Срби да се не уплићу у тензије

Наставак притиска на хрватски народ и нерјешавање хрватског питања може изазвати озбиљне фрустрације које ће водити у трагедију, поручио је јутрос замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне Скупштине БиХ Огњен Тадић (СДС), током гостовања у Новом дану у програму телевизије Н1.

Босна и Херцеговина 05.05.2017 | 10:07
Срби да се не уплићу у тензије
Тадић сматра да Срби не треба да се мијешају у односе између Хрвата и Бошњака. За њега је добра вијест формирања Комиисје за испитивање поријекла имовине функционера у БиХ.

Већина у Дому народа БиХ у четвртак је одлучила да се измјене изборног закона, које је продложио ХНС, разматрају по хитној процедури. Међутим, Клуб Бошњака је био јединствен и зауставио комплетну расправу. Покренут је механизам заштите виталног националног интереса и сада се чека ријеч Уставног суда БиХ.

Тадић је казао да ће приједлог ХНС-а добити судски епилог и да уопште није задовољан што је дошло до ове инцијативе. Међутим, како је напоменуо, схвата потребу Хрвата да дефинишу свој статус али су, по њему, могли паметније потрошити вријеме.

"Уставни суд БиХ сада има двије могућности. Прва, да прихвати штетност по витални интерес и у том случају закон се може усвојити само ако за њега гласа по три делегата из сваког клуба укључујући и бошњачки. Друга, уколико Уставни суд процијени да се не ради о угрожености закон се усваја у Дому народа уобичајеном већином", рекао је Тадић, додајући да не зна шта ће се десити по оба исхода.

"Не знам шта ће се десити. Био сам уздржан на питање да ли се ради или не ради о повреди националног интереса Бошњака. Јуче су двије важне странке, ХДЗ и СДА, одиграле тако да су повукле савезнике са резервне клупе", рекао је Тадић.

"Имам савјет за јавност у Федерацији БиХ.  Морају погледати ситуацију са Краљевином Срба Хрвата и Словенаца и тадашњим вршењем притиска на један народ који је довео до њиховог удруживања са Хитлером у Другом свјетском рату што је резултирало злочином. Сва та фрустрација код Хрвата, који се осјећају као мањина иако су један од конститутивних народа, може довести до злочина и трагедије за Бошњаке. Хрвати објективно имају проблем са својим статусом и мора се наћи модел који ће довести до релаксирања ситуације", казао је Тадић.

На констатацију новинара да измјене изборног закона нису подијелиле само Бошњаке и Хрвате у Дому народа него и сам Клуб Срба, јер је ХДЗ добио подршку СНСД-а, а СДА Савеза за промјене, Тадић је рекао да такав случај није само у Дому народа те да српски представници по неким питањим гласају заједно, а некада различито.

"Предлагао сам колегама из реда српског народа да будемо уздражни по свим овим питањима. Није добро да се неко од Срба мијеша у примарном односу између Бошњака и Хрвата. Не бих да се стварају коалиције попут оних 90-их које су довеле до огромних фрустрација код српског народа", поручио је Тадић.

Навео је да се ХНС-ов приједлог не може третирати у Парламенту БиХ све до одлуке Уставног суда. "Уколико би се умјесто ХНС-овог у парламентарној процедури нашао СДА-ов приједлог измјена изборног закона он би прошао макар се не допадао хрватском народу и то је апсурд, оцијенио је Тадић.

На питање водитељице да ли постоји рјешење за измјену Изборног закона која ће одговарати свима Тадић је казао да се мора наћи.

"Хрвати су направили грешку јер су требали сачекати да се направи измјена Устава БиХ па тек онда понудити модел. Што се тиче питања избора у Мостару мислим да се ту ради о чистом криминалу у којем заједно учествују људи из СДА и ХДЗ. Мислим да локални функционери уживају у овој ситуацији", казао је Тадић. 

Тадић каже да је доношење коначне одлуке у Дому народа БиХ о формирању Комиисје која треба да направи закон о испитивању поријекла имовине функционера у БиХ добра вијест за све поштене људе. "Не зам да ли ће бити наставка опструкција али знам ако их буде и бирачи из Републике Српске и Федерације БиХ на основу тога могу да зајључе ко су поштени а ко непоштени политичари у овој земљи", закључио је замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне Скупштине БиХ.

(БН/Н1)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Драган

05.05.2017 08:17

Слажем се! Срби само треба да купе кикирики и пиво, па да посматрају са стране. Као Словенци у СФРЈ. Радити свој посао, друге пустити њиховим судбинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xy

05.05.2017 08:24

Мјесали су се И 1993 год, споразум Бобан-Карадзиц, а данас Цовиц -Додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

снсд+хдз

05.05.2017 08:26

Не требаТадицу,али це се мијесати постени Хрвати и Босњаци у РС јер и тамо је БИХ и тамо зиве Хрвати и Босњаци.Али се ипак мијеса Додик стално у односе Босњака и Хрвата преко брата Човића, зато и јест настала гузва у федерацији то је резултат СНСД и ХДЗ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.05.2017 09:30

Ти мора да си из СДА

Name

орасје

05.05.2017 08:35

Не зна се Тадицу на које Хрвате ти мислис на Цовицеве или уопсте на све Хрвате.Ако мислис само на Цовицеве онда ниси у праву јер то су само ХДЗ-ови Хрвати за које Човић трази измјену закона.А пуно висе има оних који нису Човићеви па ста це они.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.05.2017 09:31

Ма сви сте ви исти

Name

Боснае

05.05.2017 10:00

Потпуно се слажем са Оршјем... за Човића су само Хрвати у Херцеговини... има још пуно Хрвата који се неслажу са мутном политиком Човића...мени лично је крив онај Тихић који је платио да Човић изађе из прдекане прије неколико година... има Хрвата којима је Босна и Херцеговина у срцу!

Name

Памет

05.05.2017 09:07

Паметњаковићу, по твоме Срби не треба ни у шта да се мијешају, већ да буду монета за поткусуривање или прогоном или ликвидацијом. Тако нас је бар и новија историја научила, у Хрватској, БиХ и на Косову, па ако хоћеш и у читавој Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Везивање застава

05.05.2017 09:19

Зашто је онда СДС јуце на сједници Дома народа гласао истовјетно као СДА и остали босњацки делегате, а контра хрватског приједлога измјена Изборног закона!? Требали сте бити суздрзани ако вец гањате неки принцип! Или је само посриједи наставак сарадње из Сребренице!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.05.2017 09:33

Па зато сто су ови из СНСД-а били за ове друге. Није битно о чему се ради. Битно је да се гласа против СНСД-а

Name

ВИДИ ОВОГ.... ПРОБУДИО СЕ

05.05.2017 09:22

КАД СЕ ПРОБУДИС ЛУПЕТАС АЈ БРАТЕ ТИХУЈ КО РАДОЈИЦИЦ И САДИ КРОМПИР ПА МАЛО ШУПЉЕ ПРЕКО ТВВИТЕРА УГЛЕДАЈ СЕ НА ИГОРА МАЛО СЕ ПРАВИ МУТАВ И БИЋЕШ ГРАДОНАЧЕЛНИК ИЛИ НАЧЕЛНИК НЕКЕ МАЛЕ ОПШТИНЕ ОКО СОКОЦА И ТО ЈЕ ЗА ТЕБЕ ПУНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

05.05.2017 09:35

Формирање те комисије за исптивање поријекла имовине је одлицна ствар. Надам се да це и направити несто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

05.05.2017 09:37

Изборни закон се мора сто прије промијенити и не дозволити да се висе икада појави могуцност папака. Мандат мора остати странци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оригинални папци

05.05.2017 10:47

Ста ћемо онда са оригиналним папцима Шукалом и оним његовим трабантом, они удјосе у скупстину на компензацијској листи ДНС-а са 260 гласова!?

Name

ЗАКОН

05.05.2017 13:22

Као да је битно име и презиме. То мора да вази за све без обзира на странку.

Name

сЗП

05.05.2017 10:14

Само спријецити папке Законом, све остало је небитно

ОДГОВОРИТЕ
Name

реплика

05.05.2017 11:07

Хрвати би да сефују домацину куце..е па немозе..Сто недају права србима у хрватској да одлуцују...Зна се врло добро да у све и једној дрзави вецина одлуцује..зовите то мајоризацијом или како год хоцете,,али тако ствари стоје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адо..Брцак...

05.05.2017 11:32

Нема славља без Србина. А ни рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАРАЂОРЂЕ

05.05.2017 11:37

ШИПАК АДО ОВОГ ПУТА МИ ИДЕМО У ШВЕДСКУ!

Name

Бањалучанин

05.05.2017 11:35

Браво Огњене, увијек си јасан, гласан и прецизан. Желим ти брз повратак у врх СДСа, преузимај кормило странке од скоројевића, брзо ће 2018.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

05.05.2017 14:36

Хвала СНСД на подрсци. Своји смо, морамо се пазити.

Name

Сарајлија

05.05.2017 14:32

један од ријетких који разумије политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дај те му утјеху

05.05.2017 17:22

Иде Додик Бањалуцком пругом за њим Д.Цовиц са великом тугом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајисник

06.05.2017 14:57

А ста предлазес за Србе у Хрватској. Јесу ли фрустрације исте или горе. Хрвати су конститутивни на цијелој територији БиХ а Србима у Хрватској је отета конститутивност.

ОДГОВОРИТЕ