Od sada provjera i društvenih mreža

Američki Stejt department predložilo je primjenu strožijih provjera prilikom razmatranja zahtjeva za vizu, a koje će uključivati i provjeru aktivnosti tražioca vize na društvenim mrežama, navedeno je u službenom dokumentu koji je objavljen.

Svijet 05.05.2017 | 07:44
Od sada provjera i društvenih mreža
Konzularna odjeljenja će provjeravati aktivnosti na društvenim mrežama u posljednjih pet godina.

Ovakva odluka je u skladu s planom predsjednika Donalda Trampa koji je tražio dodatna ograničenja i provjere osoba koje ulaze u SAD.

Novi kriterijumi koje će razmatrati konzularna odjeljenje američkih ambasada SAD će i pitanja o profilima na društvenim mrežama i to za osobe za koje se odredi da moraju zadovoljiti dodatne kriterije. Procjenjuje se da će novi propisi pogoditi oko 65.000 osoba širom svijeta koje traže američku vizu tokom godine.

Odluka se ne odnosi na neku zemlju pojedinačno, nego na sve osobe za koje se procjeni da bi „zbog veza s terorizmom ili drugim pitanjima nacionalne bezbjednosti“ morale proći dodatne provjere.

Uz to, takvi tražioci viza će morati dostaviti brojeve svih ranijih pasoša, informacije o korištenju društvenih mreža posljednjih pet godina, e-mail adrese, bojeve telefona i informacije o svojoj biografiji u posljednjih 15 godina, navedeno je.

Konzularni službenici neće, kako je navedeno, tražiti lozinke za pristup socijalnim mrežama. Ako, ovi propisi budu usvojeni, biće korak ka primjeni strožijeg režima po nalogu predsjednika Trampa, a zbog jačanja sistema bezbjednosti i američkih granica.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sioux

05.05.2017 10:37

Steta sto prije 200 godina nije bo drustvenih mreza pa mi Indijanci nismo znali ko nam dolazi, iz Evrope, da nam otme zemlju...

ODGOVORITE