Почаст убијеним у Добровољачкој

У Миљевићима у Источном Сарајеву данас је одата почаст припадницима Југословенске народне армије (ЈНА) који су у мају 1992. године страдали у колони у некадашњој Добровољачкој улици у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 03.05.2017 | 12:20
Почаст убијеним у Добровољачкој
Положено је цвијеће и служен парастос за жртве уз присуство представника власти Републике Српске, Борачке организације Републике Српске и неколицине чланова породица жртава.

Богдана Томовић, мајка убијеног припадника ЈНА Здравка Томовића је рекла да су је дан прије обавијестили да не може отићи у Добровољачку на мјесто гдје јој је син убијен.

"Дошла сам у цркву јер је ово парастос за мога сина и његове погинуле другове. Ја не морам долазити овдје, имам своју цркву и дјететов гроб. Ја сам жељела да одем на мјесто гдје је мој син погинуо и да ту положим цвијеће. Ово је велика бол за мене, моје дијете није противзаконито било ту, био је у свом родном граду, у свом Сарајеву. Дјецо драга, Сарајево је и наш град", рекла је Томовићева у сузама.

Гордана Гвозденовић, чији је брат Обрад страдао у Добровољачкој, рекла је да су прошли 200 метара изнад улице гдје су војници ЈНА страдали, али да нису могли доћи јер им је речено да није безбједно. На новинарско питање ко их је обавијестио да није безбједно, казала је да то не може рећи.



Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, казао је да су ове године одлучили да обиљежавање страдања припаданика ЈНА буде само у Миљевицима због некоректног односа власти у Сарајеву, која већ годинама не дозвољава да се постави спомен-обиљежје са именима страдалих на мјесту страдања у бившој Добровољачкој.

"Ми данас обиљежавамо значајан датум у историји страдња српског народа, а то је 25 година од страдања припадника ЈНА у бившој Доброваљачкој улици 2. и 3. маја 1992. године од стране муслиманских паравојних формација.

Дакле, једина легитимна и легална оружана сила која је бранила устав некадашње заједничке државе била је ЈНА. Можете замислити колика је та мржња када су у самом нападу од стране паравојних муслиманских формација страдали, осим Срба, и припадници других нација. На том мјесту су погинули су и муслимани и Хрвати и Албанци.

То говори о томе да је тај народ (муслимани) захваљујући тој држави постао конститутиван од 1945. године, али су за ту њихову конститутивност жртву дали Срби. А и поред тога, видјели сте раније колика је то нетрпељивост и мржња према припадницима српског народа", рекао је Савановић.



Миломир Савчић, предсједник БОРС-а, је рекао да овај догађај за Борачку организацију значи подсјећање на најтрагичнији злочин над српским народом у прошлом рату.

"Можете видјети како се то и данас, након 25 година, приказује у једном дијелу БиХ. Невјероватно је да се тако односи према људима који су имали један најузвишенији циљ, а то је одбрана устава и интегритета једне државе.

Увијек имамо двије или више истина, а данас, и поред жеље да обиљежимо овај датум на начин како то српски обичаји и традиција налажу, нисмо у могућност да то урадимо.

И ви као новинари свједоци сте да је свих минулих година то рађено на крајње увредљив начин и да нам није дозвољено обиљежавање, иако смо више пута тражиил да направимо спомен-обиљежје у бившој Добровољачкој на мјесту гдје су страдали припадници ЈНА", рекао је Савчић.

Почетком маја 1992. године, злочин над недужним војницима, официрима и грађанским лицима на служби у ЈНА, током договореног мирног повлачења из Сарајева, починили су припадници такозване Армије БиХ, територијалне одбране и паравојних муслиманских фаланги којима су командовали освједочени пријератни криминалци сарајевског подземља.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.



Злочин паравојних муслиманских наоружаних формација над припадницима ЈНА 2. и 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици, један је од првих и најкрвавијих злочина над Србима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату чије ране и данас боле јер породице жртава никада нису добиле правну сатисфакцију, а федералне власти никада нису дозволиле постављање спомен-плоче невиним жртвама на мјесту злочина.

Српско Тужилаштво за ратне злочине је предмет "Добровољачка" преузело од Војног суда у Београду покренутог још 1992. године против 19 држављана БиХ осумњичених за напад на касарну у Сарајеву и колону ЈНА у Добровољачкој улици, 2. и 3. маја 1992. године.

Међу оптуженима за ове ратне злочине били су Ејуп Ганић, Харис Силајџић, Хасан Ефендић тада командант Територијалне одбране, Сефер Халиловић, Мустафа Хајрулаховић, Заим Бацковић, Јован Дивјак, Фикрет Муслимовић, Керим Лончаревић, Иво Комшић, Стјепан Кљујић.

Предмет "Добровољачка" уступљен је Хашком трибуналу који је 2003. године закључио да нема никаквог разлога за кривичну пријаву против Јована Дивјака.

По српској потјерници у Лондону у марту 2010. године ухапшен је Ејуп Ганић, али га је енглески судија пустио, сматрајући да је поступак "политички мотивисан".

БН телевизија

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Петар

03.05.2017 06:28

Неки данас славе дан побједе над агресором, а у ствари славе дан када су хињски прекршили споразум са ЈНА. Споразум је постигнут уз посредовање УНПРОФОРА да колона ЈНА- дакле колона голобрадих младића који су били на одслужењу редовног војног рока безбједно изадје из Сарајева, а да ЈНА безбједно превезе у Сарајево Алију Изетбеговића. ЈНА је испунила свој дио договора а шта су урадили ткз. браниоцИ Сарајева. То је рекао и генерал УНПРОФОРА Филип Морион. Бошњачки политичари и браниоци БОСНЕ су прекршили споразум и побили нашу невину дјецу. И данас они то славе као дан одбране Сарајева, а залажу се као за некакав суживот. Па какав суживот желите да градите на лажима. Као прво прегласали сте један конститутивни народ у БиХ и изгласали издвајање из СФРЈ, што је било противно Уставу и начелу конститутивности. Убили сте српског свата у Сарајеву, убијали сте припаднике заједничке нам армије ЈНА приликом повлачења. Након тога сваљујете кривицу на СРБЕ, да су они почели рат а не ви. Већина Срба господо је бранила заједничку нам државу СФРЈ, а нису како то ви обмањујете своју и свјетску јавност жељели правити неку Велику Србију. Срби су осјећали СФРЈ као своју државу и бранили су је. Волио би да ми Бошњаци одговоре шта би радили да Срби без њих изгласају издвајање РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ из Босне и Херцеговине. Би ли они бранили цјеловитост Босне и Херцеговине. Ви у Федерацији БиХ кажете да је ријеч о Агресији, код нас у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ кажу био одбрамбено-отаџбински рат. Хајде да будемо људи и да кажемо истину у БиХ се десио грађански рат, да се нађемо на средини и да кажемо истину ако не ради нас онда ради наше дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоја

03.05.2017 07:09

Прави си....ПЕТАР ПАН!

Name

Ре

03.05.2017 07:16

Е нек си нам истину донио,свака ти цаст.Пријави се за аналитицара на РТРС.

Name

Генерал

03.05.2017 08:01

Петре драги ко је тим људима наредио да иду том рутом када тако није договорено. Само постоје двије могуцности: 1. Неко је греском кренуо другом рутом од договорене. 2. Покусај да се изигра друга страна и заузме град. Свеједно тих људи нема

Name

ре Петар

03.05.2017 08:26

Ми једва чекамо да коначно покушате да се одцијепите :) Највеће достигнуће протеклог рата је да су се Срби поптуно одрекли БиХ и сматрају је непријатељском државом, на тај начин је потпуно препуштајући другима.

Name

ццццц

03.05.2017 08:32

Погледај забрањени интервју Микутина Кукањца који је дао 1994 године за ртрс.

Name

фронтал

03.05.2017 08:36

Ре генерал,немој да лазес,пуцати и масакрирати на ненаорузну младу војску,да смо имали одобрање на осмицама и златисту на тенковима смо могли усетати у град,него бједни официри јна су вас спасили!!!

Name

Галијасевиц

03.05.2017 08:39

Колега јави ми се треба ми сарадник....

Name

Србин

03.05.2017 08:50

БиХ је зграда заједницких органа, све друго је Федерација БиХ и Република Српска. Све сто цини зивот је у Републици Српској, просвјета, здравство, ПИО, ама бас све. Ста корисно Срби имају од Заједницких органа, без обзира ко је на власти? Јесу ли ти органи икада иста уцинили корисно за Србе, али било ста? Палацмао босњаке да нас вриједјају, да вриједјају насе зртве?!! Да Суд БиХ ослобадја злоцинце, суди им само да данас сутра неко други не би покрену постен процес против тих звјери. БиХ је зло за Србе и као такве неприхватљива. Када тад неко у Васингтону це реци, доста смо униставали Србе, дајте да пустимо људе да зиве. Кад - тад! А ослобадјајуце пресуде босњацко-муслиманских екстремиста остају заувијек, и увесцемо их у удзбенике историје, да дјеца знају ко су им комсије и ста им зеле и мисле.

Name

Ре Цоја Генерал Фронтал

03.05.2017 08:51

Ста је цовјек слагао? Све сто је написао је истина. ви босње кад додјете на српске портале замаскирате се никовима оа мислите ми вас не препознајемо. истина полако излази на видјело... у јавности су пољуљане васе тезе о српским злоцинина и васој праведној борби против агресора. и јос да додам огромну срамоту насе власти да се не одрзи помен у добровољацкој. срам вас било!!!

Name

ре петар

03.05.2017 10:18

Вази, надјемо се у средини! Сви смо ратовали и био је градјански рат. Могло се и без, али ето десило се. Мислим да се треба гледати у (бољу) будуцност а не уназад. Злоцине са обе стране се треба даље истразивати и кривице казнити.

Name

Лав

03.05.2017 13:03

Траба на овом споменику навести имена свих 6 погинулих, као и направити споменик за убијену муслиманку која је била у нападнутом камиону. Не одустати од тражења правде!!

Name

Само БиХ

03.05.2017 13:35

Друзе, тог дана,3. маја -92, ЈНА је била у својој дрзави, исто као кад би Војска Р. Србије, данас досла да "брани", НЕЗАВИСНУ и СУВЕРЕНУ дрзаву Р.БИХ.

Name

Питање

03.05.2017 13:59

Шта је "Р.БИХ"? Је ли то неко средство, за изазивање прољева рецимо?

Name

За питање

04.05.2017 10:37

Сам си дао одговор јер те РБиХ изазвало вец...

Name

Србин

03.05.2017 06:50

Колико је дрзава БиХ болесна највисе говори цињеница да је зељела а, и даље зели да наслиједи сва дистигнуца Павелицеве НДХ, а по угледу на Хрватску, потврдјује спрега злоцинаца и правосудних институција. Измедју кољаца и судија и тузилаца Суда БиХ у моралном и етицком смислу нема никакве разлике, мисао која је носила исламског екстремисту док је масакрирао, данас је у глави судија и тузилаца БиХ. Додик ту насу бол вјесто користи, а да никада није отисао ни на једно стратисте српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.05.2017 09:59

Све си добро написао осим ово за Додика. Ту ти не дам за право

Name

Ре

04.05.2017 07:22

Ма немој. Опет Додик крив.

Name

Има, има тога

04.05.2017 12:38

Све је тако Србине како си написао. Али не заборави да и у РС постоје спреге. Спреге су мафије, криминалаца, злочиначких удружења у врху власти, тог корумпираног смећа са исто таквим корумпираним измећарима у правосудним институцијама.

Name

јоле

03.05.2017 07:04

Да тјерате злоцинце других народа за то сте неспособни и српски народ вам то висе не замјерује.Једино сто вас моли је ако мозете спријецити да никад висе не стојимо са њима у истом строју.Хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

www

03.05.2017 07:11

Ко да је битно ко ста слави И обиљезава ја само могу реци једно са ове временске дистанце ,, ј... нам је рат мајку свима за сва времена,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сс

03.05.2017 09:23

У Добровољацкој на мјесту злоцина зелени данас славе дан када су " херојски и цасно" одбранили Сарајево. Па господо цеститам, али морате бити свјесни једног, док год ви негирате и понизавате српске зртве, за нас србе 11. јул це бити дан ослободјења Сребренице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уја

03.05.2017 13:26

Ако су Турчину руке крваве до лаката, потурици су до рамена! Види коментара на медијима у фбих како славе што су побили голоруке младиће... А по ратиштима их наши гоњали ко Бог ђавола, завршили рат на 23% а највише их. Требају се поклопити ушима и ћутати занавијек.

Name

ре уја

03.05.2017 13:53

Како, како "гоњали"

Name

Срк

03.05.2017 12:32

Нису убијени у Лукавици вец у Сарајеву у Добровољацкој улици...толико о карактеру..могли сте и у Бањој Луци одрзати помет...смијесни сте

ОДГОВОРИТЕ
Name

е цуј то

03.05.2017 13:00

Осим Гордане и Богдане има ли јос икод од толико побијене невине српске дјеце,А брате Савановицу Муслимани нису били никад констутивни народ у бивсој југи, то сто су добили 1971 то је назив за вјеру а конститувни су постали 1993.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАНКО

03.05.2017 13:00

Гдје је Милорад Додик?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

03.05.2017 13:27

Емитујем обвезнице.

Name

Даидза

03.05.2017 13:14

Зртве требају једнако да се постују на свим странама,не могу да схватим да неко неком треба и хоце да забрани обилазак мјеста страдања без обзира ста мисле политицари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзордзе

03.05.2017 13:30

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=6qвн-Е03ХК8&ебц=АНyПxКоYИХкХХфwпоанИ59вдТXБаНФХРWХВС_Рнyx2бQМО9РYапxЈСКтО4БyрХ9ибQ_Г0ЗмЕгМ9л

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаз лаз

03.05.2017 13:58

Престаните лагати народ. 6 људи је погинуло Од цека је једна зена. све остало је лаз. Кукањац

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

03.05.2017 21:12

ПОМОЛИТЕ СЕ ЗА СВОЈУ ДЈЕЦУ КОД КУЋЕ БИЋЕ ВАМ ЛАКШЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роналдо

04.05.2017 14:39

Онда је у Сребреници страдао само један човјек.

Name

Пуки

04.05.2017 19:21

Процитајте текст из србијанских новина "данас" и све це вам бити јасно.2. И 3.маја укупно је погинуло 42 припадника јна.2.маја 35 а 3.маја 6. Сада само треба знати ста је било другог а ста трецег маја.

ОДГОВОРИТЕ