Могу ли капи за очи да ублаже џет лег?

Научници са Универзитета у Единбургу покушавају да схвате како новооткривена група ћелија у мрежњачи или ретини која шаље сигнале о светлу из ока у мозак утиче на појаву џет лега, пише Јоурнал оф Пхyсиологy.

Здравље 03.05.2017 | 11:45
Могу ли капи за очи да ублаже џет лег?
Ова студија открила је нову групу ћелија које производе и отпуштају молекул васопресин који утиче на регулацију биолошког сата или циркадијални ритам код лабораторијских пацова.

У питању је прво истраживање о утицају ретине на васопресин. Теоретски, било би могуће смањити сигнале васопресина у мозак, што би помогло регулацији нашег биолошког сата. То је изузетно важно за оне који лете кроз временске зоне и имају јак џет лег.

"Код људи није могуће нешто убризгати у мозак. Али може да се размишља о наношењу капи за очи које би могле да ресетују биолошки сат", каже вођа студије Мајк Лудвиг професор неуропсихологије на Универзитету у Единбургу.

"То је све негде у будућности, далеко смо још од тога", каже професор Лудвиг. Научници још не знају како функционише биолошки сат, а очекује се да би новине могле да помогну у идентификовању онога што недостаје.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар