Свјетски дан слободе медија

Светски дан слободе медија обележава се 3. маја сваке године.

Свијет 03.05.2017 | 07:34
Свјетски дан слободе медија
Одлуку о обележавању Светског дана слободе штампе донета је на Генералној скупштини Уједињених нација како би се подигне свест о значају слободе штампе и подсетиле владе држава да је њихова дужност да поштују и подржавају право на слободу изражавања загарантовано чланом 19 Универзалне декларације о људским правима и како би се обележила годишњица Виндхушке декларације, изјаву о принципима слободне штампе коју су саставила група афричких новинара 1991. године.

УНЕСКО обележава Светски дан слободе штампе одржавањем УНЕСКО/Гиљермо Кано награда за слободу штампе за заслужне појединце, организације или институције који су дали изузетан допринос одбрани и/или промоцији слободе штампе било где у свету.

Додељује се од 1997, на предлог независног жирија од 14 новинара.

Кандидатуре се достављају од стране регионалних и међународних невладиних организација који раде за слободу штампе, као и земаља чланица УНЕСКО-а.

Награда је названа у част Гиљермо Кано Исаза, колумбијског новинара који је убијен испред канцеларије његовог листа Ел Еспектадор у Боготи, 17. децембра 1986. после Канових чланака који су сметали колумбијсим нарко-картелима.

УНЕСКО такође обележава Светски дан слободе штампе сваке године окупљањем медијских професионалаца, организација за слободу штампе и агенције УН како би поднели извештај о процени стања слободе медија широм света.

Свака конференција је центрирана око теме у вези слободе штампе, медијско покривање тероризма, некажњивости и улогу медија у постконфликтним земљама.

У посљедњих десет година убијено је укупно 788 новинара, и то највише у Ираку (177), на Филипинима (96) и у Колумбији (50).

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

блбл

03.05.2017 05:46

На залост многи "слободу медија " користе да би могли писати све и сваста- не провјерене инфо.,намјерне лази ... Они медији који себе сматрају за постене треба да се јавно ограде од оних других а не да се стављају у исти кос сви заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

03.05.2017 06:47

ТАКОЗВАНА РТРС, данас можете слободно да кажете истину и нико Вам за то неће ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ехх

03.05.2017 07:08

Камо среце да је само РТРС у питању. На залост, сви медији, и домаци и страни, нису ни ''н'' од правог новинарства. Сви раде за неког и извјеставају по нарудзби. Цаст изузецима, ако их има.