Нестваран преокрет Селбија за трећу свјетску титулу!

Први снукераш света Марк Селби одбранио је светску титулу нестварним преокретом у финалу против Џона Хигинса из Шкотске.

Остали спортови 02.05.2017 | 16:00
Нестваран преокрет Селбија за трећу свјетску титулу!
Селби, који је у једном тренутку великог финала Светског првенства у Шефилду губио 10:4, направио је сјајну серију током другог дана и славио резултатом 18:15 у фрејмовима.

Енглез је тако дошао до трећег трофеја у легендарном ‘Крусибл театру’ (претходно славио 2014. и 2016. године) и учврстио се као најбољи снукер играч данашњице.

Момак који има само 33 године скочио је на пето место вечне листе шампиона које дели са сународником Џоном Спенсером, док су испред нега сада само највећа имена ове магичне игре са куглама.

Финалиста Хигинс има четири титуле, једну више Рони О’Саливен, по шест су освојили Реј Риердон и Стив Дејвис, док је неприкосновен на првом месту најбољи свих времена – Стивен Хендри.

Међутим, последњи меч није кренуо како је он желео, али је успео да се врати и сврста га међу највеће преокрете у овом спорту. Повео је 2:1 у првој сесији, када се после 15-минутне паузе вратио веома нервозан. Промашио је неколико важних кугли и Хигинс је везао пет партија за вођство од 2:6 након прве четвртине.

Играчи су се за сто вратили сат и по времена касније, Шкот је наставио са сјајном нападачком игром и дошао до великих шест фрејмова предности – 4:10. Када су сви очекивали да ће пехар поново у руке ‘Мађионичара из Вишоа’, уследио је одговор ‘Шаљивџије из Лестера’, који је, упркос надимку, показао да најбоље игра када је под притиском.

Нанизао је три добра брејка, смањи на 7:10 после првог дана, да би у понедељак комплетирао преокрет невероватном серијом, освојивши 10 од следећих 11 фрејмова. Тада се игра искусног Шкота распала, почео је много да и Селби је дошао на корак до 12. рангирне титуле.

Ипак, ни ту није био крај узбуђењима – Хигинс је нагло подигао ниво игре и везао три фрејма, стигао на само један заостатка пред фото-финиш у ‘Крусиблу’. При резултату 16:14 дошло је до необичне ситуације када је Марк хтео да снукерује противника иза црне кугле, судија Јан Верхас је рекао да је фаул, потом преиначио одлуку, па ипак одлучио да је Енглез погрешио.

Ни то није омело момка из Лестера, погодио је неколико далеких кугли и у великом стилу привео меч крају.

Наградни фонд Светског првенства повећан је у односу на прошлу годину и ове је износио 1.750.000 фунти. Шампиону Селбију припало је 375.000 енглеских новчаница, Хигинсу 160.000, док је награда од 10.000 фунти за највећи брејк отишла у руке Ронија О'Саливена, који је против Динга Ђунхуија нанизао 146 поена.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар