Римска љубав: Више ништа неће бити исто!

И тај дан је једном морао да дође, дан када ће он последњи пут у копачкама закорачити на свој терен. И напустити га. . . Никад га заправо заувек неће напустити, само ништа више неће бити исто. Биће то крај једне ере, једноставно, Рома би од тог 28. маја ове године и меча са Ђеновом могла да се дели на период пре, за време и после Франческа Тотија.

Фудбал 06.05.2017 | 23:15
Римска љубав: Више ништа неће бити исто!
Нису то само пуке бројке и рекорди, границе које више никад неће бити ни близу додирнуте, јер Тоти је Рома и Рома је Тоти.

Мењали су се председници, тренери, играчи, не и он. Само је старио, али не и његов смисао за игру. Колико само воли да дода, да лобује, да забави на терену, да одигра петом више него ишта. Тоти је симбол једног времена, икона Вечног града, неко коме су се клањали највећи попут Пелеа, Дијега Марадоне, Леа Месија, неко кога цене на свим меридијанима.

Није то због потеза, голова или рекорда, ту се ради о нечему другом. То је она витешка вредност познатија као верност, која се одавно изгубила у модерном фудбалу у ком све и свако има своју цену. Е, ту је разлика - Тотијева љубав према родном граду и вољеном клубу, коме је посветио не само 24-годишњу каријеру већ живот, никада није имала цену.

Нудили су му бланко чекове, да сам одреди себи плату, све само да би, на пример, обукао дрес Реала. Да свој Рим замени светлима Мадрида и успесима који уз краљевиће.



- Дете не напушта сиромашне родитеље да би живело са богатим странцима - култна је Тотијева реченица у коју све стаје. Зато је одбио и Реал, и све остале великане и махање милионима, јер нико није могао да замени то задовољсто и испуњеност када обуче бордо-наранџасту "десетку", коју је као клинац сањао, и годину за годином сања на јави.

Када је у среду, 3. маја, објављено да ће крајем овог месеца окончати каријеру и копачке заменити директорском фотељом, нема тог навијача "вучице" коме није застала кнедла у грлу.

Замислите да један играч проведе 24 сезоне, заредом, у истом клубу. Да за то време освоји једну титулу првака и два Купа, и буде најсрећнији сваки пут кад брани боје тог тима, то је најчистија нераскидива емоција. Делује незамисливо, немогуће, јер таквих у фудбалу више нема. Такви су били Паоло Малдини, Карлес Пујол, Рајан Гигс, до недавно и Стивен Џерард...

Зато, ништа више неће бити исто у Риму. Љубав Тотија и Роме ништа неће моћи да наруши, нити поремети, "Принц Рима" ће заувек бранити своју "вучицу". У копачкама, оделу, из ложе, фотеље... Улоге се мењају, суштина је иста када је нешто искрено. Таква је њихова прича - непоновљива.

- Франческо је Рома. Желим да ми објасни шта је Рома и ако будем схватио бар једно одсто свега, бићу задовољан - рекао је нови спортски директор клуба Моћни.

Више него довољно.

ТОТИЈЕВЕ БРОЈКЕ У РОМИ

783 утакмице

307 голова

10 број на дресу

5 трофеја

1 клуб за који је играо

ТОТИ КРОЗ ГОДИНЕ

27. септембра 1976. рођен у Риму

28. марта 1993. дебитовао против Бреше код тренера Вујадина Бошкова, нашег покојног фудбалског великана

1997. први пут обукао чувену "десетку"

31. октобра 1998. постао капитен

17. јуна 2001. освојио једини Скудето

9. јула 2006. светски првак са Италијом

28. маја 2017. завршава каријеру као легенда

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар