Поруке из Пајиног тестамента

Овакав тестамент је могао да остави само легендарни Павле Вуисић: За случај да одапнем, попови нека ћуте и певају у себи. Био је највећи глумац домаће кинематографије, за кога је чак и легендарни Орсон Велс тврдио да је талентованији од њега.

Србија 02.05.2017 | 20:50
Поруке из Пајиног тестамента
Павле Вуисић важио је за несвакидашњег, непредвидљивог и живописног глумца који нас и после смрти засмејава и изненађује. Овог пута не једном од својих улога, већ тестаментом који је оставио иза себе.

Рођен је 10. јула 1926. у Београду. Пре почетка глуме, бавио се новинарством у Радио Београду и студирао је права, али уместо адвоката постао је највећи глумац домаће кинематографије, за кога је чак и легендарни Орсон Велс тврдио да је талентованији од њега.

Иако је био јако цењен као глумац, није успео да упише Факултет драмских уметности. Био је тежак за сарадњу, није избијао из кафане и са Аде, а све што би зарадио, а зарађивао је много, поклонио је.



Међутим, његов тестамент (написан шест година пре него што ће умрети) попут његових улога и карактера, истовремено је тужан и урнебесно смешан. Преносимо га у целости:

“Тестамент Павла Вуисића, рођеног од мајке Радмиле и оца Миша, који дана првог новембра 1982. године, при чистој свести и здравога ума саставља ову поруку. Мирјани, жени ми, све што имам за случај да одапнем, остављам, с тим да разумно распрода или отуђи имовину моју, односно своју, а ако не буде у стању да имовином располаже, да то само суд може урадити. Мирјана, ако после мене остане, има да ме сахрани са свим адетима и честима цркве православне, са шест попова да се пред мојим телом виде и чују.

Сахранити ме има у гробницу нашу, говор посмртни или слично да се чуо није. Ових шест попова, које за инат хоћу, да се оно што се око гроба ради, раде и ћуте.

Нека у себи певају. Пошто мислим мрети, што бих и онако све ово писао, још да вас замолим да ми нико никакав говора, нити једне речи не проговори, јер ћу се у гробу преврнути и не само преврнути, већ и устати из гроба да га ноћу морим и да му, њему и свима, колико их је на свету, је*ем матер” – наводи се у тестаменту Павла Вуисића.

Легендарни глумац разболео се од канцера 1988. и након три месеца преминуо. По његовој жељи, није било ни говора ни песме попова, нити је ико од колега био присутан. Супруга Мирјана се није више удавала, а и данас чува његове ствари.

(Телеграф)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зоол

02.05.2017 20:32

Легенде не умиру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биги

02.05.2017 21:54

Један је Паја на свету целом...Славан и вецан.Слава му

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

03.05.2017 06:17

ЗАМИСЛИТЕ "ПАЈИНЕ" ФИЛМОВЕ БЕЗ ТОНА. НА ШТО БИ ТО ЛИЧИЛО. КУБИК МЕСА И НИШТА ДРУГО. ЗАТО ПАЈО ПЈЕСМА ПОПОВА СЕ ТРЕБАЛА ОРИТИ НА ТВОЈОЈ САХРАНИ И ДА СЕ ВИДИ И ДА СЕ ЧУЈЕ КО ЈЕ БИО "ПАЈА ЧУТУРА"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за зика з

04.05.2017 09:30

Вероватно је Паја добро знао у том тренутку о цему писе. Замисли само пар година пред распад Југославије како је друство изгледало а свако паметан је знао ста долази.