Nestvaran preokret Selbija za treću svjetsku titulu!

Prvi snukeraš sveta Mark Selbi odbranio je svetsku titulu nestvarnim preokretom u finalu protiv Džona Higinsa iz Škotske.

Ostali sportovi 02.05.2017 | 16:00
Nestvaran preokret Selbija za treću svjetsku titulu!
Selbi, koji je u jednom trenutku velikog finala Svetskog prvenstva u Šefildu gubio 10:4, napravio je sjajnu seriju tokom drugog dana i slavio rezultatom 18:15 u frejmovima.

Englez je tako došao do trećeg trofeja u legendarnom ‘Krusibl teatru’ (prethodno slavio 2014. i 2016. godine) i učvrstio se kao najbolji snuker igrač današnjice.

Momak koji ima samo 33 godine skočio je na peto mesto večne liste šampiona koje deli sa sunarodnikom Džonom Spenserom, dok su ispred nega sada samo najveća imena ove magične igre sa kuglama.

Finalista Higins ima četiri titule, jednu više Roni O’Saliven, po šest su osvojili Rej Rierdon i Stiv Dejvis, dok je neprikosnoven na prvom mestu najbolji svih vremena – Stiven Hendri.

Međutim, poslednji meč nije krenuo kako je on želeo, ali je uspeo da se vrati i svrsta ga među najveće preokrete u ovom sportu. Poveo je 2:1 u prvoj sesiji, kada se posle 15-minutne pauze vratio veoma nervozan. Promašio je nekoliko važnih kugli i Higins je vezao pet partija za vođstvo od 2:6 nakon prve četvrtine.

Igrači su se za sto vratili sat i po vremena kasnije, Škot je nastavio sa sjajnom napadačkom igrom i došao do velikih šest frejmova prednosti – 4:10. Kada su svi očekivali da će pehar ponovo u ruke ‘Mađioničara iz Višoa’, usledio je odgovor ‘Šaljivdžije iz Lestera’, koji je, uprkos nadimku, pokazao da najbolje igra kada je pod pritiskom.

Nanizao je tri dobra brejka, smanji na 7:10 posle prvog dana, da bi u ponedeljak kompletirao preokret neverovatnom serijom, osvojivši 10 od sledećih 11 frejmova. Tada se igra iskusnog Škota raspala, počeo je mnogo da i Selbi je došao na korak do 12. rangirne titule.

Ipak, ni tu nije bio kraj uzbuđenjima – Higins je naglo podigao nivo igre i vezao tri frejma, stigao na samo jedan zaostatka pred foto-finiš u ‘Krusiblu’. Pri rezultatu 16:14 došlo je do neobične situacije kada je Mark hteo da snukeruje protivnika iza crne kugle, sudija Jan Verhas je rekao da je faul, potom preinačio odluku, pa ipak odlučio da je Englez pogrešio.

Ni to nije omelo momka iz Lestera, pogodio je nekoliko dalekih kugli i u velikom stilu priveo meč kraju.

Nagradni fond Svetskog prvenstva povećan je u odnosu na prošlu godinu i ove je iznosio 1.750.000 funti. Šampionu Selbiju pripalo je 375.000 engleskih novčanica, Higinsu 160.000, dok je nagrada od 10.000 funti za najveći brejk otišla u ruke Ronija O'Salivena, koji je protiv Dinga Đunhuija nanizao 146 poena.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar