Од сада провјера и друштвених мрежа

Амерички Стејт департмент предложило је примјену строжијих провјера приликом разматрања захтјева за визу, а које ће укључивати и провјеру активности тражиоца визе на друштвеним мрежама, наведено је у службеном документу који је објављен.

Свијет 05.05.2017 | 07:44
Од сада провјера и друштвених мрежа
Конзуларна одјељења ће провјеравати активности на друштвеним мрежама у посљедњих пет година.

Оваква одлука је у складу с планом предсједника Доналда Трампа који је тражио додатна ограничења и провјере особа које улазе у САД.

Нови критеријуми које ће разматрати конзуларна одјељење америчких амбасада САД ће и питања о профилима на друштвеним мрежама и то за особе за које се одреди да морају задовољити додатне критерије. Процјењује се да ће нови прописи погодити око 65.000 особа широм свијета које траже америчку визу током године.

Одлука се не односи на неку земљу појединачно, него на све особе за које се процјени да би „због веза с тероризмом или другим питањима националне безбједности“ морале проћи додатне провјере.

Уз то, такви тражиоци виза ће морати доставити бројеве свих ранијих пасоша, информације о кориштењу друштвених мрежа посљедњих пет година, е-маил адресе, бојеве телефона и информације о својој биографији у посљедњих 15 година, наведено је.

Конзуларни службеници неће, како је наведено, тражити лозинке за приступ социјалним мрежама. Ако, ови прописи буду усвојени, биће корак ка примјени строжијег режима по налогу предсједника Трампа, а због јачања система безбједности и америчких граница.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сиоуx

05.05.2017 08:37

Стета сто прије 200 година није бо друствених мреза па ми Индијанци нисмо знали ко нам долази, из Европе, да нам отме земљу...

ОДГОВОРИТЕ