Статус кандидата почетком 2018.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић очекује да би БиХ у првом кварталу наредне године могла да добије кандидатски статус за чланство у ЕУ, ако буду задржани укупан позитивни политички амбијент и политичка воља у вези са европским интеграцијама.

Босна и Херцеговина 03.05.2017 | 14:53
Статус кандидата почетком 2018.
"То је изузетно важна фаза јер отвара ново поглавље у односима БиХ и ЕУ које подразумијева даље реформе, али и бенефите", рекао је Звиздић новинарима након што је члановима Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ говорио о динамици и напретку у процесу испуњавања услова БиХ на европском путу и испуњавању услова из Реформске агенде.

Он је нагласио да се оба ова процеса одвијају унутар предвиђених рокова.

"Када је ријеч о припреми одговора на Упитник Европске комисије, још смо у роковима које није дала Европска комисија, него које смо на одређени начин ми сами дефинисали како би додатно убрзали реализацију ове важне фазе. Када то реализујемо, реализовали смо кључни услов да БиХ може да добије кандидатски статус", истакао је Звиздић.

Он каже да је Упитник у јединственом информационом систему и да се очекује да и Влада Републике Српске достави одговоре.

"Радне групе имају рокове да у техничком и стручном смислу дефинишу јединствене одговоре испред БиХ унутар све 33 радне групе. Онда ће бити покренут комплексан период спровођења докумената, са више од 25.000 страница, што ће захтијевати одређено вријеме", додао је Звиздић.

Он очекује да БиХ на основу праксе у региону добије додатни сет питања, као и да ће све скупа бити завршено до краја године, чиме би било омогућено да БиХ у првом кварталу наредне године добије кандидатски статус.

"У овом тренутку су практично формирана сва тијела у складу са механизмом координације. Сви нивои власти и све институције у БиХ дали су свој допринос", рекао је Звиздић.

Када је ријеч о Реформској агенди, Звиздић је навео да је за мање од двије године она реализована на нивоу од 50 посто, што је водило јачању свих сектора, поготово фискално-финансијског, радно-правног и других сектора који су важни за економски развој БиХ, због чега су сви економски параметри у порасту.

Директор Дирекције за европске интеграцијне (ДЕИ) БиХ Един Дилберовић изјавио је да рокова за одговоре на Упитник нема и да они нису дати, те да је једини захтјев из Европске комисије био да БиХ одговоре на Упитник не доставља прије краја маја, односно почетка јуна.

"Што се тиче испуњавања рокова које смо ми интерно поставили, они се одвијају задовољавајућим током, уз разне осцилације које су класичне у овом процесу. Очекујемо да ћемо до јуна или јула завршити тај процес и да ће он укључивати преводе одговора", истакао је Дилберовић.

Он је нагласио да у овом процесу нису важни рокови, него квалитет одговора.

"Од квалитета одговора зависе сљедеће фазе и то колико ће оне трајати када је ријеч о кандидатском статусу и чланству", навео је Дилберовић.

Он каже да, када је ријеч о осталим обавезама БиХ, поготово о преузетим обавезама заједничких тијела БиХ и ЕУ (преговарања у пододборима, будући састанак одбора и Вијећа који је планиран за јули),"то иде апсолутно задовољавајућим темпом".

"То је процес који ће трајати и након упитника", додао је Дилберовић.

У оквиру расправе о Информацији о напретку у процесу испуњавања услова БиХ на европском путу, коју је комисија примила к знању, њен члан из СДП-а БиХ Саша Магазиновић констатовао је да се на основу Звиздићевог извјештаја може закључити да институције Републике Српске предњаче у испуњавању услова из Реформске агенде.

Он је замјерио што у процесу испуњавања услова БиХ на европском путу није више укључена опозиција.

Члан Комисије из СДА Халид Гењац рекао је да су, када је ријеч о Упитнику, све институције, углавном, урадиле свој дио посла.

"Сада кроз механизам координације тај посао који су завршиле институције на свим нивоима треба анализирати, усагласити и то ће бити први тест механизма за координацију", сматра Гењац.

Он каже да је јасно да рок од шест мјесеци за одговоре након достављања Упитника неће моћи да буде испоштован у цијелости, али да је важније да одговори буду прецизни, јасни и квалитетни.

Гењац је предложио и да у наредном периоду буде достављена информација о кориштењу ИПА фондова јер је то "остало у другом плану".

На сједници је разматран и План рада одржавања округлих столова о отвореним питањима Споразума о стабилизацији и придруживању Заједничке комисије за ову годину.

Извор: Агенције

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Драган

03.05.2017 12:55

И Турска је добила тај статус. Додуше, још '87.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

03.05.2017 13:22

Драганце ти си само цуо за Турску ја мислим да ти не знас ни Сид где се налази а поготово нека Дрзава теби је нај боље у твом селу свакако цобан мара бити на ливади

Name

Драган

03.05.2017 13:44

Странац, не знам из ког си ти велеграда, али од писменијих ниси. Носи вреће по бауштелу и не брини за мене.

Name

Ре

03.05.2017 14:31

Драгане, неписмен си. Дрзи се своје селендре

Name

Репо Послови

04.05.2017 08:31

Не зна се ко је гори.

Name

Хм

03.05.2017 13:09

Развалити Југославију да би се увукли у нецији....могу само потпуни билмези.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тип топ

03.05.2017 15:02

Од СТАТУСА се живи, то је кључ наше егзистенције...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спасиоци економије

03.05.2017 16:25

Проинтер, Ланацо, Интеграл, Приједорпутеви, МГ МИНД, Моја апотека, Финанц, Гранд траде...то су перјанице и чистачи буџета.

Name

мика

03.05.2017 15:05

ЈЕБАЛА ВАС ЕУ И СТАТУС ЦЛАНИЦЕ-БИЈЕДНИЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

04.05.2017 10:41

Јос једна(истина)или лаз.