Формирати нову реформску владу

Високи функционер Стате Департмента Хојт Брајан Ји изјавио је у Скопљу да је потребно да се хитно омогући формирање нове реформске Владе Македоније и да се новоизабраном предсједнику Собрања Талату Џаферију дозволи да ради свој посао.

Свијет 01.05.2017 | 20:25
Формирати нову реформску владу
"То је став који дијеле САД, Европска унија, НАТО и Њемачка", рекао је Хојт, након дводневних састанака са македонским политичарима. и додао да је важно да политички лидери схвате озбиљност ситуације и нађу начин да већина у парламенту изабере нову Владу.

"Схватамо бриге, али о програму Владе треба да се дебатује у парламенту, а не ван њега. Осјећамо да земља треба да буде обједињена и да има нову Владу која ће радити на реформама", рекао је он.

Додао је да су САД забринуте због посљедњих догађаја у Македонији за које је казао да су "резултат политичке кризе која траје двије и по године", односно тога што и поред легитимних избора одржаних у децембру 2016. није формирана Влада. Он је у име САД осудио инцидент у Собрању и затражио да цијели случај буде истражен темељно, као и да кривци одговарају.

Формирање владе у и завршетак конститусања парламента посљедњих седмица спречава ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског, који је крајем фебруара, када је било јасно да ће лидер СДСМ Зоран Заев формирати скупштинску већину са албанским партијама ДУИ, Беса и Алијанса за Албанце, позвао своје присталице на протест.

Yее је оцијенио да су у разговорима македонски политичари били конструктивни и казао да им је пренио заинтересованост САД да регион Западног Балкана буде стабилан, као и да је изразио подршку Wасхингтона евроинтеграцијама Македоније.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

КИЗО

01.05.2017 18:34

ОПЕТ АЛБАНЦИ НА ВЛАСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yанцхер

01.05.2017 18:49

Кад се боље размисли, само се намеце питање ста је интересантно странцима у вукојебинама као сто је Македонија. Немају ниста осим геостратеске позиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КО ВЛАДА

01.05.2017 19:14

ВАРДАРСКОМ ДОЛИНОМ ТАЈ ДРЗИ ВРАТА ЕВРОПЕ ! ПИТАЈ ЊЕМЦЕ РУСЕ И АУСТРУГАРЕ ЗАСТО МАКЕДОНИЈА? ЗАСТОЈЕ БОДСТИЛ ТАМО ТАМО ГДЈЕ ЈЕСТЕ ? ?

Name

КОДУС

01.05.2017 19:51

Па ста има вазније од геостратеске позиције било да је о којој великој сили ријец. При томе, небитни су народи на геостратеској позицији.

Name

Сале

01.05.2017 20:00

Турска и Грчка су постали нестабилан Нато партнер, преко тих земаља онда Македоније до Србије, Маџарске и даље оде Јужни ток, овако ако САД ту направи зврчку, отпаде и тај правац, те се уступа мјесто Набуко плиноводу, а уз то и друга геополитика...

Name

Цуј

01.05.2017 20:06

Цуј ста је њима интересантно.Па демократија.

Name

Сеф

01.05.2017 19:25

Доњели из америке кофер пара и сада Иванов каже да ће ипак дати Заеву мандат да формира владу уколико буде као поштовао устав македонски,е сад ко је ту луд тиранска платформа која је уписана у коалициони споразум и која ће да уђе у уста македоније ,у чему је сада Заев бољи него прошле седмице па устав ионако због албанаца мора мењати а зашто га онда неби поштовао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

подсјецање

01.05.2017 19:31

подсјецање на РС Не заборавимо Потпуно иста је ситуација била око 1997/98 када је Додик имао спремну вецину да формира владу РС а тадасњи предсједник РС Никола Попласен одбијао да му повјери манат да формира власду [исто као сто сада предсједник Макединије одбија да Заову понуди формирање владе јер Заев има подрзку веxине цланова скупстине Македоније. И тада је у Босни 'улетио' Карлос Вестендорп иса својим овластењима отјеро/смјенио Попласена са мјеста прадсједдника РС. Наме високии представник има и данас та овластења која је добио од СМ УН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фби

02.05.2017 09:18

Када процитам реформска влада, повраца ми се.!!! То је влада за разбијање Македоније и увлацење сиптарске мафије да убрза распад тј поцетак граданског рата.

ОДГОВОРИТЕ