Poruke iz Pajinog testamenta

Ovakav testament je mogao da ostavi samo legendarni Pavle Vuisić: Za slučaj da odapnem, popovi neka ćute i pevaju u sebi. Bio je najveći glumac domaće kinematografije, za koga je čak i legendarni Orson Vels tvrdio da je talentovaniji od njega.

Srbija 02.05.2017 | 20:50
Poruke iz Pajinog testamenta
Pavle Vuisić važio je za nesvakidašnjeg, nepredvidljivog i živopisnog glumca koji nas i posle smrti zasmejava i iznenađuje. Ovog puta ne jednom od svojih uloga, već testamentom koji je ostavio iza sebe.

Rođen je 10. jula 1926. u Beogradu. Pre početka glume, bavio se novinarstvom u Radio Beogradu i studirao je prava, ali umesto advokata postao je najveći glumac domaće kinematografije, za koga je čak i legendarni Orson Vels tvrdio da je talentovaniji od njega.

Iako je bio jako cenjen kao glumac, nije uspeo da upiše Fakultet dramskih umetnosti. Bio je težak za saradnju, nije izbijao iz kafane i sa Ade, a sve što bi zaradio, a zarađivao je mnogo, poklonio je.Međutim, njegov testament (napisan šest godina pre nego što će umreti) poput njegovih uloga i karaktera, istovremeno je tužan i urnebesno smešan. Prenosimo ga u celosti:

“Testament Pavla Vuisića, rođenog od majke Radmile i oca Miša, koji dana prvog novembra 1982. godine, pri čistoj svesti i zdravoga uma sastavlja ovu poruku. Mirjani, ženi mi, sve što imam za slučaj da odapnem, ostavljam, s tim da razumno rasproda ili otuđi imovinu moju, odnosno svoju, a ako ne bude u stanju da imovinom raspolaže, da to samo sud može uraditi. Mirjana, ako posle mene ostane, ima da me sahrani sa svim adetima i čestima crkve pravoslavne, sa šest popova da se pred mojim telom vide i čuju.

Sahraniti me ima u grobnicu našu, govor posmrtni ili slično da se čuo nije. Ovih šest popova, koje za inat hoću, da se ono što se oko groba radi, rade i ćute.

Neka u sebi pevaju. Pošto mislim mreti, što bih i onako sve ovo pisao, još da vas zamolim da mi niko nikakav govora, niti jedne reči ne progovori, jer ću se u grobu prevrnuti i ne samo prevrnuti, već i ustati iz groba da ga noću morim i da mu, njemu i svima, koliko ih je na svetu, je*em mater” – navodi se u testamentu Pavla Vuisića.

Legendarni glumac razboleo se od kancera 1988. i nakon tri meseca preminuo. Po njegovoj želji, nije bilo ni govora ni pesme popova, niti je iko od kolega bio prisutan. Supruga Mirjana se nije više udavala, a i danas čuva njegove stvari.

(Telegraf)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zool

02.05.2017 22:32

Legende ne umiru.

ODGOVORITE
Name

Bigi

02.05.2017 23:54

Jedan je Paja na svetu celom...Slavan i vecan.Slava mu

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

03.05.2017 08:17

ZAMISLITE "PAJINE" FILMOVE BEZ TONA. NA ŠTO BI TO LIČILO. KUBIK MESA I NIŠTA DRUGO. ZATO PAJO PJESMA POPOVA SE TREBALA ORITI NA TVOJOJ SAHRANI I DA SE VIDI I DA SE ČUJE KO JE BIO "PAJA ČUTURA"!

ODGOVORITE
Name

za zika z

04.05.2017 11:30

Verovatno je Paja dobro znao u tom trenutku o cemu pise. Zamisli samo par godina pred raspad Jugoslavije kako je drustvo izgledalo a svako pametan je znao sta dolazi.