Rimska ljubav: Više ništa neće biti isto!

I taj dan je jednom morao da dođe, dan kada će on poslednji put u kopačkama zakoračiti na svoj teren. I napustiti ga. . . Nikad ga zapravo zauvek neće napustiti, samo ništa više neće biti isto. Biće to kraj jedne ere, jednostavno, Roma bi od tog 28. maja ove godine i meča sa Đenovom mogla da se deli na period pre, za vreme i posle Frančeska Totija.

Fudbal 06.05.2017 | 23:15
Rimska ljubav: Više ništa neće biti isto!
Nisu to samo puke brojke i rekordi, granice koje više nikad neće biti ni blizu dodirnute, jer Toti je Roma i Roma je Toti.

Menjali su se predsednici, treneri, igrači, ne i on. Samo je stario, ali ne i njegov smisao za igru. Koliko samo voli da doda, da lobuje, da zabavi na terenu, da odigra petom više nego išta. Toti je simbol jednog vremena, ikona Večnog grada, neko kome su se klanjali najveći poput Pelea, Dijega Maradone, Lea Mesija, neko koga cene na svim meridijanima.

Nije to zbog poteza, golova ili rekorda, tu se radi o nečemu drugom. To je ona viteška vrednost poznatija kao vernost, koja se odavno izgubila u modernom fudbalu u kom sve i svako ima svoju cenu. E, tu je razlika - Totijeva ljubav prema rodnom gradu i voljenom klubu, kome je posvetio ne samo 24-godišnju karijeru već život, nikada nije imala cenu.

Nudili su mu blanko čekove, da sam odredi sebi platu, sve samo da bi, na primer, obukao dres Reala. Da svoj Rim zameni svetlima Madrida i uspesima koji uz kraljeviće.



- Dete ne napušta siromašne roditelje da bi živelo sa bogatim strancima - kultna je Totijeva rečenica u koju sve staje. Zato je odbio i Real, i sve ostale velikane i mahanje milionima, jer niko nije mogao da zameni to zadovoljsto i ispunjenost kada obuče bordo-narandžastu "desetku", koju je kao klinac sanjao, i godinu za godinom sanja na javi.

Kada je u sredu, 3. maja, objavljeno da će krajem ovog meseca okončati karijeru i kopačke zameniti direktorskom foteljom, nema tog navijača "vučice" kome nije zastala knedla u grlu.

Zamislite da jedan igrač provede 24 sezone, zaredom, u istom klubu. Da za to vreme osvoji jednu titulu prvaka i dva Kupa, i bude najsrećniji svaki put kad brani boje tog tima, to je najčistija neraskidiva emocija. Deluje nezamislivo, nemoguće, jer takvih u fudbalu više nema. Takvi su bili Paolo Maldini, Karles Pujol, Rajan Gigs, do nedavno i Stiven Džerard...

Zato, ništa više neće biti isto u Rimu. Ljubav Totija i Rome ništa neće moći da naruši, niti poremeti, "Princ Rima" će zauvek braniti svoju "vučicu". U kopačkama, odelu, iz lože, fotelje... Uloge se menjaju, suština je ista kada je nešto iskreno. Takva je njihova priča - neponovljiva.

- Frančesko je Roma. Želim da mi objasni šta je Roma i ako budem shvatio bar jedno odsto svega, biću zadovoljan - rekao je novi sportski direktor kluba Moćni.

Više nego dovoljno.

TOTIJEVE BROJKE U ROMI

783 utakmice

307 golova

10 broj na dresu

5 trofeja

1 klub za koji je igrao

TOTI KROZ GODINE

27. septembra 1976. rođen u Rimu

28. marta 1993. debitovao protiv Breše kod trenera Vujadina Boškova, našeg pokojnog fudbalskog velikana

1997. prvi put obukao čuvenu "desetku"

31. oktobra 1998. postao kapiten

17. juna 2001. osvojio jedini Skudeto

9. jula 2006. svetski prvak sa Italijom

28. maja 2017. završava karijeru kao legenda

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar