Priča: Tako je lijepo vidjeti te opet...!

A nije se Ajaks vratio tek tako. Vratio se u velikom stilu - zabavan, doteran, efikasan… Praznik za oči. Uostalom, četiri gola u mreži Liona (moglo je da ih bude bar još toliko) dovoljno oslikavaju koliko je amsterdamski velikan ponovo željan slave.

Fudbal 04.05.2017 | 23:45
Priča: Tako je lijepo vidjeti te opet...!
Prepuna Amsterdam Arena, na tribinama 54.000 ludih gledalaca, a na terenu 11Krojfova... 

Neko će reći da preterujemo, ali nam je sinoćni meč na stadionu koji će od leta poneti ime najveće legende Kopljkanika zaista vratio Ajaks, uspavanog džina evropskog fudbala. Možete ih voleti ili mrzeti kao klub, kao ljubitelj fudbala morate priznati, prelepo je videti povratak na veliku scenu jednog od najvećih svetskih timova.

A nije se Ajaks vratio tek tako. Vratio se u velikom stilu - zabavan, doteran, efikasan… Praznik za oči. Uostalom, četiri gola u mreži Liona (moglo je da ih bude bar još toliko) dovoljno oslikavaju koliko je amsterdamski velikan ponovo željan slave. Ono što je, međutim, prava pobeda Ajaksa je njegova mladost i podatak da je do (izvesnog) finala Lige Evrope stigao sa timom prosečne starosti od 21 godine. 

Sve se u ovom velikom uspehu Ajaksa vrti oko tog magičnog broja - 21. Upravo je toliko godina prošlo od poslednjeg velikog finala koje su Kopljanici sa Klajvertom, Davidsom, braćom De Bur i ostalim zvezdama odigrali protiv Juventusa 1996. godine u okviru Lige šampiona i u kome su poraženi na penale. Bio je to fantastičan tim koji je Luj van Galdoveo do savršenstva još godinu dana ranije kada je preko Milana osvojio „ušati pehar“.

Posle tog uspeha Ajaks se izgubio na velikoj sceni. Umesto finala i borbi za najvažnije trofeje bacio se na prozivodnju top fudbalera (Snajder, Van der Vart, Ibrahimović, Suarez, Eriksen...) koji su osvajali najvažnije pehare u drugim evropskim timovima, dok se amsterdamski velikan zadovoljavao Eredivizijom i ponekim Kupom. Za sve te godine jedino je čuvena fudbalska akademija u kojoj svi, od petlića do omladinaca, igraju čuvenu 4-3-3 formaciju, "šljakala" kao nepresušni izvor talenata.

Ali, trebalo je da prođe više od dve decenije i da dođe večito namrgođeni Peter Boš, inače bivši fudbaler Ajaksovog najvećeg rivala Fajnorda, kako bi sa ovom decom pokorio Evropu.

Zaista, radi se o ultra-mladoj ekipi, posebno u odbrani gde postoji neverovatan spoj najtalentovanijih mladih fudbalera - Dejvison Sančez (20), Keni Tete (21), Žairo Ridvald(20), Davi van den Bek (20) i golman Andre Onana (21). Međutim, ono gde je Ajaks oduvek bio najjači je napad. Navalni red Kopljanika isatkan je zaista od najfinijeg fudbalskog materijala, pa nema sumnje da ovom sjajnom timu, kao uostalom i Monaku, preti opasno „čerupanje“ na leto. 

Verovatno prvi u redu za odlazak je Kasper Dolberg (19) za kojeg se mesecima već piše da je na meti najbogatijih evropskih velikana, pre svih engleskih premijerligaša. Elegantan, tehnički doteran, nezaustavljiv… Danac je već u prvoj sezoni u karijeri stigao je do brojke od 20 golova u Erediviziji i pet u Ligi Evrope, pa ne čudi što ga porede saIbrahimovićem, Van Bastenom i ostalim velikanima Ajaksa. Njegov stil igre je neverovatan, sjajno drži loptu, dribla, progirava petom, ali je i ubitačan pred golom protivnika. Pravi napadač za budućnost. 

Jednako ubitačan je i drugi napadač Bertrand Traore (21). Momak rodom iz Burkine Faso, koji nastupa na pozajmici iz Čelsija, deluje kao tajfun ove sezone. On je moćna lokomotiva koja je 13 puta pogađala mrežu rivala, a sinoć je sa dva gola sahranio Lion. Posebno je inspirisan kada igra u Ligi Evrope gde je uz četiri pogotka zabeležio isto toliko i asistencija, pa ukoliko ovako nastavi, Čelsi neće morati da troši pare na Lukakua, Moratu i ostale zvezde, kada u svojim redovima ima top napadača.

Kakav bi to uspešan tim bio na u njemu ne igra i jedan Nemac. Istina, ovom možda fali malo discipline jer je prečesto sebičan, ali Amin Junes (23) itekako ume da odluči utakmicu i donosi ekstra kvalitet ovom timu Ajaksa. Ubedljivo je najbolji dribler u ekipi, a i fudbaler koji najviše ulazi šanse od svih. Posebno je eksplodirapo u Ligi Evrope, gde je postigao četiri pogodaka i biće zaista jedan od glavnih aduta ovog tima u borbi za ovaj trofej.

Ne bi svi ovi spomenuti momci procvetali da nemaju uz sebe nekoga da im spakuje golove i šanse. Za to je u ovom timu Ajaksa zadužen Hakim Zajeh (24). Marokanac je izvanredan. Ponekad možda previše na svoju ruku, ali je već u prvoj sezoni pokazao da 11.000.000 evra, koliko je plaćeno Tventeu za njega nije bačeno. Sa sjajnom vizijom, pasom, osećajem za igru, prvu sezonu u Amsterdamu Zajeh je ukrasio sa 12 golova i 20 asistencija. Već ga porede sa Mesutom Ozilom, ali dok Nemcu u Arsenalu nikako ne ide, holandski Marokanac je nezaustavljiv.

Ne smemo takođe zaboraviti ni sjajnog kapitena Devija Klasena (24) koji je srce i duša ovog tima. Neko zlonameran će reći „vodonoša“, ali je Klasen izuzetno zahvalan fudbaler i pravi vođa na terenu, koji je recimo sam u prvom meču četvrtfinala pobedio Šalke (2:0).

A šta tek reći o golobradim mladićima u timu Ajaksa? Jedan od njih Džastin Klajvert (17) sinoć je kao rezerva ušao sa klupe, a do sada je pokazao da krv nije voda. Iako je omalen, brz i igra na krilu, od tate Patrika nasledio je ubitačan golgeterski instinkt, mada je potrebno da mu trener Boš pruži više slobode u igri. Ako to uradi, videćemo sav potencijal Klajverta juniora u najlepšem svetlu.

Slično je i sa Matijsom de Lihtom, koji u 17 godini igra kao da ima duplo više. Elegantni štoper postao je važan deo ovog tima Ajaksa, a nedavno je postao i najmlađi debitant u istoriji seniorske reprezentacije Holandije. Bez obzira na manjak godina, niko u Amsterdamu se ne libi da mu ukaže poverenje da čuva Lakazeta, Tolisoa, Burgštalera i ostale iskusnije fudbalere, svestan da se samo tako ovaj dijamant najbolje brusi.

Bez obzira što zbog napadačkog pristupa, odbrana Ajaksa često trpi i prima dosta golova, mora se reći da ovaj tim Kopljanika idealno ispunjava filozofiju totalnog fudbala koju je utemeljio Johan Krojf, pa je uz Monako amsterdamski tim jedan od najprijatnijih za gledanje ove sezone. Videćemo samo koliko će dugo ovaj tim ostati na okupu, jer su "lešinari" već spremili kofere para. 

Do tada ne preostaje nam ništa drugo nego da uživamo u reinkarnaciji totalnog fudbala, barem u ovih mesec dana...

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar