Svjetski dan slobode medija

Svetski dan slobode medija obeležava se 3. maja svake godine.

Svijet 03.05.2017 | 07:34
Svjetski dan slobode medija
Odluku o obeležavanju Svetskog dana slobode štampe doneta je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kako bi se podigne svest o značaju slobode štampe i podsetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i kako bi se obeležila godišnjica Vindhuške deklaracije, izjavu o principima slobodne štampe koju su sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine.

UNESKO obeležava Svetski dan slobode štampe održavanjem UNESKO/Giljermo Kano nagrada za slobodu štampe za zaslužne pojedince, organizacije ili institucije koji su dali izuzetan doprinos odbrani i/ili promociji slobode štampe bilo gde u svetu.

Dodeljuje se od 1997, na predlog nezavisnog žirija od 14 novinara.

Kandidature se dostavljaju od strane regionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija koji rade za slobodu štampe, kao i zemalja članica UNESKO-a.

Nagrada je nazvana u čast Giljermo Kano Isaza, kolumbijskog novinara koji je ubijen ispred kancelarije njegovog lista El Espektador u Bogoti, 17. decembra 1986. posle Kanovih članaka koji su smetali kolumbijsim narko-kartelima.

UNESKO takođe obeležava Svetski dan slobode štampe svake godine okupljanjem medijskih profesionalaca, organizacija za slobodu štampe i agencije UN kako bi podneli izveštaj o proceni stanja slobode medija širom sveta.

Svaka konferencija je centrirana oko teme u vezi slobode štampe, medijsko pokrivanje terorizma, nekažnjivosti i ulogu medija u postkonfliktnim zemljama.

U posljednjih deset godina ubijeno je ukupno 788 novinara, i to najviše u Iraku (177), na Filipinima (96) i u Kolumbiji (50).

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

blbl

03.05.2017 05:46

Na zalost mnogi "slobodu medija " koriste da bi mogli pisati sve i svasta- ne provjerene info.,namjerne lazi ... Oni mediji koji sebe smatraju za postene treba da se javno ograde od onih drugih a ne da se stavljaju u isti kos svi zajedno.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

03.05.2017 06:47

TAKOZVANA RTRS, danas možete slobodno da kažete istinu i niko Vam za to neće ništa.

ODGOVORITE
Name

Ehh

03.05.2017 07:08

Kamo srece da je samo RTRS u pitanju. Na zalost, svi mediji, i domaci i strani, nisu ni ''n'' od pravog novinarstva. Svi rade za nekog i izvjestavaju po narudzbi. Cast izuzecima, ako ih ima.