Да ли Буфон заслужује ''Златну лопту''?!

Иако је на заласку каријере, Италијан брани у фантастичној форми. Кад Буфон зачара своју мрежу! Ни 621 минут, ни 69 удараца: Хоћу да људима буде жао што одлазим! Тата! Даме и господо - Ђанлуиђи Буфон!

Фудбал 04.05.2017 | 08:20
Да ли Буфон заслужује ''Златну лопту''?!
Ни Порто, ни Барселона, ни Монако. Од почетка елиминационе фазе Лиге шампиона, Јувентус није примио гол. Заправо, у 11 утакмица елитног такмичења ове сезоне, мрежа Торинеза се само два пута затресла. Наравно, јасно је ко има највеће заслуге за то:

ЂАНЛУИЂИ БУФОН!

Иако су му 39. година, иако му је ово вероватно последња сезона у професионалном фудбалу, популарни "Ђиђи" брани фантастично. Бриљира!

Кад Ђанлуиђи Буфон зачара мрежу онда Јувентус не прими гол 621 минут у Лиги шампиона, ривалима је 69 удараца мало да га матирају и "стара дама" гази ка финалу елитног такмичења.

Јуве је на корак до одбране Скудета и до пласмана у финале Лиге шампиона пошто је у првом мечу полуфинала савладан Монако са 2:0 у гостима.

- Циљ ми је да увек покажем како заслужујем да сам на овом нивоу и да када завршим каријеру људима буде жао што је до тога дошло. Не знам да ли у томе успевам, али ми играње у оваквом тиму свакако помаже на том путу. Не враћам се на одбране, само ми је најважније да сам спреман када је екипи то потребно. Све док то могу да радим, бићу срећан и задовољан - истиче Буфон, најскупљи голман у историји, кога је Јувентус платио Парми 54 милиона евра.

"Стара дама" је обезбедила вредан капитал пред реванш са Монаком 9. маја у Торину и право чудо треба да се догоди да се у борби за европски трон у Кардифу не састану управо Јуве и Реал.

- Одиграли смо добро, онако како је требало да славимо у Монаку и не примимо гол. Да немамо овакву чврстину, као и квалитет у нападу, онда би све било компликованије. И после Барселоне смо рекли да нам је циљ да будемо бољи, на томе радимо сваког дана, а нема још много времена.

Отуд и не чуди питање после победе Јувентуса против Монака у гостима (2:0), у првом полуфиналном дуелу, да ли жали што никада није освојио Златну лопту и нада ли се да би то могло да се догоди за ову сезону.

"То није нешто о чему размишљам или нешто што ми недостаје. Сву енергију усмеравам на то да будем у форми и да пружам добре партије на голу. Да будем од користи саиграчима", скроман је Италијан, који је најближи звању најбољег фудбалера на свету био 2006. године, када је завршио на другом месту, иза сународника Фабија Канавара.

Буфон је открио и један занимљив детаљ са почетка каријере.

- Увек сам срећан да заменим дрес са неким од ривала, то је знак поштовања. Сећам се да сам као млађи тражио да се мењам са неким и тај неко ме је одбио. Био сам баш тужан и одлучио сам ако постанем велики играч, било би ме срамота да се тако понашам - навео је Буфон и као џентлмен није открио о коме се ради.

Шест утакмица за редом. Илити 621 минут с обзиром на то да је Николас Пареха тај једини гол за Севиљу у поразу од 1:4 постигао у деветом минуту сусрета на стадиону “Санчез Писхуан“. И од тада - нула. Нити једна лопта у мрежи непоновљивог Ђанлуиђија Буфона!

Добро, од загребачког Динама се није ни очекивало, али покушавали су после - по два пута - и Порто и Барселона, сада у првих 90 минута и Монако, иако су тукли и Килијан Мбапе и два пута Радамел Фалкао, па једном и Валер Жермен. Ма какви! Као да је покупио неке тајне папире са стола Николе Тесле и преко гола развукао какво магнетно поље које одбија све непозване госте.

Ове сезоне 10 утакмица у Лиги шампиона и осам пута нетакута мрежа. Али то није ништа, јер пазите сад, јединица Јувентуса је за живота одиграла округло 100 утакмица у Лиги шампиона и веровали или не на чак 60 њих успела да сачува свој гол!

Јесте, истина је да испред себе има све саме легионаре из касарне у којој се кале најбољи дефанзивци на планети, али то што Буфон ради ево већ две и кусур деценије граничи се са паранормалним. Фокс Молдер и Дејна Скали би се презнојили док би утврдили шта то овог сада већ 39-годишњака чини толико генијалним.

Трофеје да не набрајамо. Јер тренутно није битно колико их је освојио. Битно је да коначно пригрли тај један који му фали.

Чини се извесним - 3. јуна на Миленијум стадиону у Кардифу Реал и Јувентус бориће се за титулу првака Европе. За једину коју сања велики шмекер Ђанлуиђи Буфон. 

"Циљ? Мој циљ је да увек доказујем да заслужујем да будем овде и завршим каријеру тако да људи буду тужни када одем", рекао је после 2:0 против Монака.

Плакаћемо Ђиђи.

Извор: мондо.рс/блиц.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар