Formirati novu reformsku vladu

Visoki funkcioner State Departmenta Hojt Brajan Ji izjavio je u Skoplju da je potrebno da se hitno omogući formiranje nove reformske Vlade Makedonije i da se novoizabranom predsjedniku Sobranja Talatu Džaferiju dozvoli da radi svoj posao.

Svijet 01.05.2017 | 20:25
Formirati novu reformsku vladu
"To je stav koji dijele SAD, Evropska unija, NATO i Njemačka", rekao je Hojt, nakon dvodnevnih sastanaka sa makedonskim političarima. i dodao da je važno da politički lideri shvate ozbiljnost situacije i nađu način da većina u parlamentu izabere novu Vladu.

"Shvatamo brige, ali o programu Vlade treba da se debatuje u parlamentu, a ne van njega. Osjećamo da zemlja treba da bude objedinjena i da ima novu Vladu koja će raditi na reformama", rekao je on.

Dodao je da su SAD zabrinute zbog posljednjih događaja u Makedoniji za koje je kazao da su "rezultat političke krize koja traje dvije i po godine", odnosno toga što i pored legitimnih izbora održanih u decembru 2016. nije formirana Vlada. On je u ime SAD osudio incident u Sobranju i zatražio da cijeli slučaj bude istražen temeljno, kao i da krivci odgovaraju.

Formiranje vlade u i završetak konstitusanja parlamenta posljednjih sedmica sprečava VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, koji je krajem februara, kada je bilo jasno da će lider SDSM Zoran Zaev formirati skupštinsku većinu sa albanskim partijama DUI, Besa i Alijansa za Albance, pozvao svoje pristalice na protest.

Yee je ocijenio da su u razgovorima makedonski političari bili konstruktivni i kazao da im je prenio zainteresovanost SAD da region Zapadnog Balkana bude stabilan, kao i da je izrazio podršku Washingtona evrointegracijama Makedonije.

(Agencije)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

KIZO

01.05.2017 18:34

OPET ALBANCI NA VLASTI.

ODGOVORITE
Name

Yancher

01.05.2017 18:49

Kad se bolje razmisli, samo se namece pitanje sta je interesantno strancima u vukojebinama kao sto je Makedonija. Nemaju nista osim geostrateske pozicije.

ODGOVORITE
Name

KO VLADA

01.05.2017 19:14

VARDARSKOM DOLINOM TAJ DRZI VRATA EVROPE ! PITAJ NJEMCE RUSE I AUSTRUGARE ZASTO MAKEDONIJA? ZASTOJE BODSTIL TAMO TAMO GDJE JESTE ? ?

Name

KODUS

01.05.2017 19:51

Pa sta ima vaznije od geostrateske pozicije bilo da je o kojoj velikoj sili rijec. Pri tome, nebitni su narodi na geostrateskoj poziciji.

Name

Sale

01.05.2017 20:00

Turska i Grčka su postali nestabilan Nato partner, preko tih zemalja onda Makedonije do Srbije, Madžarske i dalje ode Južni tok, ovako ako SAD tu napravi zvrčku, otpade i taj pravac, te se ustupa mjesto Nabuko plinovodu, a uz to i druga geopolitika...

Name

Cuj

01.05.2017 20:06

Cuj sta je njima interesantno.Pa demokratija.

Name

Sef

01.05.2017 19:25

Donjeli iz amerike kofer para i sada Ivanov kaže da će ipak dati Zaevu mandat da formira vladu ukoliko bude kao poštovao ustav makedonski,e sad ko je tu lud tiranska platforma koja je upisana u koalicioni sporazum i koja će da uđe u usta makedonije ,u čemu je sada Zaev bolji nego prošle sedmice pa ustav ionako zbog albanaca mora menjati a zašto ga onda nebi poštovao...

ODGOVORITE
Name

podsjecanje

01.05.2017 19:31

podsjecanje na RS Ne zaboravimo Potpuno ista je situacija bila oko 1997/98 kada je Dodik imao spremnu vecinu da formira vladu RS a tadasnji predsjednik RS Nikola Poplasen odbijao da mu povjeri manat da formira vlasdu [isto kao sto sada predsjednik Makedinije odbija da Zaovu ponudi formiranje vlade jer Zaev ima podrzku vexine clanova skupstine Makedonije. I tada je u Bosni 'uletio' Karlos Vestendorp isa svojim ovlastenjima otjero/smjenio Poplasena sa mjesta pradsjeddnika RS. Name visokii predstavnik ima i danas ta ovlastenja koja je dobio od SM UN.

ODGOVORITE
Name

fbi

02.05.2017 09:18

Kada procitam reformska vlada, povraca mi se.!!! To je vlada za razbijanje Makedonije i uvlacenje siptarske mafije da ubrza raspad tj pocetak gradanskog rata.

ODGOVORITE