U Sobranju ima većina za vladu

Lider SDSM-a Zoran Zaev rekao je da je danas na sastanku sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojtom Brajanom Jiom izražena podrška demokratskim procesima čiji će rezultat biti izbor nove vlade u Makedoniji.

Region 01.05.2017 | 18:06
U Sobranju ima većina za vladu
"Novi predsjednik Sobranja izabran je zakonski i legitimno, u skladu sa poslovnikom, zakonima i Ustavom. Nastavljamo procese mudro i u narednom periodu pristupićemo formiranju nove reformske vlade",rekao je Zaev poslije sastanka.

Zaev je najavio da će predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov dobiti obavještenje od novog predsjednika Sobranja o tome da postoji demokratski formirana parlamentarna većina i zatražiti od njega da postupi prema ustavnim obavezama i dodijeli mandat za formiranje vlade.

"Isto tako postoji Program nove reformske vlade koji garantuje unitarnost države, poštovanje Ustava, evroatlantsku perspektivu Makedonije, što će još jednom biti predočeno iako je poznato cijeloj domaćoj i međunarodnoj javnosti", rekao je Zaev.

On je dodao da se time iscrpljuje "nerazumni zahtjev Ivanova", koji time uslovljava davanje mandata.

Zaev je rekao da je buduća vlada spremna da sarađuje sa budućom opozicijom u interesu reformskih procesa, ali da je u ovom trenutku najvažnije da VMRO-DPMNE prihvati da je opozicija i prekine tenzije.

Zaev i Hojt Ji osudili su nasilje u parlamentu kada su povrijeđeni poslanici, novinari i zaposleni u Sobranju.

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov, koji se je takođe danas sastao sa Hojt Jiom zatražio je od SAD, kao strateškog partnera Makedonije, da pomognu u otklanjanju prepreka i omogućavanju parlamentarnoj većini da dobije mandat.

Ivanov je zatražio od Zaeva da ispuni ono što je rekao da će "zajedno sa koalicionim partnerima doći i obezbijediti garancije za jačanje jedinstvenosti države i da će sve biti u skladu sa Ustavom Makedonije".

U toku je razgovor Hojt Jia sa liderom VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim.

Američki zvaničnik u Skoplju će se sastati i sa predstavnicima civilnog društva, nakon čega će se obratiti novinarima.

Ji je tokom dvodnevne posjete Makedoniji razgovarao sa lidera parlamentarnih stranaka Albanaca, predsjednikom Ivanovim i novoizabranim predsjednikom Sobranja Talatom DŽaferijem. 

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Brzi

04.05.2017 08:50

Makedonci birali: Sad neka gledaju

ODGOVORITE