Завршен европски сан Анкаре

Турска је под предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом окренула леђа Европској унији, барем за сада, рекао је данас комесар ЕУ за преговоре о проширењу Јоханес Хан. Он је Турској понудио економску сарадњу у случају да двије стране обнове пријатељске везе.

Свијет 02.05.2017 | 13:29
Завршен европски сан Анкаре
"Свима је јасно да се Турска, барем за сада, удаљава од европске перспективе. Фокус нашег пријатељства сада је на нечем другом", рекао је Хан у интервјуу Ројтерсу уочи састанка министара спољних послова земаља Уније на Малти.

Преговори о чланству Турске нису формално замрзнути, али су посланци Европског парламента прошле седмице позвали на обустављање разговора о тој теми, оцијењујући да Анкара више не испуњава демократске критеријуме да би могла бити кандидат, а поготово не пунопрани члан ЕУ.

Хан је рекао да ће до почетка сљедеће године представити извјештај чланицама Уније у којем ће разјаснити статус Турске.

Он је додао да је због ограничавања медијских слобода, масовних затварања људи и смањивања грађанских права скоро немогуће да Турска сада испуни критеријуме за чланство у ЕУ.

Хан је нагласио да се о тим правилима "не може преговарати" и да европски блок неће уклонити тему о стању људских права из разговора са Анкаром.

"Не постоји верзија турске демократије. Постоји само једна демократија. Турски народ има иста права да живи у слободи као и Европљани", рекао је комесар за преговоре о проширењу.

На питање да ли је Унија дјелимично одговорна за окретање Турске према више централизованом систему, Хан је рекао да су промјене у тој земљи дошле изнутра.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Карадоз

02.05.2017 12:13

Турска је предала захтјев за чланство у Еуропској унији 1987. године, статус кандидата добила је тек крајем 1999. године, а почела је преговоре у истој ноћи кад и Хрватска између 3. и 4. листопада 2005. Хрватска је вец одавно цланица а даније као и вецина нових ЕУ земаља испунила најмање пола услова (највазније границе, финације, људска права) а Турска која је десетинама година испред свих нових цланица прије свега економски није досла ни до пола поглавља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

02.05.2017 12:43

Паметном доста... све си лијепо објаснио

Name

либерал

02.05.2017 14:12

Хрватска је као и све нове цланице дио оног сто зовемо европске вриједности и негативне и позитивне вец стотинама година. Једина земља која је дала свој пецат европској култури а назалост није цланица је Русија. Све ово остало сто је припадало малоазијској култури а сто се и данас види боље да тамо и остане.

Name

Генерал

02.05.2017 14:17

Турска је цијело вријеме била свјесна да никада неце бити ЕУ цланица али су исли ка економским предностима које као кандидат има са пласманом својих производа у ЕУ. Медјутим, Ердоан не мозе да поднесе ниције критике те из тог разлога гура ка расцисцавању заблуда око ЕУ и зели да изврси притисак на ЕУ кроз избјеглицку кризу.