Данас састанак о Сребреници?

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је за сутра одржавање састанка са представницима политичких странака српског народа у Сребреници, како би била формирана нова парламентарна већина у тој општини, те поручио да је уједињење српских представника од виталног интереса за Српску и српски народ.

Република Српска 04.05.2017 | 09:10
Данас састанак о Сребреници?
“Намјера ми је да их поново окупим и да кажем да је од виталног интереса и за Републику Српску и за нашу нацију да се они уједине, не да би чинили нешто зло Бошњацима, него да укључе Бошњаке, али не оне који су спремни да подрже политику искључивања Српске”, истакао је Додик.

Додик је за “Спутњик” рекао да се још не зна да ли ће састанак бити одржан у Сребреници или у Бањалуци.

“Они који не уважавају Републику Српску не могу да буду уважавани са наше стране. Зато је потребно да се тамо окупе политичке партије српског народа, СНСД, СДС, ДНС, ПДП и сви други и да, у комбинацији са Бошњацима који прихватају легитимитет и легалитет Српске и њених институција формирају једну нову већину. Вјерујем да ћемо у томе успјети већ сутра”, додао је Додик.

Поводом одлуке СДС-а и других српских странака да раскину коалицију са СНСД-ом у Сребреници и формирају савез са бошњачком СДА, Додик је напоменуо да је структура која од прије неколико дана чини већину у сребреничкој скупштини претходних осам година, на примјер, игнорисала државне празнике Републике Српске и све одлуке владе у том погледу.

Он је навео да је сасвим јасно да је коалиција окупљена око СНСД-а на посљедњим изборима добила подршку већинског броја Срба у Сребреници и да Срби у тој општини имају апсолутну већину.

“Међутим, према слову закона у Републици Српској, припадници несрпског становништва имају право на једну од челних функција у општинама у којима живе у значајном броју. То нама није проблем”, рекао је Додик и додао да је проблем јер је дошло до одређених разилажења унутар политичких партија Републике Српске, односно српског народа.

Нову већину у сребреничкој скупштини чине СДА, СДС, Странка за БиХ, ПДП, Просперитет за Сребреницу и бивши одборник СДП-а Зулфо Салиховић. Алија Табаковић именован је за новог предсједника Скупштине општине Сребреница, а за његовог потпредсједника Миле Станојевић.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Сребреницани

04.05.2017 07:25

У вецини су и СРС Др Војислав Сесељ и ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ ( СНС-НДП)

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин питалац

04.05.2017 10:33

Пошто је ове године смањена тензија око Добровољачке,зашто то не би било и око Сребренице?

ОДГОВОРИТЕ