У Собрању има већина за владу

Лидер СДСМ-а Зоран Заев рекао је да је данас на састанку са замјеником помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Хојтом Брајаном Јиом изражена подршка демократским процесима чији ће резултат бити избор нове владе у Македонији.

Регион 01.05.2017 | 18:06
У Собрању има већина за владу
"Нови предсједник Собрања изабран је законски и легитимно, у складу са пословником, законима и Уставом. Настављамо процесе мудро и у наредном периоду приступићемо формирању нове реформске владе",рекао је Заев послије састанка.

Заев је најавио да ће предсједник Македоније Ђорђе Иванов добити обавјештење од новог предсједника Собрања о томе да постоји демократски формирана парламентарна већина и затражити од њега да поступи према уставним обавезама и додијели мандат за формирање владе.

"Исто тако постоји Програм нове реформске владе који гарантује унитарност државе, поштовање Устава, евроатлантску перспективу Македоније, што ће још једном бити предочено иако је познато цијелој домаћој и међународној јавности", рекао је Заев.

Он је додао да се тиме исцрпљује "неразумни захтјев Иванова", који тиме условљава давање мандата.

Заев је рекао да је будућа влада спремна да сарађује са будућом опозицијом у интересу реформских процеса, али да је у овом тренутку најважније да ВМРО-ДПМНЕ прихвати да је опозиција и прекине тензије.

Заев и Хојт Ји осудили су насиље у парламенту када су повријеђени посланици, новинари и запослени у Собрању.

Македонски предсједник Ђорђе Иванов, који се је такође данас састао са Хојт Јиом затражио је од САД, као стратешког партнера Македоније, да помогну у отклањању препрека и омогућавању парламентарној већини да добије мандат.

Иванов је затражио од Заева да испуни оно што је рекао да ће "заједно са коалиционим партнерима доћи и обезбиједити гаранције за јачање јединствености државе и да ће све бити у складу са Уставом Македоније".

У току је разговор Хојт Јиа са лидером ВМРО-ДПМНЕ Николом Груевским.

Амерички званичник у Скопљу ће се састати и са представницима цивилног друштва, након чега ће се обратити новинарима.

Ји је током дводневне посјете Македонији разговарао са лидера парламентарних странака Албанаца, предсједником Ивановим и новоизабраним предсједником Собрања Талатом Џаферијем. 

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Брзи

04.05.2017 08:50

Македонци бирали: Сад нека гледају

ОДГОВОРИТЕ