017 12:27

Mile - Bobar, Mile - Birac, Mile - Ljubija, Mile - Dedinje, Mile -Pavlovic -Mile - Livne, Mile - Cormarck, Mile - Helikopter, Mile -Disko, Mile - Kruskovaca,Mile, Mile, Mileeeeeeee.............

ODGOVORITE
Name

ima jos

05.05.2017 12:47

Mile - Comsar Energy Ugljevik, Mile - Prointer, Mile - Lanaco, Mile - Sume RS, Mile - Papci....

Name

Vuki

05.05.2017 12:48

Mile - Banka Srpske, Mile - agencija za bankarstvo, Mile - IRBRS, Mile - Bakir, Mile - Nova Banka, Mile - eknjizica....

Name

Samo to?

05.05.2017 12:50

M:tel, Grand trade, Financ, Moja apoteka, Agape, Prointer, Boska, Rafinerija, Optima, Itd.

Name

Ima jos jos

05.05.2017 12:55

Mile-raspakivanje Dejtona i proterivanje Srba iz RS

Name

SRLE BL

05.05.2017 13:01

Mile vocnjak, Mile hidroelektrane, Mile novomatic, Mile igokea...

Name

re

05.05.2017 13:06

Brod-optima-transferne cijene. To niko ne češlja?

Name

Buki

05.05.2017 13:08

Mile - Bogdanic (Linder-Markovic invest, KBC, Banja Vrucica, ukidanje zdravstvenog osiguranja za starije od 65 godina itd.)

Name

Duro

05.05.2017 13:37

O transfernim cijenama za Brod i Optimu nikone sme da zucne jer bi im ruski "medo" šapom odero kožu ...

Name

@..

05.05.2017 13:50

Mile crna lista.

Name

BANJALUKA

05.05.2017 14:42

Mile jel više dosta haj razguli više

Name

baki

05.05.2017 15:45

Elektricno srpsko Auto si zaboravio i direktora koji je nestao sa oko 2 miliona necega.DR .VUCKO

Name

Know

05.05.2017 23:59

Mile airodromi u trebinju i sokocu

Name

Igokea

07.05.2017 07:36

Naprijed naprijed Igosi ale ale!Ne čuju se više navijači Igokea grupica djece pod imenom Igosi

Name

kuki

07.05.2017 21:51

Mile traktor, Mile Ronhil, pa onda sve ostalo

Name

milana

05.05.2017 13:08

Gospode moj Bože,narod koji bi valjda trebao biti makar i dio države nema za što pašče ujesti,a oni samo pričaju o milionima,

ODGOVORITE
Name

Doktor

05.05.2017 13:23

Najveći problem je Marko Pavić, a ne DNS, koji je uzeo AKONTACIJU od MITAL-a i koji je sve ovo zatalasao. Ostalo su samo nagađanja.

ODGOVORITE
Name

A ti?

07.05.2017 09:46

A ti ne nagađaš, nego BAŠ ZNAŠ?

Name

Prijedorčanin

07.05.2017 20:55

Pavić je najveće zlo u rs.

Name

E svasta

05.05.2017 13:31

A ovaj Bosko Susnjar je sin Vladimira Susnjara vlasnika Eko bela, Mora da je zaradio silne pare hvatajuci zmije i stakore po kucama.Unosan posao nema sta!

ODGOVORITE
Name

Potpuna ludost

05.05.2017 13:48

Stvarno skup idiota raspravlja o ekonomiji.Kakve teansferne cijene.Pa sve i jedna svjetska korporacija koristi takve cijene u poslovamju njenih unutrasnih subjekata.Drugo.Sta Zotov ima da ganja dug Mitala.Nije on institucija Republike Srpske.Ako su utvrdi dug onda neka ga ganjaju institucije RS a ne Zotov.Pa sta je ovo ispasce da je to dug njemu, s ne nama.Ko je Milorade vise lud.

ODGOVORITE
Name

upalite malo mozak

05.05.2017 13:55

1. zasto vlada sama ne napravi reviziju ne uzme kompletan dug umjesto sto ce ovako uzeti 35%, 2. bez obzira na tih relativno smijesnih 14 miliona dobiti izracunajte koliko je mital na osnovu doprinosa na solidne plate radnika uplatio poreza i doprinosa i namjerava i dalje uplacivat. isplatili se klat vola rad kile mesa? 3. mislite li da ce mital nakon svega nastavit kupovat rudu od israelija? nece jer mu je neisplativo, u prevodu 1000 radnika manje, 1000 plata manje, 1000 doprinosa i poreza na plate manje. 4. i na kraju jel neko misli da je mital postao svjetski gigant zato sto su budale i sto pustaju da ih j... kako ko hoce?

ODGOVORITE
Name

BOBA

05.05.2017 14:17

OBIČNI LJUDI BOLJE ZNAJU OD MEDIJA I POLITIČARA SAMO SU NE MOĆNI ZNAM SAMO JEDNO ŠTO SE TIČE MITALA PLATE REDOVNE REGRES REDOVAN ALI TI UNUTAR MITALA ZA KRATKO VRIJEME SU SE OBOGATILI ŠTO ČOVJEK U ŠVICARSKOJ NE MOŽE OSTVARITI ZA SVOG VJEKA A VI RAZMISLITE KO SU ONI SAMO DA ZNATE DA NIŠTA NISU IMALI REPUB. SRPSKA JE MALA OD TREBINJA DO NOVOG GRADA SVE SE ZNA

ODGOVORITE
Name

Kriminalci

05.05.2017 14:22

Od Republike Srpske su napravili koloniju da bi dobili svoj procenat.

ODGOVORITE
Name

A DODIK !?

05.05.2017 14:41

Ima li tu DODIKA, po onoj "narodnoj" IMALI MENE TU (IMT)?

ODGOVORITE
Name

Kupusar

05.05.2017 15:01

Mile samo radi pp planuAV i Kineza . Sve razvaliti otjerati Mital , zatvoriti Zenicu a onda Smederevo radi kao singerica.

ODGOVORITE
Name

Krvmar

05.05.2017 15:28

A sta ce reci Ujka Sam? Necija koza ce na šiljak, jer zna se ko je ovdje big bos.

Name

pitanje

05.05.2017 15:57

A zbog čega se treba prodati ??

ODGOVORITE
Name

re

05.05.2017 16:09

Pa nece se Krediti sami vracati....

Name

Baja

05.05.2017 17:24

Jedino je jasno da je Republika Srpska profiterska laktaška prćija. Od Ronhila preko nafte, kubika, megavata do rudarstva. Svugdje lopova ima. Pod istim imenom i prezimenom.

ODGOVORITE
Name

pitam se

05.05.2017 19:07

DAL NEKO MOZE PREDPOSTAVITI KAD CE MO PRODATI NAS ENTITET DA BI MOGLI VRACATI KREDITE KOJE SAD TROSIMO

ODGOVORITE
Name

lav

05.05.2017 22:13

Pravi investitori nas zaobilaze u širokom luku. A ove kompanije sa nazivima država osnovane prije 15 dana sve govore

ODGOVORITE
Name

Rudnik Vares

06.05.2017 00:05

Ima price da bi se mital mogao prebaciti Na Vares rudnik, mogli bi sa 60 miliona pokrenuti proizvodnju. Federacija bi im sve dala da sacuvaju Zenicu I da ozive Vares koji zaostaje u razvoju u odnosu Na ostatak Federacije

ODGOVORITE
Name

ako je pametan

06.05.2017 09:31

Ako je pametan i prebacice se. U RS nikako na zelenu granu sa ovakvim politicarima.

Name

U ime naroda

06.05.2017 00:22

A sta SIPA na to sve kaze?

ODGOVORITE
Name

cuce se

06.05.2017 09:32

Ocekuju se ili tuzbe za kriminal ili za klevetu. Jedno od to dvoje bi trebalo da bude.

Name

Retardirani

06.05.2017 00:24

Al nas braca pljackaju. A mi uzivamo.

ODGOVORITE
Name

MARKO

06.05.2017 08:27

Ništa Pavić nije bolji od Duduka samo je još gori Pavić je uništio i Prijedor i rudnik

ODGOVORITE
Name

Nelogično

06.05.2017 09:20

Ako on planira uzeti 600 što mu onda prodajemo za 90?

ODGOVORITE
Name

Pesimista sa razlogom

06.05.2017 14:21

Ovdje su Izraelci ruskog imena. U Biraču bijahu Litvanci ruskog imena. I kakav efekat očekivati..??!!

ODGOVORITE
Name

a ja mislila

07.05.2017 12:10

Da su braca Rusi posteni placeeeeeem