Da li Bufon zaslužuje ''Zlatnu loptu''?!

Iako je na zalasku karijere, Italijan brani u fantastičnoj formi. Kad Bufon začara svoju mrežu! Ni 621 minut, ni 69 udaraca: Hoću da ljudima bude žao što odlazim! Tata! Dame i gospodo - Đanluiđi Bufon!

Fudbal 04.05.2017 | 08:20
Da li Bufon zaslužuje ''Zlatnu loptu''?!
Ni Porto, ni Barselona, ni Monako. Od početka eliminacione faze Lige šampiona, Juventus nije primio gol. Zapravo, u 11 utakmica elitnog takmičenja ove sezone, mreža Torineza se samo dva puta zatresla. Naravno, jasno je ko ima najveće zasluge za to:

ĐANLUIĐI BUFON!

Iako su mu 39. godina, iako mu je ovo verovatno poslednja sezona u profesionalnom fudbalu, popularni "Điđi" brani fantastično. Briljira!

Kad Đanluiđi Bufon začara mrežu onda Juventus ne primi gol 621 minut u Ligi šampiona, rivalima je 69 udaraca malo da ga matiraju i "stara dama" gazi ka finalu elitnog takmičenja.

Juve je na korak do odbrane Skudeta i do plasmana u finale Lige šampiona pošto je u prvom meču polufinala savladan Monako sa 2:0 u gostima.

- Cilj mi je da uvek pokažem kako zaslužujem da sam na ovom nivou i da kada završim karijeru ljudima bude žao što je do toga došlo. Ne znam da li u tome uspevam, ali mi igranje u ovakvom timu svakako pomaže na tom putu. Ne vraćam se na odbrane, samo mi je najvažnije da sam spreman kada je ekipi to potrebno. Sve dok to mogu da radim, biću srećan i zadovoljan - ističe Bufon, najskuplji golman u istoriji, koga je Juventus platio Parmi 54 miliona evra.

"Stara dama" je obezbedila vredan kapital pred revanš sa Monakom 9. maja u Torinu i pravo čudo treba da se dogodi da se u borbi za evropski tron u Kardifu ne sastanu upravo Juve i Real.

- Odigrali smo dobro, onako kako je trebalo da slavimo u Monaku i ne primimo gol. Da nemamo ovakvu čvrstinu, kao i kvalitet u napadu, onda bi sve bilo komplikovanije. I posle Barselone smo rekli da nam je cilj da budemo bolji, na tome radimo svakog dana, a nema još mnogo vremena.

Otud i ne čudi pitanje posle pobede Juventusa protiv Monaka u gostima (2:0), u prvom polufinalnom duelu, da li žali što nikada nije osvojio Zlatnu loptu i nada li se da bi to moglo da se dogodi za ovu sezonu.

"To nije nešto o čemu razmišljam ili nešto što mi nedostaje. Svu energiju usmeravam na to da budem u formi i da pružam dobre partije na golu. Da budem od koristi saigračima", skroman je Italijan, koji je najbliži zvanju najboljeg fudbalera na svetu bio 2006. godine, kada je završio na drugom mestu, iza sunarodnika Fabija Kanavara.

Bufon je otkrio i jedan zanimljiv detalj sa početka karijere.

- Uvek sam srećan da zamenim dres sa nekim od rivala, to je znak poštovanja. Sećam se da sam kao mlađi tražio da se menjam sa nekim i taj neko me je odbio. Bio sam baš tužan i odlučio sam ako postanem veliki igrač, bilo bi me sramota da se tako ponašam - naveo je Bufon i kao džentlmen nije otkrio o kome se radi.

Šest utakmica za redom. Iliti 621 minut s obzirom na to da je Nikolas Pareha taj jedini gol za Sevilju u porazu od 1:4 postigao u devetom minutu susreta na stadionu “Sančez Pishuan“. I od tada - nula. Niti jedna lopta u mreži neponovljivog Đanluiđija Bufona!

Dobro, od zagrebačkog Dinama se nije ni očekivalo, ali pokušavali su posle - po dva puta - i Porto i Barselona, sada u prvih 90 minuta i Monako, iako su tukli i Kilijan Mbape i dva puta Radamel Falkao, pa jednom i Valer Žermen. Ma kakvi! Kao da je pokupio neke tajne papire sa stola Nikole Tesle i preko gola razvukao kakvo magnetno polje koje odbija sve nepozvane goste.

Ove sezone 10 utakmica u Ligi šampiona i osam puta netakuta mreža. Ali to nije ništa, jer pazite sad, jedinica Juventusa je za života odigrala okruglo 100 utakmica u Ligi šampiona i verovali ili ne na čak 60 njih uspela da sačuva svoj gol!

Jeste, istina je da ispred sebe ima sve same legionare iz kasarne u kojoj se kale najbolji defanzivci na planeti, ali to što Bufon radi evo već dve i kusur decenije graniči se sa paranormalnim. Foks Molder i Dejna Skali bi se preznojili dok bi utvrdili šta to ovog sada već 39-godišnjaka čini toliko genijalnim.

Trofeje da ne nabrajamo. Jer trenutno nije bitno koliko ih je osvojio. Bitno je da konačno prigrli taj jedan koji mu fali.

Čini se izvesnim - 3. juna na Milenijum stadionu u Kardifu Real i Juventus boriće se za titulu prvaka Evrope. Za jedinu koju sanja veliki šmeker Đanluiđi Bufon. 

"Cilj? Moj cilj je da uvek dokazujem da zaslužujem da budem ovde i završim karijeru tako da ljudi budu tužni kada odem", rekao je posle 2:0 protiv Monaka.

Plakaćemo Điđi.

Izvor: mondo.rs/blic.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar