Прича: Тако је лијепо видјети те опет...!

А није се Ајакс вратио тек тако. Вратио се у великом стилу - забаван, дотеран, ефикасан… Празник за очи. Уосталом, четири гола у мрежи Лиона (могло је да их буде бар још толико) довољно осликавају колико је амстердамски великан поново жељан славе.

Фудбал 04.05.2017 | 23:45
Прича: Тако је лијепо видјети те опет...!
Препуна Амстердам Арена, на трибинама 54.000 лудих гледалаца, а на терену 11Кројфова... 

Неко ће рећи да претерујемо, али нам је синоћни меч на стадиону који ће од лета понети име највеће легенде Копљканика заиста вратио Ајакс, успаваног џина европског фудбала. Можете их волети или мрзети као клуб, као љубитељ фудбала морате признати, прелепо је видети повратак на велику сцену једног од највећих светских тимова.

А није се Ајакс вратио тек тако. Вратио се у великом стилу - забаван, дотеран, ефикасан… Празник за очи. Уосталом, четири гола у мрежи Лиона (могло је да их буде бар још толико) довољно осликавају колико је амстердамски великан поново жељан славе. Оно што је, међутим, права победа Ајакса је његова младост и податак да је до (извесног) финала Лиге Европе стигао са тимом просечне старости од 21 године. 

Све се у овом великом успеху Ајакса врти око тог магичног броја - 21. Управо је толико година прошло од последњег великог финала које су Копљаници са Клајвертом, Давидсом, браћом Де Бур и осталим звездама одиграли против Јувентуса 1996. године у оквиру Лиге шампиона и у коме су поражени на пенале. Био је то фантастичан тим који је Луј ван Галдовео до савршенства још годину дана раније када је преко Милана освојио „ушати пехар“.

После тог успеха Ајакс се изгубио на великој сцени. Уместо финала и борби за најважније трофеје бацио се на прозиводњу топ фудбалера (Снајдер, Ван дер Варт, Ибрахимовић, Суарез, Ериксен...) који су освајали најважније пехаре у другим европским тимовима, док се амстердамски великан задовољавао Ередивизијом и понеким Купом. За све те године једино је чувена фудбалска академија у којој сви, од петлића до омладинаца, играју чувену 4-3-3 формацију, "шљакала" као непресушни извор талената.

Али, требало је да прође више од две деценије и да дође вечито намргођени Петер Бош, иначе бивши фудбалер Ајаксовог највећег ривала Фајнорда, како би са овом децом покорио Европу.

Заиста, ради се о ултра-младој екипи, посебно у одбрани где постоји невероватан спој најталентованијих младих фудбалера - Дејвисон Санчез (20), Кени Тете (21), Жаиро Ридвалд(20), Дави ван ден Бек (20) и голман Андре Онана (21). Међутим, оно где је Ајакс одувек био најјачи је напад. Навални ред Копљаника исаткан је заиста од најфинијег фудбалског материјала, па нема сумње да овом сјајном тиму, као уосталом и Монаку, прети опасно „черупање“ на лето. 

Вероватно први у реду за одлазак је Каспер Долберг (19) за којег се месецима већ пише да је на мети најбогатијих европских великана, пре свих енглеских премијерлигаша. Елегантан, технички дотеран, незаустављив… Данац је већ у првој сезони у каријери стигао је до бројке од 20 голова у Ередивизији и пет у Лиги Европе, па не чуди што га пореде саИбрахимовићем, Ван Бастеном и осталим великанима Ајакса. Његов стил игре је невероватан, сјајно држи лопту, дрибла, прогирава петом, али је и убитачан пред голом противника. Прави нападач за будућност. 

Једнако убитачан је и други нападач Бертранд Траоре (21). Момак родом из Буркине Фасо, који наступа на позајмици из Челсија, делује као тајфун ове сезоне. Он је моћна локомотива која је 13 пута погађала мрежу ривала, а синоћ је са два гола сахранио Лион. Посебно је инспирисан када игра у Лиги Европе где је уз четири поготка забележио исто толико и асистенција, па уколико овако настави, Челси неће морати да троши паре на Лукакуа, Морату и остале звезде, када у својим редовима има топ нападача.

Какав би то успешан тим био на у њему не игра и један Немац. Истина, овом можда фали мало дисциплине јер је пречесто себичан, али Амин Јунес (23) итекако уме да одлучи утакмицу и доноси екстра квалитет овом тиму Ајакса. Убедљиво је најбољи дриблер у екипи, а и фудбалер који највише улази шансе од свих. Посебно је експлодирапо у Лиги Европе, где је постигао четири погодака и биће заиста један од главних адута овог тима у борби за овај трофеј.

Не би сви ови споменути момци процветали да немају уз себе некога да им спакује голове и шансе. За то је у овом тиму Ајакса задужен Хаким Зајех (24). Мароканац је изванредан. Понекад можда превише на своју руку, али је већ у првој сезони показао да 11.000.000 евра, колико је плаћено Твентеу за њега није бачено. Са сјајном визијом, пасом, осећајем за игру, прву сезону у Амстердаму Зајех је украсио са 12 голова и 20 асистенција. Већ га пореде са Месутом Озилом, али док Немцу у Арсеналу никако не иде, холандски Мароканац је незаустављив.

Не смемо такође заборавити ни сјајног капитена Девија Класена (24) који је срце и душа овог тима. Неко злонамеран ће рећи „водоноша“, али је Класен изузетно захвалан фудбалер и прави вођа на терену, који је рецимо сам у првом мечу четвртфинала победио Шалке (2:0).

А шта тек рећи о голобрадим младићима у тиму Ајакса? Један од њих Џастин Клајверт (17) синоћ је као резерва ушао са клупе, а до сада је показао да крв није вода. Иако је омален, брз и игра на крилу, од тате Патрика наследио је убитачан голгетерски инстинкт, мада је потребно да му тренер Бош пружи више слободе у игри. Ако то уради, видећемо сав потенцијал Клајверта јуниора у најлепшем светлу.

Слично је и са Матијсом де Лихтом, који у 17 години игра као да има дупло више. Елегантни штопер постао је важан део овог тима Ајакса, а недавно је постао и најмлађи дебитант у историји сениорске репрезентације Холандије. Без обзира на мањак година, нико у Амстердаму се не либи да му укаже поверење да чува Лаказета, Толисоа, Бургшталера и остале искусније фудбалере, свестан да се само тако овај дијамант најбоље бруси.

Без обзира што због нападачког приступа, одбрана Ајакса често трпи и прима доста голова, мора се рећи да овај тим Копљаника идеално испуњава филозофију тоталног фудбала коју је утемељио Јохан Кројф, па је уз Монако амстердамски тим један од најпријатнијих за гледање ове сезоне. Видећемо само колико ће дуго овај тим остати на окупу, јер су "лешинари" већ спремили кофере пара. 

До тада не преостаје нам ништа друго него да уживамо у реинкарнацији тоталног фудбала, барем у ових месец дана...

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар