Srbi da se ne upliću u tenzije

Nastavak pritiska na hrvatski narod i nerješavanje hrvatskog pitanja može izazvati ozbiljne frustracije koje će voditi u tragediju, poručio je jutros zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH Ognjen Tadić (SDS), tokom gostovanja u Novom danu u programu televizije N1.

Bosna i Hercegovina 05.05.2017 | 10:07
Srbi da se ne upliću u tenzije
Tadić smatra da Srbi ne treba da se miješaju u odnose između Hrvata i Bošnjaka. Za njega je dobra vijest formiranja Komiisje za ispitivanje porijekla imovine funkcionera u BiH.

Većina u Domu naroda BiH u četvrtak je odlučila da se izmjene izbornog zakona, koje je prodložio HNS, razmatraju po hitnoj proceduri. Međutim, Klub Bošnjaka je bio jedinstven i zaustavio kompletnu raspravu. Pokrenut je mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa i sada se čeka riječ Ustavnog suda BiH.

Tadić je kazao da će prijedlog HNS-a dobiti sudski epilog i da uopšte nije zadovoljan što je došlo do ove incijative. Međutim, kako je napomenuo, shvata potrebu Hrvata da definišu svoj status ali su, po njemu, mogli pametnije potrošiti vrijeme.

"Ustavni sud BiH sada ima dvije mogućnosti. Prva, da prihvati štetnost po vitalni interes i u tom slučaju zakon se može usvojiti samo ako za njega glasa po tri delegata iz svakog kluba uključujući i bošnjački. Druga, ukoliko Ustavni sud procijeni da se ne radi o ugroženosti zakon se usvaja u Domu naroda uobičajenom većinom", rekao je Tadić, dodajući da ne zna šta će se desiti po oba ishoda.

"Ne znam šta će se desiti. Bio sam uzdržan na pitanje da li se radi ili ne radi o povredi nacionalnog interesa Bošnjaka. Juče su dvije važne stranke, HDZ i SDA, odigrale tako da su povukle saveznike sa rezervne klupe", rekao je Tadić.

"Imam savjet za javnost u Federaciji BiH.  Moraju pogledati situaciju sa Kraljevinom Srba Hrvata i Slovenaca i tadašnjim vršenjem pritiska na jedan narod koji je doveo do njihovog udruživanja sa Hitlerom u Drugom svjetskom ratu što je rezultiralo zločinom. Sva ta frustracija kod Hrvata, koji se osjećaju kao manjina iako su jedan od konstitutivnih naroda, može dovesti do zločina i tragedije za Bošnjake. Hrvati objektivno imaju problem sa svojim statusom i mora se naći model koji će dovesti do relaksiranja situacije", kazao je Tadić.

Na konstataciju novinara da izmjene izbornog zakona nisu podijelile samo Bošnjake i Hrvate u Domu naroda nego i sam Klub Srba, jer je HDZ dobio podršku SNSD-a, a SDA Saveza za promjene, Tadić je rekao da takav slučaj nije samo u Domu naroda te da srpski predstavnici po nekim pitanjim glasaju zajedno, a nekada različito.

"Predlagao sam kolegama iz reda srpskog naroda da budemo uzdražni po svim ovim pitanjima. Nije dobro da se neko od Srba miješa u primarnom odnosu između Bošnjaka i Hrvata. Ne bih da se stvaraju koalicije poput onih 90-ih koje su dovele do ogromnih frustracija kod srpskog naroda", poručio je Tadić.

Naveo je da se HNS-ov prijedlog ne može tretirati u Parlamentu BiH sve do odluke Ustavnog suda. "Ukoliko bi se umjesto HNS-ovog u parlamentarnoj proceduri našao SDA-ov prijedlog izmjena izbornog zakona on bi prošao makar se ne dopadao hrvatskom narodu i to je apsurd, ocijenio je Tadić.

Na pitanje voditeljice da li postoji rješenje za izmjenu Izbornog zakona koja će odgovarati svima Tadić je kazao da se mora naći.

"Hrvati su napravili grešku jer su trebali sačekati da se napravi izmjena Ustava BiH pa tek onda ponuditi model. Što se tiče pitanja izbora u Mostaru mislim da se tu radi o čistom kriminalu u kojem zajedno učestvuju ljudi iz SDA i HDZ. Mislim da lokalni funkcioneri uživaju u ovoj situaciji", kazao je Tadić. 

Tadić kaže da je donošenje konačne odluke u Domu naroda BiH o formiranju Komiisje koja treba da napravi zakon o ispitivanju porijekla imovine funkcionera u BiH dobra vijest za sve poštene ljude. "Ne zam da li će biti nastavka opstrukcija ali znam ako ih bude i birači iz Republike Srpske i Federacije BiH na osnovu toga mogu da zajljuče ko su pošteni a ko nepošteni političari u ovoj zemlji", zaključio je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH.

(BN/N1)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Dragan

05.05.2017 08:17

Slažem se! Srbi samo treba da kupe kikiriki i pivo, pa da posmatraju sa strane. Kao Slovenci u SFRJ. Raditi svoj posao, druge pustiti njihovim sudbinama.

ODGOVORITE
Name

Xy

05.05.2017 08:24

Mjesali su se I 1993 god, sporazum Boban-Karadzic, a danas Covic -Dodik

ODGOVORITE
Name

snsd+hdz

05.05.2017 08:26

Ne trebaTadicu,ali ce se mijesati posteni Hrvati i Bosnjaci u RS jer i tamo je BIH i tamo zive Hrvati i Bosnjaci.Ali se ipak mijesa Dodik stalno u odnose Bosnjaka i Hrvata preko brata Čovića, zato i jest nastala guzva u federaciji to je rezultat SNSD i HDZ.

ODGOVORITE
Name

re

05.05.2017 09:30

Ti mora da si iz SDA

Name

orasje

05.05.2017 08:35

Ne zna se Tadicu na koje Hrvate ti mislis na Coviceve ili uopste na sve Hrvate.Ako mislis samo na Coviceve onda nisi u pravu jer to su samo HDZ-ovi Hrvati za koje Čović trazi izmjenu zakona.A puno vise ima onih koji nisu Čovićevi pa sta ce oni.

ODGOVORITE
Name

re

05.05.2017 09:31

Ma svi ste vi isti

Name

Bosnae

05.05.2017 10:00

Potpuno se slažem sa Oršjem... za Čovića su samo Hrvati u Hercegovini... ima još puno Hrvata koji se neslažu sa mutnom politikom Čovića...meni lično je kriv onaj Tihić koji je platio da Čović izađe iz prdekane prije nekoliko godina... ima Hrvata kojima je Bosna i Hercegovina u srcu!

Name

Pamet

05.05.2017 09:07

Pametnjakoviću, po tvome Srbi ne treba ni u šta da se miješaju, već da budu moneta za potkusurivanje ili progonom ili likvidacijom. Tako nas je bar i novija istorija naučila, u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, pa ako hoćeš i u čitavoj Srbiji.

ODGOVORITE
Name

Vezivanje zastava

05.05.2017 09:19

Zašto je onda SDS juce na sjednici Doma naroda glasao istovjetno kao SDA i ostali bosnjacki delegate, a kontra hrvatskog prijedloga izmjena Izbornog zakona!? Trebali ste biti suzdrzani ako vec ganjate neki princip! Ili je samo posrijedi nastavak saradnje iz Srebrenice!?

ODGOVORITE
Name

re

05.05.2017 09:33

Pa zato sto su ovi iz SNSD-a bili za ove druge. Nije bitno o čemu se radi. Bitno je da se glasa protiv SNSD-a

Name

VIDI OVOG.... PROBUDIO SE

05.05.2017 09:22

KAD SE PROBUDIS LUPETAS AJ BRATE TIHUJ KO RADOJICIC I SADI KROMPIR PA MALO ŠUPLJE PREKO TVVITERA UGLEDAJ SE NA IGORA MALO SE PRAVI MUTAV I BIĆEŠ GRADONAČELNIK ILI NAČELNIK NEKE MALE OPŠTINE OKO SOKOCA I TO JE ZA TEBE PUNO

ODGOVORITE
Name

Marko

05.05.2017 09:35

Formiranje te komisije za isptivanje porijekla imovine je odlicna stvar. Nadam se da ce i napraviti nesto

ODGOVORITE
Name

Zakon

05.05.2017 09:37

Izborni zakon se mora sto prije promijeniti i ne dozvoliti da se vise ikada pojavi mogucnost papaka. Mandat mora ostati stranci

ODGOVORITE
Name

Originalni papci

05.05.2017 10:47

Sta ćemo onda sa originalnim papcima Šukalom i onim njegovim trabantom, oni udjose u skupstinu na kompenzacijskoj listi DNS-a sa 260 glasova!?

Name

ZAKON

05.05.2017 13:22

Kao da je bitno ime i prezime. To mora da vazi za sve bez obzira na stranku.

Name

sZP

05.05.2017 10:14

Samo sprijeciti papke Zakonom, sve ostalo je nebitno

ODGOVORITE
Name

replika

05.05.2017 11:07

Hrvati bi da sefuju domacinu kuce..e pa nemoze..Sto nedaju prava srbima u hrvatskoj da odlucuju...Zna se vrlo dobro da u sve i jednoj drzavi vecina odlucuje..zovite to majorizacijom ili kako god hocete,,ali tako stvari stoje

ODGOVORITE
Name

Ado..Brcak...

05.05.2017 11:32

Nema slavlja bez Srbina. A ni rata.

ODGOVORITE
Name

KARAĐORĐE

05.05.2017 11:37

ŠIPAK ADO OVOG PUTA MI IDEMO U ŠVEDSKU!

Name

Banjalučanin

05.05.2017 11:35

Bravo Ognjene, uvijek si jasan, glasan i precizan. Želim ti brz povratak u vrh SDSa, preuzimaj kormilo stranke od skorojevića, brzo će 2018.

ODGOVORITE
Name

Grga

05.05.2017 14:36

Hvala SNSD na podrsci. Svoji smo, moramo se paziti.

Name

Sarajlija

05.05.2017 14:32

jedan od rijetkih koji razumije politiku.

ODGOVORITE
Name

daj te mu utjehu

05.05.2017 17:22

Ide Dodik Banjaluckom prugom za njim D.Covic sa velikom tugom.

ODGOVORITE
Name

Krajisnik

06.05.2017 14:57

A sta predlazes za Srbe u Hrvatskoj. Jesu li frustracije iste ili gore. Hrvati su konstitutivni na cijeloj teritoriji BiH a Srbima u Hrvatskoj je oteta konstitutivnost.

ODGOVORITE