Непослушне судије на удару власти

Судија Окружног привредног суда у Бијељини Алида Нађ-Мађарац, сада привремено суспендована, у службеној забиљешци 2013. године је навела да је имала велике притиске током рада на провођењу стечајног поступка у Фабрици глинице Бирач који је урађен на крајње необичан и незаконит начин. Привремено је суспендована и због именовања стечајног управника у Фабрици глинице Бирач, што је учињено без ње, а под великим притиском је и отворила стечајни поступак у том предузећу.

Република Српска 01.05.2017 | 16:14
Непослушне судије на удару власти
У службеној забиљешци Нађ-Моравац, а у коју је БН имао увид, наводи да је дан прије него јој је у априлу 2013. године додијељен предмет обавијештена да је тражена из Министарства правде накпн што нису нашли предсједницу суда. Позиви из Министарства правде су били 04. априла 2013. године, а она о њима је обавијештена дан касније од сараднице када је и добила предмет о отварању стечајног поступка у Фабрици глинице Бирач.

Предмет је узела одмах у рад и утврдила да недостаје документације, па је донијела рјешење на којем је од предлагача тражила да изврше предујам средстава за покриће трошкова у поступку.

У току дана, како се наводи у забиљешци, тражени предујам је уплаћен, јер је правник предлагача Дјуја Ћирковић преузела поменуто рјешење. Ћирковићеву је стечајни судија упознала да је непотпуна документација и шта све треба да се достави како би био потпун предмет.

Наводи се да приложена рјешења предлагача (пореске управе Зворник) на основу којих су тражили директно отварање стечајног поступка нису имала клаузулу правоснажности као и осталу документацију. 

У службеној забиљежци стоји да су и након тога поново услиједили позиви предсједници суда из Министраства правде, Пореске управе и од саме премијерке да се предмет мора хитно узети у рад и хитно донијети рјешење о отварању стечајног поступка.

"Предсједници сам изјавила да не могу донијети рјешење о директном отварању стечајног поступка без потребне документације и да је то директан утицај на независност суда и мене као судије. Објаснила сам јој да када се отвори стечајни постпак наступају одређене правне посљедице послије којих нема враћања натраг и да је желим само да радм по закону, а ако ми неко наређује да ми достави писмено наређење како би стајало у спису", стоји у судској забиљешци.

Даље се наводи да је након кратког времена предсједница суда рекла да што се ње тиче и министрице правде Републике Српске (Горане Златковић) треба да се ради у складу с законом.

Међутим, пред крај радне седмице и радног времена од 14 часова, према тој забиљешци, у сду факсом су пристизала рјешења пореске управе о принудној наплати с клаузолом правоснажности. Нека документа су била комплетна, а нека некомплетна што је судија, према забиљешци, утврдила у понедељак, 08. априла 2013. године.



Да ту нешто не штима доказ је, како се наводи, и појављивање у суду и Лаза Ђурђевића из Шамца, иначе стечајни управник кога су послали, а судија не зна ко, по рјешење о отварању стечајног поступка.

Судија Нађ-Мађарац тврди да она одређује кога ћу именовати од стечајних управника и да у овом случају не зна од кога је Ђурђевић наметнут.

"Њему сам рекла да ја нисам урадила рјешење из разлога што немам потпуну документацију на основу које могу утврдити да ли су законом испуњени услови за директно отварање стечајног поступка", наводи се у службеној забиљешци...

Поново су, како се наводи, услиједили позиви у поподневним сатима 5.априла од предсједнице суда с наводима да је имала позиве из Министарства правде и да су јој рекли да то ријеши и да мора да се све уради преко викенда...
 
Тако јој је предсједница суда рекла да у недељу обавезно дође у суд и провјери факсом пристиглу документација, што је и учинила заједно са предсјендицом суда.

"У понедељак 08. априла у 07:00 часова ујутро у суду сам затекла стечајног управника Лазу Ђурђевића, испред Пореске управе, подручни центар Зворник, Драгана Божовића и Ђују Ћирковић код предсједнице суда. Ту су били из Министарства правде Бранка Орезина и Слободан Зец. Када ме предсједница позвала у своју канцеларију гдје су били сви сем Ђјује изјавила сам да ја нисам урадила рјешење и да је ово ипак притисак на судије. Питала сам их да ли они знају на колико имам запослених радника као дужника, јер даном отварања стечајног поступка свим запосленима престаје радни однос, Да ли су о томе размишљали.., само су ми изјавили да не смије да стане процес производње, на што сам им рекла да из предмета не видим ни да се конкретно процес производње одвија баш над дужником над којим траже отварање стечаја", наводи се у службеној забиљешци.

Та упозорења судије Нађ-Мађарац нису прихваћена, него је након тога Слободан Зец из Министарства правде разговарао са премијерком Жељком Цвијановић. Речено је да рјешење мора бити донесено, јер послије 11:00 часова тога дана биће касно.



Рјешење, како су и тражили из владе, донесено је тог дана о стечају у фабрици глинице "Бирач".

Судија Нађ-Мађарац констатује на крају службене забиљешке да у својој досадашњој судијској каријери није имала већи притисак као у овом предмету, али наводи да њу нису звали, већ јој је поруке од владиних функционера преносила предсједница Окружног привредног суда у Бијељини.

Крајем прошле седмице, судија Нађ.Мађарац је привремено суспендована са ове дужности, након што је оптужена да је мимо закона именовала стечајне управнике у неколико фирми и тиме им омогућила да зараде неколико десетина хиљада марака годишње.

У оптужници против Нађ-Мађарац стоји да је мимо закона о стечају за стечајне управнике именовала и Лазу Ђурђевића, Миодрага Петровића и Горана Марковића у више стечајних поступака.

Ову службену забиљешку Основном привредном суду у Бијељини стечајни судија је написала одмах након што је под притиском отворила стечајни поступак у Фабрици глинице Бирач.  

Према сазнању БН, судију Нађ-Мађарац од оптужби брани адвокатска канцеларија Стојановић из Бијељине.

(БН)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

стедиса

01.05.2017 14:33

А БИЛА ЈЕ ОДРЕДЈЕНА И ЗА БОБАР БАНКУ - КО ЈЕ ПОКРАО НАСЕ ПАРЕ ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Штедиша

01.05.2017 16:27

Зашто питаш њу питај свог дудука или си и ти стеко новац као и он једино свака част ако си радијо у иностранству. А ако си радио у југи онда си лопов као и дудук.

Name

Ре Штедиша

01.05.2017 16:28

Зашто питаш њу питај свог дудука или си и ти стеко новац као и он једино свака част ако си радијо у иностранству. А ако си радијо у југи онда си лопов као и дудук.

Name

Ре

01.05.2017 18:27

Зато њима и смета и суд на нивоу БиХ. Немају контролу потпуно па онда треба то унистити.. каква застита Рс и супља..

Name

ПооП Спира и поп Цира

01.05.2017 22:03

КЛАСИЦНО КРИВИЦНО ДЈЕЛО ТРГОВИНЕ УТИЦАЈЕМ. ДА ВИДИМО ДА ЛИ ЦЕ ТУЗИЛАСТВО ПРЕЦУТНО ПРЕЦИ ПРЕКО ОВОГ ИЛИ ЦЕ ОТВОРИТИ ПРЕДМЕТ И ТРАЗИТИ ИЗЈАВЕ ОД СВИХ ПРОЗВАНИХ

Name

Далија

01.05.2017 22:04

РТВ БН треба одати пуну захвалност на храбрости да објављује ове податке. Резимски медији би били погасени преко ноци (подављени ко мацици) када би несто слицно објавили.

Name

Ре

02.05.2017 04:47

Она је добра особа....изманипулисана је и употребљена као папирна марамица. Да је она неко зло неби је смио нико погледати.

Name

СНСД

01.05.2017 15:48

Независно судство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селман-КРИМИ

01.05.2017 20:02

Подобни син часног српског генерала у име власти брзо као ЗЕЦ одрађује за криминалце у разним сферама шта им треба...

Name

ВСТС

01.05.2017 16:49

Против Салиховића још нема оптужнице а против ове жене окружно тужилаштво Бијељина је брзопотезно подигло оптужницу.Типично и потпуно слично као против Тихомира Глигорића за несавјестан раду у служби.Вјероватно су пронашли и судије у суду у Бијељини који треба да донесу срамотну пресуду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лобиста

01.05.2017 17:52

Главни у тужилаштву игра како свирају ови из СНСД-а. Кад падне Кнез Додик, многе ће неправилности изаћи на видјело. Тек тада ће јавност моћи да види како су се поједине истраге у тужилаштву рјешавале у корист функционера СНСД-а и обустављале. Поједини тужиоци су много већи криминалци од оних који леже по затворима Републике Српске. Доће и тај дан кад ће истина да изађе на видјело.

Name

Ре

04.05.2017 04:24

Зато против оних који су опљацкали Бирац нису подигли оптузницу ни за пет година. А неце ни подици јер су под њиховом контролом. Хитно реформисати тузиластва.

Name

Митар М.

01.05.2017 18:48

Било би лијепо да нам г. Стојановиц казе која је фракција МУП РС поднијела Извјестај против г. Алиде Надј-Мадјарац за ово за ста је потврдјена оптузница. Не вјерујем да је само тузиластво само досло до доказа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

01.05.2017 20:18

Све су то крива г.вна која ову овакву власт изгласавају и оних 50% несвјесних који неце да изадју и гласају против.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

01.05.2017 20:30

Кад це соколацки суд и судије доци на ред. Њима управља мокранска сумска мафија и то сви знају али се упорно цути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

01.05.2017 20:30

Б А Г Р А за њих је лијепа ријец,али ниција није до зоре сијала,бозија казна је најтеза и најправеднија,а њих то цека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

01.05.2017 20:41

Једна ласта не чини прољеће, али га најављује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Погледај анђеле

02.05.2017 06:36

Па цему се ови појединци радују осим својој пропасти. Зар не виде да власт ликвидира сваког независног судију уз помоц правосудне мафије која јој је у слузби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

02.05.2017 10:17

Е због овога народ бјежи из РС,не иде више и не може се.мора се бјежати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не подмеците недузнима

03.05.2017 13:29

Ова господја је из аристократске породице,све је у зивоту имала и није било потребе нити је у том духу зивјела,да се окористава на послу који је обављала толике године без и једне мрље,све док нису поцели странацки притисци и условљавања сто и јесте разлог због ког је ни криву ни дузну терете и смјестају,да би је уклонили са функције коју је обављала.И ста сада,ем низаста крива ем суспензија ем каљање имена а све због неције лицне користи. А ста је са стварних лопова и кајмакаса и купљених судија и осталих функционера...Е па неце народ насјести на васе лоповске форе...ипак се градјани медјусобно познају и бар у родном граду знамо какав је ко, не покусавајте нам каљати оне који то не заслузују,ста висе треба их унаприједити и наградити за откривање тудјих малверзација!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.05.2017 21:12

То се казе,ако их не моземо натјерати да раде са нама и по насем е онда цемо их блатити унизити и на крају им судити,а и егзистенцију им ускратити.На залост није једина ни прва зртва ивог система али надамо се да це овакви људи доказати и показати да нису сви на продају и да це се овај народ вец једном прибудити и стати на крај лоповима.

Name

Истина

03.05.2017 21:17

Ово је све фарса. Подрска за Алиду која је цастан цовјек. Ко стоји иза овога показат це вријеме. Зена је симбол независног и самосталног судије. Треба да слузи за пример у бранси а не за повлацење по медијима пред пензију.Уз тебе смо гдјо Надј Мадјарац.

Name

Ре

03.05.2017 21:34

О томе и ја писем и истицем јос једном да на залост није једини слуцај поигравања са тудјом судбином...

Name

Ми5

04.05.2017 07:56

Потписујем сваку реценицу. Лицно познајем господју Надј-Мадјарац, ради се о једној цасној и постеној старој Бијељинској породици, да не казем са педигреом. Зена која је у зивоту имала апсолутно све и један велики борац.

Name

сњезана

24.10.2017 10:19

свака част. Госпођа Алида је била частан стечајни управник,