Završen evropski san Ankare

Turska je pod predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom okrenula leđa Evropskoj uniji, barem za sada, rekao je danas komesar EU za pregovore o proširenju Johanes Han. On je Turskoj ponudio ekonomsku saradnju u slučaju da dvije strane obnove prijateljske veze.

Svijet 02.05.2017 | 13:29
Završen evropski san Ankare
"Svima je jasno da se Turska, barem za sada, udaljava od evropske perspektive. Fokus našeg prijateljstva sada je na nečem drugom", rekao je Han u intervjuu Rojtersu uoči sastanka ministara spoljnih poslova zemalja Unije na Malti.

Pregovori o članstvu Turske nisu formalno zamrznuti, ali su poslanci Evropskog parlamenta prošle sedmice pozvali na obustavljanje razgovora o toj temi, ocijenjujući da Ankara više ne ispunjava demokratske kriterijume da bi mogla biti kandidat, a pogotovo ne punoprani član EU.

Han je rekao da će do početka sljedeće godine predstaviti izvještaj članicama Unije u kojem će razjasniti status Turske.

On je dodao da je zbog ograničavanja medijskih sloboda, masovnih zatvaranja ljudi i smanjivanja građanskih prava skoro nemoguće da Turska sada ispuni kriterijume za članstvo u EU.

Han je naglasio da se o tim pravilima "ne može pregovarati" i da evropski blok neće ukloniti temu o stanju ljudskih prava iz razgovora sa Ankarom.

"Ne postoji verzija turske demokratije. Postoji samo jedna demokratija. Turski narod ima ista prava da živi u slobodi kao i Evropljani", rekao je komesar za pregovore o proširenju.

Na pitanje da li je Unija djelimično odgovorna za okretanje Turske prema više centralizovanom sistemu, Han je rekao da su promjene u toj zemlji došle iznutra.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Karadoz

02.05.2017 12:13

Turska je predala zahtjev za članstvo u Europskoj uniji 1987. godine, status kandidata dobila je tek krajem 1999. godine, a počela je pregovore u istoj noći kad i Hrvatska između 3. i 4. listopada 2005. Hrvatska je vec odavno clanica a danije kao i vecina novih EU zemalja ispunila najmanje pola uslova (najvaznije granice, finacije, ljudska prava) a Turska koja je desetinama godina ispred svih novih clanica prije svega ekonomski nije dosla ni do pola poglavlja.

ODGOVORITE
Name

hm

02.05.2017 12:43

Pametnom dosta... sve si lijepo objasnio

Name

liberal

02.05.2017 14:12

Hrvatska je kao i sve nove clanice dio onog sto zovemo evropske vrijednosti i negativne i pozitivne vec stotinama godina. Jedina zemlja koja je dala svoj pecat evropskoj kulturi a nazalost nije clanica je Rusija. Sve ovo ostalo sto je pripadalo maloazijskoj kulturi a sto se i danas vidi bolje da tamo i ostane.

Name

General

02.05.2017 14:17

Turska je cijelo vrijeme bila svjesna da nikada nece biti EU clanica ali su isli ka ekonomskim prednostima koje kao kandidat ima sa plasmanom svojih proizvoda u EU. Medjutim, Erdoan ne moze da podnese nicije kritike te iz tog razloga gura ka rasciscavanju zabluda oko EU i zeli da izvrsi pritisak na EU kroz izbjeglicku krizu.